nlc.hu
Aktuális

Szibériába költözteti a menekülteket Putyin

Tömegével költözteti Szibériába az ukrán menekülteket Putyin

Közel százezer ukrán menekültet – nagy részüket Mariupol ostromlott városából – költöztet sok ezer kilométerre az otthonától Vlagyimir Putyin, sőt még arra is kötelezi őket, hogy írják alá: városukat az ukrán hadsereg lőtte.

Szibériában és az északi-sarkkörön kell letelepednie annak a sok tízezer ukrajnai menekültnek, akik az oroszok kezére jutottak a február vége óta tartó véres háborúban. A Kreml dokumentumaiból az is kiderül, hogy Moszkva múlt hónapban hozta meg a rendeletet, hogy 95 ezer embert költöztessenek akár 5500 kilométerre az otthonuktól. A katonák egyrészt aláíratják velük, hogy városaikat az ukrán hadsereg támadta, másrészt figyelmeztetik őket, hogy ne térjenek vissza Ukrajnába, mert ott üldöztetésnek lennének kitéve – írja a hvg.

Menekültek Mariupol városában

Mariupoli menekültek március végén (fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

A dokumentumok szerint az orosz állam „jóváhagyja az állampolgárok elosztását” az „Oroszországi Föderáció tagállamai” között. Rendelkeztek 11 ezer ember Szibériába, 7200 ember távol-keletre és 7200 ember Észak-Kaukázusba küldéséről, de küldenek embereket a csecsenföldi, az ingusföldi és dagesztáni köztársaságokba is.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top