nlc.hu
Aktuális

Lakástűz karácsonykor

Lakástűz: 358-szor riasztották a tűzoltokat az elmúlt napokban

Az OKF szerint a karácsonyfatüzek időszaka még csak most kezdődik.

Szenteste 134, karácsony első napján 123, a másodikon pedig 101 tűzoltói beavatkozásra volt szükség lakástűz miatt – idézi az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményét a hvg.hu. A beavatkozások kétharmada műszaki mentés volt, csupán az esetek egyharmadában volt valóban tűzoltásra szükség: pénteken 36, szombaton 27, vasárnap pedig 17 épület gyulladt ki.

A legtöbbször kisebb tüzekhez riasztották a tűzoltókat, de naponta három-négy nagyobb tűzeset is történt a három karácsonyi nap alatt. Vasárnap három halálos lakástűz is történt:

  • Nem sokkal dél előtt a rendőrség egy vecsési családi házban egy korábbi tűz nyomait fedezte fel, és egy holttestet talált. Tűz már nem volt a helyszínen. Nem zárható ki, hogy elektromos eredetű füstölés volt a fürdőszobában, ami halálos füstmérgezést okozott.
  • Szentes külterületén fél egy körül kigyulladt egy húsz négyzetméteres romos kis ház. Mire négy perc alatt a tűzoltók a helyszínre értek, az épület már teljes egészében égett, a teje beszakadt. Egy órán át oltották. A romok átvizsgálása közben egy holttestet és egy megolvadt gázpalackot is találtak.
  • A miskolci Dankó Pista utcában egy panelház harmadik emeleti lakása füstölt. Az ott lakók a tűzoltók kiérkezése előtt behatoltak a lakásba, eloltották a tüzet. A hálószobában egy holttestet találtak. A miskolci tűzoltók megállapítása szerint a hálószobában egy asztal és ruhák égtek.

Vasárnap az ónos eső is sok munkát adott a katasztrófavédőknek, emiatt összesen 24-szer riasztották őket. A közlemény szerint ez alacsony szám, ami azt mutatja, hogy az emberek komolyan vették az előzetes figyelmeztetéseket.

Az OKF szerint a karácsonyfatüzek időszaka még csak most kezdődik, hiszen a fűtött lakásban a fenyők mostanra száradnak ki annyira, hogy könnyen lángra kapjanak – írja a lap.

tűzoltóautó tüzet olt

Illusztráció / Fotó: Pixabay

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top