nlc.hu
Aktuális

Max Verstappen összetört trófeája

18 karátos arany és purpur festék – Ezért kerül 12 millióba Verstappen összetört Herendi-trófeája

Mindenkit megdöbbentett, amikor a 38. Forma–1-es Magyar Nagydíjon Lando Norris összetörte Max Verstappen 12 millió forintos trófeáját. Megkeresésünkre a Herendi Porcelánmanufaktúra elárulta, hogy miért is annyira különleges ez a váza, továbbá mi volt az első reakciójuk, amikor meglátták, hogy több hónapnyi munkájuk veszett kárba.

Ahogyan az elmúlt évtizedekben, úgy idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra trófeáit nyerhették el a versenyzők a 38. Forma–1-es Magyar Nagydíjon. A trófea az elmúlt években mondhatjuk, hogy a verseny védjegyévé vált, így nem csoda, hogy mindenkiből hatalmas megdöbbenést váltott ki, amikor Lando Norris véletlenül összetörte a győztesnek, vagyis a Max Verstappennek járó porcelánt, amelynek becsült értéke 30 ezer euró, azaz közel 11,5 millió forint. (A korábbi hírekben feltüntetett 15 millió forinttal ellentétben a manufaktúra tájékoztatása szerint a trófea értéke mintegy 30 ezer euró.)

A trófea, amelyből csak egy van az egész világon

Az említett trófea koncepcióját tekintve az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is hatalmas tervezőmunka előzte meg. A vázák neoklasszicista stílusúak, formájukat tekintve az ókori vázák alakját követik. Tükrükben a Hungaroring pálya sziluettje vehető ki.

A minta minden évben változik, az idei évben azonban egy különleges, mesterfestők által elkészített díszítésre esett a manufaktúra választása.

Ez a minta egy „ezervirágos” dekor, amelynek virágzó ágai között egy röptében ábrázolt paradicsommadár látható. Az ábrázolás a könnyedségre, továbbá a repülésre és a gyorsaságra utal. 

A díj elkészítése mindennel együtt körülbelül 9 hónapot ölelt fel. Az első 3 hónapban a minta, illetve a trófea koncepciójához szükséges kreatív tervezésen volt a hangsúly.

Ezután a díj elkészítése mintegy 6 hónapot ölelt fel, amelyen több mint 30 ember dolgozott.

A trófea megalkotásához természetesen mindig figyelembe veszik a megrendelő igényeit, amely elsősorban attól függ, hogy az adott évben ki a verseny szponzora. Jelen eseteben a főszponzor nem más, mint a Qatar Airways, így ez a porcelán színvilágában is visszaköszön. A díjon szerepel továbbá a Forma–1 szokásos logója, illetve a pálya sziluettje is. 

Az nagyon fontos, hogy mindig értéket kell, hogy képviseljen

– nyilatkozta Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója az nlc-nek.

18 karátos arany és purpur festék 

A díjakat nemesfémmel, illetve 18 karátos arannyal díszítették, továbbá egyedi herendi purpur színnel festették. A manufaktúra különlegessége, hogy a porcelánokhoz titkos receptek alapján elkészített festékeket használnak. Jelen esetben a purpurra esett a választásuk, amelynek jellegzetes tulajdonsága, hogy nagyon magas aranytartalommal rendelkezik. Ez az egyik legdrágább szín, amelyet használnak. 

A holland Max Verstappen és az Oracle Red Bull Racing versenyzőjének futamgyőztes trófeája a dobogón az F1-es Magyar Nagydíjon a Hungaroringen 2023. július 23-án Budapesten.
Megnézem
Összes kép (6)

Új trófeával térhet majd haza Verstappen

A vezérigazgató elmondása alapján ezek a porcelánok a Forma–1 részére készülnek, így a díjak le vannak védve. Ez azt jelenti, hogy kizárólag egy példányban alkotják meg az adott nyertesnek és csapatának. Mindennek tudatában nem csoda, hogy hatalmas figyelmet kapott a Magyar Nagydíjon történt incidens, ahol több hónap munkája látszott kárba veszni. 

Nyilván nagyon fájó érzés volt. Felhívtak maguk az alkotók, a festők, illetve a korongosok is. Szörnyű érzés, amikor több hónap munkája pillanatok alatt kárba veszik, de utána az első gondolatunk természetesen az volt, hogy bármikor előfordulhat hasonló, továbbá nem volt szándékos. Természetesen a trófeát pótoljuk, hogy az, aki Magyarországra érkezik, az örömmel távozzon

– mesélte a vezérigazgató lapunknak.

A vezérigazgató azt is elárulta, hogy a trófeákból nem készülhet másolat, kizárólag egyetlen példány. Látványtáruknak köszönhetően azonban szerencsére nem kell a teljes alkotói folyamatot előröl kezdeniük. 

„Van egy látványtárunk, ahová megcsináljuk a replikákat egy-egy példányban, hiszen a manufaktúra bármikor vállal pótlásokat, akár 150 évre visszamenőleg is. Van egy raktárunk, ahol ezeket a replikákat őrizzük, hogy pontosan újra tudjuk alkotni a színeket, illetve az arányokat – mondta.

A manufaktúra már elkezdte Verstappen új trófeájának elkészítését, amelynek megalkotása a replikának köszönhetően szerencsére kevesebb lesz, mint hat hónap.

A Herendi Porcelánmanufaktúra trófeáival nem csak a Forma–1-es Magyar Nagydíján találkozhattunk, hiszen kiemelten fontos számukra az olyan események támogatása, amelyek magas értékeket képviselnek, továbbá unikálisak. Munkáik visszaköszöntek például a Kékszalagon, a Nemzeti Vágtán, illetve rangosabb golfversenyeken is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top