nlc.hu
Aktuális

Mormon tücskök inváziója Nevada államban

Rovarinvázió: tücskök millió árasztották el Nevada államot

A vonuló rovarok ijesztőek, hatalmas károkat okoznak, és még közúti balesetekért is felelősek.
Mormon tücskök inváziója Nevada államban

Mormon tücsök nevű röpképtelen rovarok milliói árasztották el Nevada államot az Egyesült Államokban, riadalmat keltve a lakosok körében, elborítva az utakat és az épületeket – írja a Guardian.

Az ízeltlábúak inváziója hat nevadai megyét érintett, az állatok lassan mozogva szinte teljesen beterítik a talajt. Egy kórháznak seprűket és lombfúvókat kellett bevetnie, hogy megtisztítsa az utat a betegek számára, hogy bejussanak az épületbe.

@accuweather 🦗 Millions of Mormon crickets descended upon six counties in Nevada, creating a bug-invested nightmare for many residents. #crickets #bugs #elko #nevada #trending #fyp ♬ original sound - AccuWeather

A rovarok nemcsak ijesztőek, de balesetveszélyt is jelentenek az utakon, mert ha nagy számban összezúzzák őket, csúszóssá válhat az úttest. Ha pedig egy kis eső is jön, még rosszabbá válik a helyzet, állítólag már több baleset történt a tücskök miatt.

Nevük ellenére ezek rovarok rendszertanilag nem tücskök. Petéiket nyáron rakják el, amelyek következő tavasszal kelnek ki. A szakemberek szerint idén a szokatlanul csapadékos tél miatt késett a kikelés, ami aztán a száraz időszakra beindult. A mostani invázió után a tücskök populációja négy-hat évig maradhat kiemelkedő méretű, mielőtt más rovarok és a ragadozók visszaszorítják őket.

A tücskök által elárasztott sáv a nevadai Elko városánál akár az ezer hektárt is elérheti, de máshol ennél is nagyobb volt az invázió. Jeff Knight mezőgazdasági rovarszakértő 1976 óta körülbelül 40 hasonló tücsökvándorlást tapasztalt. A rovarok egyébként nem egyik helyről a másikra vándorolnak, mint a pillangók, hanem az óriási egyedszám azt váltja ki belőlük, hogy túl sokan vannak egy helyen, ezért tovább kell állniuk.

A tücskök azért kapták a nevüket, mert rajaik a 19. század közepén elpusztították az Utah állambeli mormon telepesek földjeit. A rovarok azóta is hatalmas károkat okoznak azokon a területeken, ahol kukoricát, zabot, búzát, rozst és árpát termesztenek.

(Kiemelt kép: TikTok/kerstinannmorales; natejuravle)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top