nlc.hu
Aktuális

Félbeszakította az interjút Böjte Csaba egy kérdés miatt

A pedofíliáról kérdezték Böjte Csabát, faképnél hagyta az újságírót interjú közben

Félbeszakította az interjút és távozott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szervezet alapítója.

Egy pedofíliáról szóló kérdésnél megszakította a Népszavának adott interjút, levette a mikrofont és elsétált Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szervezet alapítója. A beszélgetés során ugyanis szóba kerültek a nevelői hálózatában tapasztalt korábbi szexuális visszaélések is, amelyek miatt egy nevelőjét évtizedes börtönbüntetésre ítélték.

Böjte Csaba

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Novák Katalin köztársasági elnöktől átvett Magyar Becsületrenddel az esztergomi bazilika lovagtermében 2023. augusztus 20-án – Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mint a lap írja, Böjte méltatta a román ügyészséget, amelynek a katolikus egyház befeketítése nélkül sikerült kimetszenie ezt a „rákos daganatot”, a következő kérdésre azonban – amelyben azt firtatta az újságíró, mit gondol általában a katolikus egyházi pedofilügyek számáról – egyre feszélyezettebbé vált. Idézett egy statisztikát, amely szerint Franciaországban több mint tízezer olyan gyerek van, aki a vér szerinti apjával és a családjával szemben fogalmazott meg ilyen vádakat.

Amikor jelezte, hogy nem kíván a témáról beszélni, az újságíró felvetésére, hogy miért tabusítaná a pedofília ügyét, néhány háborgó megjegyzés kíséretében megszakította az interjút.

A töredékes videóinterjút vágatlanul közölte a Népszava.

Mint arról korábban beszámoltunk, 30 év végrehajtandó börtönre ítélte alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint 10 éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket a szervezet tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központjában, majd a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top