nlc.hu
Aktuális

II. Erzsébet királynő és Harry herceg igazi kapcsolata

Ma 38 éves Harry herceg, akiben tévelygő húgát látta II. Erzsébet királynő

Élete legszomorúbb születésnapját ünnepelheti szeptember 15-én a 38 éves Harry herceg, akinek elképesztően szoros kapcsolata volt a királynővel. A nagymama pedig talán mindenkinél jobban aggódott unokája stabilitása miatt.

Az, hogy Harry volt II. Erzsébet kedvenc unokája, inkább a királyi család fanatikusai által kitalált történet, hiszen a szeptember 8-án elhunyt uralkodó nagyon közel állt négy lányunokájához is, sőt, a legtöbb idejét velük töltötte. De az tagadhatatlan, hogy a mókára mindig kapható Harry herceg is előkelő helyet foglalt el a nagyi szívében. Erzsébetnek ugyan nem kevés fejfájást okoztak unokája korábbi botrányai, amikor mondjuk náci egyenruhában bulizott, de emellett nagyon is szerette Harry laza, közvetlen, kissé bohókás stílusát. Bár II. Erzsébetnek kevés ideje volt a gyermekeire – hiszen alig 26 évesen vált belőle királynő –, arra nagyon figyelt, hogy idősebb korában a lehető legtöbb időt töltse együtt az unokáival. Bölcs tanácsadó volt az életükben, de egyben játékos nagymama is, aki pónin lovagoltatta őket, piknikezni vitte őket, vagy csak egyszerűen mellettük volt életük nehezebb időszakában (is).

A királyi család csoportkép

II. Erzsébet négy unokájával és három gyermekével Balmoralban 1996-ban (Fotó: Profimedia)

Szárnyai alá vette őket

Az unokák rengeteg időt töltöttek Balmoralban a királynővel a nyári hónapokban – 1997 augusztusa sem volt ez alól kivétel. Harry és Vilmos éppen Skóciában vakációztak a nagyszüleiknél, amikor édesanyjuk Párizsban életét vesztette egy szörnyű balesetben. Diana halálát követően még szorosabb lett a fiúk és II. Erzsébet viszonya. A nagymama védelmező szárnyai alá vette őket, és olyan stabil támaszuk lett, ami alapvetően határozta meg hármuk kapcsolatát az elmúlt 25 évben. Amikor az iTV tévécsatorna egy dokumentumfilmet forgatott a királynő 90. születésnapja alkalmából, Vilmos így fogalmazott: „Hihetetlen volt így felnőni, nagyon erős stabilitást biztosított. Fel tudtam fedezni és megérteni a világot, megismerhettem saját magamat, mert ő ott volt és védelmezett.”

Nem volt ez másképp Harry herceg esetében sem. Bár ő az útkeresésben olykor-olykor megbotlott, de a nagymama mindig mellette volt, és ha kellett, átölelte, ha kellett, alaposan leteremtette. Mindez nem meglepő: Harry alig volt 12 esztendős, amikor elhunyt az édesanyja. Ráadásul – másodszülöttként – nem volt annyira tiszta a jövőbeli szerepe, mint Vilmosnak, akiből egyszer uralkodó válik. A féktelen bulizásokkal teli évek éppen úgy jelen voltak az életében, mint a katonaságban töltött esztendők. De a királynő életének minden szakaszában ott volt. Szurkolt neki a pólómeccseken, mosolyogva vett részt a tisztavatásán, vagy csak órákig hallgatta az utazásaival kapcsolatos beszámolóit.

Vilmos herceg, Harry herceg és II. Erzsébet

Vilmos herceg, Harry herceg és II. Erzsébet (Profimedia)

„Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy Diana halála után II. Erzsébet lett az egyik legfontosabb nő az életében” – olvasható a Megxit után kiadott, A szabadság nyomában című könyvben. Emlékezetes volt az a 2016-ban készített közös videójuk is, melyben szokatlan lazasággal népszerűsítették az Invictus Games-t.

Más-más, de nagyon értékes kapcsolat volt a fiú unokák és a királynő között. Míg Vilmosnak azt tanította meg, hogy hogyan készüljön fel az uralkodói feladatokra, addig Harryvel inkább kötetlen kapcsolata volt.

