nlc.hu
Aktuális

A szülészeti-nőgyógyászati osztályok helyzete Magyarországon

Szakmabeliek szerint félő, hogy összeomlik a szülészeti-nőgyógyászati ellátás

Nagy a baj szülészeti-nőgyógyászati ellátásban Magyarországon, a szakemberhiány komoly problémákat okoz.

Az elmúlt időszakban több hír is érkezett arról, hogy különböző magyarországi kórházakban a szülészeti-nőgyógyászati osztály működése módosul, a Szent Imre kórház például arról tájékoztatott korábban, hogy szeptember 16-án 0 órától 18-án reggel 8 óráig az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán a betegfelvétel szünetel, de júniusban pár napig még a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban sem lehetett szülni, és a sort még tovább lehetne folytatni. 

A hvg.hu információi szerint legtöbb érintett helyen szakorvoshiány miatt nem tudták megoldani az ügyeleti ellátást, és ez az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényre vezethető vissza, ami a szülész-nőgyógyászati szakmában lényegében megtiltotta a fogadott orvos gyakorlatát, és sok szakember úgy döntött, magánpraxisban folytatja tovább. Persze vannak, akik maradtak, de az ő helyzetüket nehezíti az is, hogy hiába emelték fel az orvosok ügyeleti díját 2022 január elsejétől, ez rájuk nem érvényes, csak azokra, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, és a legtöbb magyarországi szülészeten éppen ezért az ügyeletvezető szakorvosokból van a legnagyobb hiány.

Újszülött fogja édesanyja kezét

Fotó: Pexels

A szakmában most sokan attól félnek, hogy ha a tendencia így folytatódik, akkor lesz, ahol előbb-utóbb összeomlik a rendszer, ahogy az már a kisebb vidéki kórházakban meg is kezdődött. „Nagyon sokan már idősek, mások a külföld felé kacsintgatnak, a többiek meg elmentek magánba. Ha nálunk egy ember megbetegszik, vagy más ok miatt kiesik, nem tudjuk ellátni a szülészeti ügyeletet, ezen pedig sokáig az átvezénylések sem fognak segíteni” – idéz a hvg.hu egy szülész-nőgyógyászt.

Ugyan kormányzati szinten még nem született konkrét megoldás, ahogyan erre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) korábbi munkaanyaga is utalt, előfordulhat, hogy kisebb kórházakban csak nappali ellátást nyújtanak majd, ügyeleti időben a nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük a kismamáknak. „Ha az itt dolgozó orvosok a nagyobb megyei központokba kerülnének át, akkor biztonságosabb lehetne az ellátás és a túlterheltség is csökkenhetne” – vélekedett egy szakember.

Az OKFŐ a hvg.hu-nak küldött válaszában ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer működtetése, az ellátások szervezése során elsődleges és legfontosabb szempont a betegbiztonság. Ennek érdekében – amennyiben a szakmai minimumfeltételek bármilyen okból átmenetileg nem biztosíthatók – ideiglenes átszervezések válhatnak szükségessé, melyek minden esetben a beteg érdekeit tartják szem előtt. Az illetékes szervek és intézmények szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás minden térségben folyamatosan biztosított legyen és a betegek az érintett időszak alatt is a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek – tették hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top