nlc.hu
Aktuális

Diabétesz: gyermekeink civilizációs betegsége

Cukorbetegség: jobban kell figyelnünk a lánygyermekeinkre!

Akárcsak a fejlett nyugati országok többségében, hazánkban is egyre magasabb arányban diagnosztizálnak diabéteszt nem csak a felnőttek, de a gyermekek körében is. Ha a cukorbetegség és az egészségmegőrzés téged is érint, vagy csak szeretnél többet tudni a témáról, gyere el a Millenárisra november 14-én, ahol az Egy Csepp EgészségNapon a Diabétesz Világnap alkalmából az ingyenes szűrések és tanácsadások mellett ismeretterjesztő programokkal találkozhatsz.

A szakértők szerint a gyermekkori diabétesz ugrásszerű növekedése korunkban egyértelműen civilizációs okokra vezethető vissza, ezért igyekeznek felhívni a lehető legtöbb fórumon a figyelmünket rá, hogy egészségesebb táplálkozással és több mozgással jelentősen visszaszorítható a betegség kialakulásának veszélye. Ezeknek a felhívásoknak és tájékoztatóknak köszönhetően (melyek közé az Egy Csepp EgészségFeszt novemberi online és offline programjai is tartoznak) a gyermekkori diabétesz mára ugyan közismert problémává vált, ám a széles nyilvánosságnak még így sincs mindig tudomása sok fontos és hasznos információról a témával kapcsolatban.

Több a cukorbeteg a lányok között

Kevesen vannak például tisztában azzal, hogy cukorbetegség fiatalkori kialakulásának veszélye sokkal magasabb a lányoknál, mint a fiúknál. Pedig a jelenség nagyon egyértelmű: a statisztikák szerint ugyanis már az egészen kicsi gyermekkorban megjelenő 1-es típusú cukorbetegségben is nagyobb arányban szenvednek a kislányok, a fiatalkori 2-es típusú diabétesz esetében pedig tíz betegből nyolc lány! Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy a nőknél komolyabb következményei vannak a diabétesznek, hiszen a „szokásos” szövődmények mellett (szív- és érrendszeri problémák kialakulása, idegkárosodás, szemkárosodás, vesekárosodás, bőr- és szájbetegségek, csontritkulás, lábkárosodás) nekik a veszélyeztetett terhesség, a gyakoribb a vetélés, a koraszülés és a magzat méhen belüli elhalásának magasabb kockázatával is szembe kell nézniük, ha cukorbetegek.

A kamasz lányok egészsége sokkal érzékenyebb!

A diabétesz kialakulásának kockázata ráadásul serdülőkorban különösen megnő a lányoknál, hiszen a testük radikális átalakuláson megy ekkor keresztül. Az első menzesz megérkezése eleve alaposan felborítja hormonháztartást és anyagcserét, és az ilyenkor hirtelen megugró ösztrogénszint sokszor jár együtt inzulin rezisztenciával, a vércukorszint pedig magasabb lehet a menstruációt megelőző napokban, majd a ciklus kezdetekor visszaáll a normál szintre.

A szülők általános odafigyelése mellett a serdülő lányoknál az orvosi szűrővizsgálatok is fontosak a cukorbetegség megelőzésében (fotó: profimedia.hu)

A szülők általános odafigyelése mellett a serdülő lányoknál az orvosi szűrővizsgálatok is fontosak a cukorbetegség megelőzésében (Fotó: profimedia.hu)

Ezzel párhuzamosan a hangulati ingadozások is igen gyakoriak ebben az életszakaszban, és a kiszámíthatatlan lelki viharok könnyen vezethetnek olyan étkezési betegségek (és így közvetetten a diabétesz) kialakulásához – különösen instabil családi háttér mellett –, mint a bulimia vagy az anorexia. A gyenge önértékelésű, depresszióra hajlamosabb lányoknál, akiknek a család nem nyújt megfelelő érzelmi biztonságot, vagy egyenesen szisztematikusan rombolja az önbecsülésüket (például eltúlzott szülői elvárásokkal, gyakori negatív kritikával vagy testi bántalmazással), sokkal valószínűbb az ilyen étkezési problémák kialakulása és a velük járó cukorbetegség megjelenése is.

A pubertáskori elhízás különösen veszélyes

Minderre pedig rátesz egy lapáttal az a tény, hogy eleve hajlamosabbak a serdülőkori hízásra a lányok, mint a fiúk, márpedig a túlsúly jelentősen megnöveli a diabétesz kialakulásának veszélyét. Egyszóval a pubertáskor körül a lányokra nagyon oda kell figyelni, és a megszokottnál is több tapintattal kell bánni velük, a csírájában mutatkozó problémákat (például evéssel kapcsolatos szokások megváltozása, hangulat romlása) pedig komolyan kell vennie a szülőknek.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top