nlc.hu
Aktuális

Halvány sarlósfecske feltűnése

Madárszenzáció: Ritka fecskefajta tűnt fel Szegeden

Igazi madárszenzáció ez, hiszen hazánkban mindössze egy alkalommal fordult elő bizonyítottan sarlósfecske.

Igazi madárszenzációról számolt be a Birding Hungary Facebook-oldala. Egy halvány sarlósfecske tűnt fel Szeged belvárosában. Ennek a mediterrán fajnak ez mindössze a második hazai előfordulása, az első adat 1996-ból származik – írják.

A Magyar Madártani Egyesület honlapján az olvasható, a sarlósfecske hazánkban mindössze egy alkalommal fordult elő bizonyítottan. Rokonaihoz hasonlóan repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől 1-2 méterre kapja el. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Mediterrán elterjedésű faj. A Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Elsősorban a tengerpartokon fordul elő, de olykor a szárazföldek belsejében is megtelepszik. Sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint 2-3 tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is – derül ki az MME madárbázisából.

A többi fecskéből se lesz túl sok sajnos itthon, ha nem lépünk közbe. Ezekkel a módszerekkel viszont segíthetjük ezeket a madarakat.

halvány sarlósfecske

Fotó: Birding Hungary/Engi László

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top