A tiara-gate

2017-ben kezdett megromlani Harry és Erzsébet kapcsolata. A pletykákkal ellentétben az uralkodó örült, amikor unokája bejelentette, hogy eljegyzi a színésznő Meghan Markle-t. Bár kissé korainak találta a lánykérést, de nagyon bizakodó volt, amiért Harry úgy döntött, hogy megállapodik és családot alapít. Azonban 2018-ra, mire elérkezett az esküvő napja, már közel sem volt ennyire örömteli ez a jövőkép. Beszéltek arról, hogy Meghan akaratosan viselkedett, amikor az esküvői ékszereit válogatta, és a kissé méltatlan cirkuszt végül Erzsébet zárta rövidre, amikor rendre utasította unokáját.

A viszony azonban Harry, Meghan és a királyi család között egyre csak romlott. Amikor 2019-ben megszületett a házaspár első gyermeke, Archie Harrison, a családból elsőként a királynő és férje, Fülöp herceg látogatta meg a csöppséget. Sok közös idő azonban nem adatott meg a dédszülőknek és a kisfiúnak, ugyanis 2020-ban megtörtént a Megxit, amikor Meghan és Harry kiléptek a királyi családból, hogy „civil” életet kezdjenek az Egyesült Államokban.

II. Erzsébet és Meghan Markle

Meghan Markle az esküvőjén, háttérben a királynővel (Fotó: Profimedia)

Rasszizmus, gyöngy fülbevaló, temetés

Van egy mondat a királyi családban: „Ne panaszkodj! Ne magyarázkodj!” – ezt Harry is jól ismeri. Mégis újabb és újabb alkalommal tettek ez ellen a feleségével. 2021 márciusában a házaspár exkluzív interjút adott Oprah Winfrey-nek, amelyben arról beszéltek, hogy a királyi család figyelmen kívül hagyta, hogy Meghan mentális nehézséggel küzd, és segítségre lenne szüksége. Azt állították továbbá, hogy nem léptek volna le a családtól, ha kevesebb lett volna rajtuk a nyomás. Egy meg nem nevezett királyi személyt pedig azzal vádoltak, hogy rasszista megnyilvánulásai voltak. Eközben Meghan igyekezett magát a királynőt csakis jó színben feltüntetni, és olyanokat mondott, hogy közös utazás során betakargatta a lábát, hogy ne fázzon, vagy adott neki egy pár gyöngy fülbevalót.

Mindez akkor történt, amikor a 99 éves Fülöp herceg próbált felépülni a szívbetegségéből, és a koronavírus-járvány sokadik hulláma zajlott. Éppen ezért tűnt lelketlen támadásnak az interjú a pár részéről, melyre a Buckingham-palota csak több nappal később válaszolt. A rövid közlemény szerint, az egész királyi családot elszomorította, hogy mekkora kihívást jelentettek Harry és felesége számára az elmúlt évek.

A felvetett kérdések, különösen a rassz vonatkozásában, aggályosak. Noha egyes emlékek eltérhetnek…

– állt II. Erzsébet királynő közleményében, valamint hozzátették azt is, hogy a család komolyan veszi az elhangzottakat. „Harry, Meghan és Archie mindig is szeretett családtagok maradnak.”

Ez azonban nem oldotta, csak növelte a feszültséget a család és Harry között. Archie-t csak néhányszor látták a dédszülők, még 2020 év elején. A házaspár újabb interjúkat tervezett, amikor alig egy hónappal később, 2021. áprilisában Fülöp herceg elhunyt. A temetésen tapintani lehetett a feszültséget Harry és család többi tagja között. II. Erzsébet pedig elrendelte, hogy Vilmos és öccse között sétáljon a legidősebb fiú unokája: Peter Phillips, hogy a testvérek közti rossz viszony ne vegye el a figyelmet imádott férje búcsúztatásáról.

