nlc.hu
Aktuális

Elbocsátották a katonát, mert megtagadta a koronavírus elleni oltás

Elbocsátották a katonát, mert megtagadta a koronavírus elleni oltást

A koronavírus-járvány idején nem akarta felvenni az oltást, ami a honvédségnél kötelező volt.

A strasbourgi bírósághoz fordul a honvédség egyik korábbi katonája, akit a koronavírus elleni védőoltás megtagadása miatt küldtek kényszerszabadságra, majd bocsátottak el. Itthon másodfokon is pert vesztett, ezért fordul nemzetközi bírósághoz, írja az ATV.

katonák szállnak fel a buszra.

Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

Az ügyben az ATV Híradója megkereste a Honvédelmi Minisztériumot is, de érdemben nem reagáltak a kérdéseinkre.
Kovács Péter Pál összesen húsz évet szolgált a hadseregben, a leszerelt katona Boszniában egyszer, Koszovóban kétszer, Cipruson egyszer volt békefenntartó missziókon. Kovács Péter Pálnak két gyermeke van, felesége pedagógus.

A koronavírus-járvány idején nem akarta felvenni az oltást, ami a honvédségnél kötelező volt.

„Azt a tájékoztatást kaptam a parancsnokhelyettesemtől, hogy vagy beoltatom magam, és akkor maradhatok a rendszerben, vagy ha nem, akkor illetmény nélküli szabadságra küldenek bennünket, de a másodállást azt nem engedélyezik” – mondta az ATV-nek a katona.

Azt is elmesélte, hogy beadott egy kérelmet annak érdekében, hogy másodállást vállalhasson, ám azt elutasították, ennek ellenére mégis elment máshová dolgozni, hogy el tudja tartani a családját, közben pedig a Katonai Ügyészségen kényszerítés vádjával feljelentést tett a parancsnokhelyettessel szemben. Autóbuszvezetőként kezdett el dolgozni egy helyi személyszállítási cégnél.

Péter itthon másodfokon is pert vesztett, most a strasbourgi bírósághoz fordul.

Kádár András, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta, más országokban ezt úgy oldották meg, hogy leszerelték azokat a katonákat, akik nem akarták az oltást. Magyarországon viszont lemondási tilalom volt, másodállásra pedig nem adtak engedélyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top