nlc.hu
Aktuális

Megtalálták az elsüllyedt Titan 5 áldozatát

Kiemelték az elsüllyedt Titan roncsait, megtalálták az áldozatokat

A Titanic roncsaitól 500 méterre találták meg a mini-tengeralattjáró darabjait.

Az amerikai parti őrség felszínre hozta a júniusban a Titanic roncsai közelében szerencsétlenül járt mélytengeri búvárhajó még tenger fenekén fekvő roncsait, valamint az 5 áldozat maradványait is sikerült kiemelni – írja az MTI. A roncsok kiemelését és elszállítását a Titan névre keresztelt 6,7 méter hosszú jármű titánból készült zárózsilipjének felszínre hozásával befejezték. Az emberi maradványokat nagy körültekintéssel emelték ki a búvárhajó belsejéből, majd orvosszakértők szállították el.

Titan

Így nézett ki a mélytengeri merülőhajó, a Titan – Fotó: Ocean Gate / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

A katasztrófa vizsgálatának további lépéseiről később születik döntés, a körülmények vizsgálatában részt vesz az Egyesült Államok és Kanada közlekedésbiztonsági szervezete.

A roncsokat 3800 méter mélységben, a Titanic roncsaitól mintegy 500 méterre találták meg.

Pillanatok alatt szétrobbant

Mint arról beszámoltunk, a turisztikai célokra használt Titan búvárhajó június 18-án indult útnak 5 emberrel a fedélzetén eredetileg kevesebb mint félnaposra tervezett útjára az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró roncsaihoz. A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció indult az Atlanti-óceán mintegy 10 ezer négyzetmérföldes területén. A búvárhajót napokig keresték, abban a reményben, hogy utasait épségben kimenthetik, de végül bebizonyosodott, hogy a Titan megsemmisült. A katasztrófában mind az 5 ember meghalt.

Így semmisülhetett meg a merülőhajó:

A tervezési hibák és a spórolás mellett állítólag a szállítás is hozzájárulhatott a tragédiához, mivel nem szakszerűen vontatták és a fedélzethez is hozzácsapták a Titant a katasztrófa előtt. Szakértők szerint a vontatás alatt ütközhetett bele egy kemény tárgyba, ami sérülést okozott a Titan borításán és másfél kilométeres mélységben emiatt robbant szét a kapszula. Emellett a tenger keményen csapódó hullámai és a zord időjárás együtt is nagyon megviselhette a vontatott kapszulát.

Vége a roncstúráknak?

A Titan merülőhajó balesete után többek között Charles Haas, a Nemzetközi Titanic Társaság (Titanic International Society) társalapítója és elnöke is megszólalt, szerinte biztonsági megfontolásokból véget kellene vetni annak, hogy emberek utazzanak le a Titanichoz. Ehelyett azt szorgalmazza, hogy legénység nélküli víz alatti járművekkel lehetne ellenőrizni a roncsok állapotát. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top