Vilmos herceg, Harry herceg, Peter Phillips Fülöp herceg temetésén

Vilmos herceg, Harry herceg és Peter Phillips Fülöp herceg temetésén (Fotó: Profimedia)

Húgát látta az unokájában

2021-ben született meg Harry második gyermeke. A kislánynak II. Erzsébet becenevét, valamint Harry anyjának nevét adták, vagyis Lilibet Diana névre keresztelték.  Miközben Vilmos és Harry között egyre fagyosabb lett a levegő, addig a rendszeres videóhívások megmaradtak a nagymama és az unokája között. Ám ez nem pótolta a személyes találkozásokat, és nem adtak lehetőséget arra, hogy elinduljon a békülés a család és az Amerikába vándorolt fiú között. A brit Mirror szerint a Vilmos és Harry közötti rossz viszony érdekes módon sokat változtatott Vilmos és II. Erzsébet kapcsolatán. „Bár az uralkodó nagyon is megértette, és együttérzett Harryvel, mivel a húga, Margit hercegnő viselkedését és vívódásait vélte felfedezni az unokájában, mégis inkább Vilmoshoz került közelebb az utóbbi két évben. Az, ahogyan Vilmos és Katalin egyre több felelősséget és munkát vállalt, és ahogyan némán tűrték az amerikai lapokban megjelenő támadásokat, valamint ahogyan készültek a jövőbeli szerepükre a családban, II. Erzsébetet mélyen megérintette, sokat jelentett számára.”

Vilmos herceg, Katalin hercegnő, II. ERzsébet és a herceg gyermekei a Buckingham palota erkélyén

Vilmos herceg, Katalin hercegnő, II. Erzsébet és a herceg gyermekei 2022-ben a Buckingham-palota erkélyén (Fotó: Profimedia)

Nem túlzás azt állítani, hogy II. Erzsébet életének utolsó évében nem kevés fejfájást okozott Harry és Meghan. A sorozatos interjúk, a podcast-adások, melyekben lelketlen rendszernek minősítették az uralkodó családját, és a többkötetes memoár, amelyet Harry az idei karácsonyi szezonra készül kiadatni, mind-mind felzaklatták az uralkodót. Amikor a házaspár visszatért 2022 nyarán az Egyesült Királyságba, a platinajubileum eseményei közül mindössze egyen vettek részt. Majd megtartották Lilibet első születésnapját Windsorban, ahol a királynő életében először és utoljára személyesen is találkozott a dédunokájával. Harry és Meghan ekkor egy dokumentumfilmet forgattak a családjukról a Netflix számára. „A Netflix vezetősége nagyon szerette volna, hogy készüljenek képek a sussexi hercegi párról a királynő, vagy bármelyik királyi családtag társaságában a dokumentumsorozat részeként” – mondta Angela Levin, Harry herceg életrajzírója. Csakhogy a fotó közléséhez Erzsébet nem járult hozzá, ahogy a privát családi találkozón készült felvételeket sem használhatják. Nem arról volt szó, hogy a családi fotóalbumba szánt képek nem készülhettek el, hanem arról, hogy nem óhajtott részese lenni a Meghan-show-nak.

Az olajág, ami gyógyulást hozhat

Egy végtelenül szomorú helyzet alakult ki a királyi családban, és senki nem látta, hogyan lesznek képesek felülemelkedni a sértettségükön a szereplők. Mindennek nem az uralkodó, hanem Harry, Meghan, Károly és Vilmos voltak a főszereplői, de Erzsébet volt az egyik elszenvedője.

Hatalmas ajándék volt a sorstól, hogy Harry és felesége éppen szeptember elején érkezett ismét az Egyesült Királyságba, hogy részt vegyenek néhány jótékonysági eseményen. Ez azt jelentette, hogy Harry az országban volt, amikor az uralkodó állapota hirtelen megromlott, és szeptember 8-án végleg lehunyta szemét.

Miközben egy világ gyászolja a 70 évig uralkodó Erzsébetet, a legnagyobb fájdalmat a 4 gyermeke, 8 unokája és 12 dédunokája éli át. És bármilyen közhely is, a fájdalom és a gyász valahogy mindig összehozza a családot, és segít begyógyítani a régi sebeket. Ennek a jelét láthattuk talán szeptember 10-én, amikor Vilmos herceg olajágat nyújtott öccsének, és megkérte, hogy nejével együtt csatlakozzanak hozzá és Katalinhoz, hogy együtt fogadják a gyászoló tömeg részvétnyilvánítását Windsorban.

Vilmos herceg, Meghan Markle, Katalin hercegné, Harry herceg Windsorban feketében

Vilmos herceg, Meghan Markle, Katalin hercegné, Harry herceg Windsorban, a királynő halála után (Fotó: Profimedia)

Hogy mit hoz a jövő a testvérek számára, azt senki sem tudja megmondani, de a nagymama arcára bizonyosan kiült az a kedves, jól ismert mosoly, ha fentről látta a békülés első jeleit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top