nlc.hu
Aktuális

Felszínre hozták a Titan búvárhajó roncsait

Felszínre hozták a Titan búvárhajó roncsait

Ott emelték partra a búvárhajó orrát és az oldalának egy részét, ahonnan korábban elindult a Titan.

Helyi idő szerint szerda reggel partra emelték a szerencsétlenül járt Titan búvárhajó roncsait – írja a 24.hu a kanadai közszolgálati sajtó nyomán. A Horizon Arctic nevű hajó az új-fundlandi St. Johnban kötött ki, ugyanott, ahonnan a Titan, illetve a fedélzetén tartozó öt utas is elindult, és akik később életüket vesztették a mélyben.

A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetérõl a kanadai parti õrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvõ St. John kikötõjében 2023. június 28-án

A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetérõl a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly)

A roncsokat az Odysseus nevű, távolról vezérelhető robot hozta felszínre. Előkerült a búvárhajó orra és az oldalának egy része is az OceanGate logójával. A roncsokat a kanadai parti őrség telephelyére vitték.

A Titan június 18-án indult el a 4000 méter mélyen fekvő Titanic roncsaihoz, ám nem sokkal az indulás után megszakadt a kapcsolat a búvárhajóval. Nagyszabású keresőakció indult, majd napokkal később egy távirányítású robotjármű törmelékmezőre bukkant a tengerfenéken, és a Titan egyes darabjai is előkerültek.

A búvárhajó minden bizonnyal a hatalmas mélytengeri nyomás miatt összeroppant és darabokra szakadt, öt utasa pedig azonnal meghalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top