nlc.hu
Aktuális

6000 tonna fa kellene Szegeden az iskolák fűtésére

Nem rózsás a helyzet: 6 ezer tonna fa kellene Szegeden az iskolák fűtésére

És nemcsak ez a probléma: ekkora kazánok sincsenek jelenleg raktáron.

A szeged.hu újságírói kíváncsiak voltak, hogyan lenne megoldható, ha fatüzelésre állnának át az iskolák a városban a rezsicsökkentés csökkentése miatt – mivel a Belügyminisztérium kérte az intézményektől, vizsgálják meg ennek lehetőségét.

A lap szakértők segítségét kérte, számolják ki, mennyi fát kellene ahhoz beszerezniük a szegedi iskoláknak, ha áttérnének fatüzelésű kazánokra.

gyerek keze miközben jegyzetel

6000 tonna fa kellene Szegeden az iskolák fűtésére (Illusztráció: Pixabay)

A számítások arra jutottak, hogy a szegedi iskoláknak minimum hat, de inkább tízezer tonna fára lenne szükségük. A fa mázsája most 8000 forint, de folyamatosan drágul és e mellé jönne még be a többi költség: kazán beépítése, üzemben tartása. Mindösszesen így egy Szeged méretű város iskoláinak kazánra való átállítása nagyjából félmilliárd forintba kerülne.

Ha lenne egyáltalán elég kazán: ugyanis az ekkora intézmények ellátására alkalmas gépek jelenleg nincsenek raktáron, és az ágazat emellett alkatrészhiánnyal is küzd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top