nlc.hu
Aktuális

III. Károly ükanyja, Alekszandra Joszifovna Romanova

Megszólalásig hasonlít egyik ükanyjára III. Károly

Négy generáció távlatából törtek elő a gének. Nézd csak a képpárokat!

A brit királyi család számos tagja hasonlít igen feltűnően a felmenőire. Elég ha például a Sarolta hercegnő és II. Erzsébet, vagy a néhai uralkodó és nagymamája, Teck Mária királyné közötti hasonlóságot vesszük, de Eugénia hercegnő arcán is visszaköszönnek dédnagymamája, Bowes-Lyon Erzsébet, vagyis az anyakirályné bizonyos vonásai, Eduárd kenti herceg pedig nagyapjára, VI. Györgyre hasonlít nagyon. Az az elképesztő külső hasonlóság azonban, mely III. Károly király és egyik ükanyja, Alekszandra Joszifovna Romanova orosz nagyhercegné között figyelhető meg, még az uralkodóházban is párját ritkítja.

De beszéljenek a képek:

Alekszandra Joszifovna Romanova és ükunokája, Károly
Megnézem
Összes kép (3)

Ki volt Alekszandra Joszifovna Romanova?

Alekszandra Joszifovna Romanova 1830-ban Alexandra szász–altenburgi hercegnőként látta meg a napvilágot, József szász–altenburgi uralkodó herceg és Amália württembergi hercegnő ötödik lányaként. Rokonsága révén többek között görög, román, jugoszláv, spanyol, holland, valamit magyar gyökerekkel is rendelkezett.

1848-ban kötött házasságot I. Miklós orosz cár második fiával, Konsztantyin Nyikolajevics orosz nagyherceggel, akivel hat közös gyermekük született. Házasságuk kezdetben boldog volt, az évek múlásával azonban megromlott, amihez nagyban hozzájárultak a gyermekeikkel kapcsolatos gondok is. Egyik lányuk ideggyengeséggel küzdött, melyből ugyan németországi tartózkodása alatt kigyógyult, ám ezt követően már nem tért haza a szüleihez. Legidősebb fiuk botrányos viselkedésével és lopással hozott szégyent a cári családra, amiért végül Üzbegiztánba száműzték, ahol aztán több nővel is házasságra lépett, párhuzamosan.

Alekszandra Joszifovna Romanova családja körében

Alekszandra Joszifovna Romanova családja körében (Fotó: Wikimedia Commons)

Konsztantyin Nyikolajevics nagyherceg sem volt hűséges Aleszandrához: az 1860-as évek elején egy félrelépésből született törvénytelen gyermeke, majd beleszeretett egy balerinába, aki további öt gyermekkel ajándékozta meg. 

Alekszandra Joszifovna az átélt megpróbáltatások ellenére is megőrizte tartását és jó kedélyét. A Romanov család népszerű tagja volt, imádott utazni és zongorázni, sőt saját darabokat is szerzett. Élete utolsó éveit egy szélütést követően kerekesszékhez kötve élte le. 1911-ben távozott az élők sorából, férjét mintegy húsz évvel élte túl.

III. Károly király apai ági leszármazottja a nagyhercegnének: Alekszandra első lánya, Olga Konsztantyinovna I. György görög király felesége volt, az ő egyik gyermekük volt András görög királyi herceg, aki Aliz battenbergi hercegnővel kötött házasságot. A frigyből öt gyermek született, közülük is a legfiatalabb Fülöp herceg, II. Erzsébet házastársa, a mai brit uralkodó édesapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top