nlc.hu
Aktuális

Átalakul az érettségi és a felvételi 2024-től

Változások jönnek, így alakul át az érettségi és a felvételi 2024-től

Többek között máshogyan számítják majd bele az érettségi pontokat a felvételibe.

Mivel befejezi a középiskolát az az évfolyam, ami 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv alapján tanult, ezért a 2024-es évben megváltozik az érettségi és a felvételi is,  írja az Eduline.

Az Oktatási Hivatal már korábban közzétette honlapján azokat a mintafeladatokat, amikhez hasonlókat – elvileg – 2024-től kaphatnak majd a vizsgázók. Míg a matekérettségibe a magyar válogatott került be, addig a magyar feladatsorban a kötelezők kerültek elő. A korábban elfogadott módosítások után 2024-től a magyar érettségi része lesz egy irodalmi feladatlap is, amiben alapvetően “műveltségi teszthez” hasonló alapon kérdeznek a diákoktól, szinte bármit. A műveltségi feladatsorban nem csak a memoriterek, a kötelező olvasmányok is előkerülnek

Diákok érkeznek az írásbeli angol érettségi vizsgára a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. május 5-én.

Diákok érkeznek az írásbeli angol érettségi vizsgára a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. május 5-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

A fentiek mellett az érettségi pontok felvételiben való beszámítása is átalakul. Eddig egy 67 százalékos középszintű, valamint egy 67 százalékos emelt szintű érettségiért ugyanannyi pont járt a felvételin, az emelt szintű érettségit elsősorban az 50 többletpontért volt érdemes választani, de jövő évtől az érettségi pontok számításakor más súllyal veszik figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit.

Például egy 82 százalékos középszintű érettségiért nem 82 pontot kap majd egy felvételiző, hanem csak 55-öt. Egy 82 százalékos emelt szintű érettségi viszont az új rendszerben is 82 pontot ér majd. Ez a változtatás azonban azt is jelenti, hogy egy 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 felvételi pontot kaphattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top