nlc.hu
Aktuális

Női elit kommandósok Izraelben

Már nők is bekerülhetnek a hadsereg legelitebb kommandóiba Izraelben

Új kapuk nyíltak meg a női katonák előtt.
kommandós

Nőket is beválogathatnak majd a hadsereg legelitebb kommandóiba, köztük a vezérkari főnök különleges egységébe Izraelben. Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy megnyitja a vezérkari főnök különleges kommandójának és több más elit egységének kapuit a nők előtt, miután választ kellett adnia több fiatal nő legfelsőbb bírósághoz benyújtott, a nők kizárása ellen tiltakozó petíciójára.

Egyenlő teherviselés

Az új katonai pályák megnyitása a nők előtt, Herci Halevi vezérkari főnök döntése azt is biztosítja majd, hogy a hadseregnek nagyobb lehetősége legyen a megfelelő katonák megtalálásához a különleges egységekbe, miközben javul a férfiak és nők közötti egyenlő teherviselés is.

Az elitkommandóhoz csatlakozó nőknek általában ugyanazokat a fizikai követelményeket kell teljesíteniük, mint a férfiaknak, noha bizonyos egységeknél lejjebb vitték ezt a szintet a nők befogadása érdekében.

Ciszjordánia még tabu

A nyitás, a társadalom szélesebb rétegei elfogadásának szellemében alacsonyabbra tették a pszichikai tesztek küszöbét nemre való tekintet nélkül a szerényebb oktatási lehetőségekkel bíró „periférikus” területeken iskolázott fiatalok számára a kiberhadviseléssel foglalkozó 8200-as elit egységnél is.

A katonanők felvételét továbbra sem engedélyezik a Ciszjordániában, az 1967-ben elfoglalt területeken járőröző és razziázó elitkommandóknál, ahol igen magas, számos egységnél az 50 százalékot is eléri a nők belépése ellen tiltakozó vallásos katonák száma.

Izraelben a zsidó fiatalokat 18 éves koruktól, a középiskola elvégzése után sorkatonai szolgálatra kötelezik, a fiúkat 3, a lányokat 2 évre. Ez alól az ultraortodox vallásos hívők felmentést követelnek maguknak, s ezt pártjaik egy, már benyújtott törvényben próbálják biztosítani a kneszet következő, őszi ülésszakán.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top