nlc.hu
Aktuális

Aligátorteknőst találtak a Morgó-patakban

Aligátorteknőst találtak a Morgó-patakban

A Morgó-patakból került elő az állatra és az emberre is veszélyes teknős.

Kifejlett ragadozó aligátorteknőst fogtak ki a Verőce közeli Morgó-patakból, írja a Tények. A szakemberek szerint nem véletlenül került ki a természetbe, valószínűleg szabadon engedték. Tartása Magyarországon illegális, mert veszélyes az emberre (bár az embert csak nagyon ritkán támadja meg) és az állatokra is. 

aligátorteknős

Fotó: Getty Images

Nem ez volt az első eset, hogy aligátorteknőst találtak Magyarországon. 2022-ben a keszthelyi Libás Strandon pecázó Szeles Zsolt horgára ponty helyett egy 5 kilogrammos teknős akadt, amelyről kiderült később, hogy egy aligátorteknős. 

Az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Ugyanakkor a felelőtlenül szabadon engedett példányok itt Európában is felbukkannak. Kevesen tudják, hogy hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. Ennek oka, hogy egy bizonyos mérettartományig mindent megesznek, ami mozog a vízben, a halaktól kezdve a békákon és a mocsári teknősökön át a kis vízimadarakig és az úszó kisemlősökig. 

(Via: 1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top