nlc.hu
Aktuális

Befejeződött a hollywoodi írósztrájk

Véget ért a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, fellélegezhetnek a sorozatrajongók

Ugyan a forgatókönyvíróknak sikerült megállapodniuk a stúdiókkal, a színészek azonban tovább folytatják a küzdelmet.

Újra munkába állhatnak az amerikai forgatókönyvírók május eleje óta sztrájkban álló tagjai, miután érdekképviseleti szervezeteik megállapodásra jutottak a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal – írja az MTI. Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének a vezetősége egyhangúlag döntött a sztrájk felfüggesztéséről, 11 500 tagjuknak pedig október 9-ig kell szavazni a javasolt egyeztetések elfogadásáról.

A 3 évre szóló megállapodás értelmében a nagy hollywoodi filmstúdiók és streamingszolgáltatók – köztük a Walt Disney, a Warner Bros. Discovery és a Netflix – béremeléseket, megemelt egészségügyi és nyugdíjjárulékokat biztosítanak produkcióik írói számára. A szerződésben foglalt kedvezmények becsült összértéke évi 233 millió dollár.

Megállapodás az MI-ról is

A stúdiók az írók védelmében emellett a mesterséges intelligencia (MI) használatával kapcsolatban is vállaltak bizonyos garanciákat. Ezek szerint képviselőik évente legalább kétszer találkoznak a céh tagjaival, hogy megvitassák az MI használatára vonatkozó elképzeléseket a filmek fejlesztésében és gyártásában.

hollywoodi sztrájk

Közel 150 napig sztrájkoltak a forgatókönyvírók – Fotó: Allen J. Schaben / Los Angeles Times via Getty Images

A megállapodás garantálja azt is, hogy a tévés produkciók esetében minimalizálják az írói gárdák létszámát, amelyet ezentúl az évadonkénti epizódszám határoz majd meg, miközben az alkotói minimálbér 3 év alatt több mint 12 százalékkal emelkedik. Emellett a tévéműsorok és -filmek az Egyesült Államokon kívüli sugárzása után járó jogdíj mértéke is emelkedik, a legnépszerűbb streamingműsorokért pedig bónuszt fizetnek a filmgyártók.

Ők még sztrájkban

A forgatókönyvírói sztrájk lezárultával ugyanakkor még nem állt helyre a rend Hollywoodban. Az Egyesült Államok legnagyobb filmszínész-szakszervezete, a 160 ezer amerikai színészt tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) ugyanis folytatja júliusban meghirdetett sztrájkját.

Álltak a sorozatforgatások

Mint arról korábban beszámoltunk, több népszerű sorozat folytatása is veszélybe került az írósztrájk miatt. A munkafelfüggesztés kezdete óta több szériáról is bejelentették, hogy – szolidaritásból vagy mert rákényszerültek – leállították a gyártást. A Sárkányok háza, az Andor, a Cobrai Kai, a Yellowjackets, a Stranger Things, a Milliárdok nyomában, a Severence és a Daredevil írói is „letették a ceruzát”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top