nlc.hu
Aktuális

Djokovicot mégis kiutasíthatják Ausztráliából

Djokovicot őrizetbe vehetik és kiutasíthatják Ausztráliából

Hiába született Djokovic számára kedvező ítélet a bíróságon, szerb sajtóhírek szerint mégis kiutasítják Ausztráliából a világelső teniszezőt.

Újabb fordulat történt Novak Djokovic teniszező ügyében, aki az Australia Openre érkezett múlt szerdán Melbourne-be, de nem engedték be az országba.

A hétfő reggeli bírósági ítélet szerint a világelső szerb teniszező azonnali hatállyal elhagyhatja az idegenrendészeti őrizetet, azaz a karanténszállodát, visszakapja a papírjait és a vízumát, amelyekkel beléphet Ausztráliába. Ám a legfrissebb hírek szerint a sportolónak mégis el kell hagynia az országot.

Szerb sajtóhírek alapján a Nemzeti Sport azt írja, hogy éppen zajlik Djokovic őrizetbe vétele, és várhatóan kiutasítják az országból. Az ausztrál hatóságok ugyanis azt mondják, a szerb teniszező hiába nyert a bíróságon, attól vízuma még nem válik érvényessé, ezért el kell hagynia Ausztráliát, és így nem léphet pályára az Australian Openen. Korábban Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter jelezte, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más úton akadályozzák meg a szerb belépését az országba, most úgy tűnik, megtalálták a megoldást.

Djokovicot mégis kiutasítják Ausztráliából

Novak Djokovic 2021. február 12-én az Australian Openen Melbourne-ben (Fotó: William WEST / AFP)

Novak Djokovic ügye azzal kezdődött, hogy a melbourne-i Tullamarine repülőtérre érkezése után egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. A MTI szerint előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon kötelező az oltás.

Az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Novak Djokovic támogatói tüntetnek

A világelső szerb teniszező, Novak Djokovic támogatói tüntetnek szerb zászlóval egy melbourne-i karanténhotel bejáratánál 2022. január 7-én (Fotó: MTI/AP/Hamish Blair)

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol hosszú hónapokig szigorú lezárásban éltek az emberek, Melbourne pedig a világ leghosszabb ideig zárlat alá vont városa lett. Szerbiában pedig azt fogadta óriási felháborodás, ahogyan a világhírű sportolóval Ausztráliában bántak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top