nlc.hu
Aktuális

Gyógyszerekkel üzérkedtek a budapesti orvosok

Hamis igazolásokkal, gyógyszerekkel üzérkedtek a budapesti orvosok, vádat emeltek ellenük

Az orvos 2020-ban, a világjárvány miatt hozott veszélyhelyzet idején az egyik budapesti kórházban dolgozott, és hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez.

Vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy budapesti orvos ellen, aki koronavírusos betegeknek szánt kórházi gyógyszerekkel kereskedett a világjárvány kirobbanása idején – írja az MTI. A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján indult ügynek további 12 vádlottja van.

orvosok

Fotó: Getty Images

orvosok

Fotó: Getty Images

A vádirat szerint:

  • Az orvos 2020-ban, a világjárvány miatt hozott veszélyhelyzet idején az egyik budapesti kórházban dolgozott, és hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló olyan gyógyszerekhez, amiket kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett lehetett szedni.
  • Az orvos 2020 novembere és 2021 februárja között egy korábbi páciensének közreműködésével több alkalommal értékesítette a kórházban kezelt betegeknek biztosított gyógyszereket olyan, kórházi ápoláson kívüli embereknek, akik arra nem voltak jogosultak.
  • Az orvos alkalmanként 80 ezer forintot kért, illetve kapott a gyógyszerekért, de előfordult, hogy valakit pénzért soron kívül kezelt, és így több százezer forintra tett szert.

    Ezzel súlyosan megszegte az orvosi kötelezettségeit, míg a gyógyszerek eltulajdonításával csökkentette az egészségügyi intézmény készletét.

  • Az ügy további két orvos vádlottja, valamint egy egészségügyi ellátást végző cég vezetője soron kívüli védőoltás felvételére jogosító, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást állított ki, amely arról szólt, hogy az adott személy egészségügyi dolgozó. Egy biológus pedig negatív koronavírus-teszteredményről állított ki valótlan tartalmú igazolást külföldre utazáshoz, személyes megjelenés és tesztelés nélkül.
  • Az ügy további vádlottjai a gyógyszerek, illetve soron kívüli ellátás érdekében vesztegető, vagy a valótlan tartalmú okiratokat felhasználó emberek. Egy nővel szemben külön eljárás folyik. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyógyszerekkel kereskedő orvost kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétségével vádolja. Az ügy többi vádlottjával szemben vesztegetés, közokirat-hamisítás vagy hamis magánokirat felhasználása a vád.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top