nlc.hu
Aktuális

Jó segítség az, amikor szerepelni kell az adományért?

Jó segítség az, amikor szerepelni kell az adományért? – Furcsa adományozási formák terjednek a neten

A közösség médiában egyre gyakrabban láthatunk olyan videókat, amelyek szegények ügyességi játékokban vesznek részt, élelmiszerért pénzért cserébe. De vajon ezek a kihívások félresikerült adományozások, segítési módok, esetleg csak kihasználják a rászorulókat? Egyáltalán hogyan segítsünk jól a nélkülözőkön?

„Üdvözlünk mindenkit az SS Food Challenge-ben. Azért vagyunk itt, hogy érdekes játék kihívásokon keresztül szórakoztassunk. Remélem mindannyian élvezni fogjátok!!” – írják a YouTube csatornájukon a hatalmas népszerűségnek örvendő SS Food Challenge szervezői.

Első blikkre furcsának és kicsit visszásnak tűnik, ahogy az indiai rászorulók alap-élelmiszerekért és pénzért játszanak ügyességi játékokat, hogy aztán az ezekről készült videókat rengetegen nézzék meg a neten. A sok játék között szerepel a gólszerzés focilabdával egy széken ülve, a gumiabroncsok görgetése, ping-pong labdák egyensúlyozása, és még sorolhatnánk hosszan a különféle kihívásokat.

 

A játék Omar Sunny Somrat ötlete, akinek 20 fős csapata a játékokról videókat készít a közösségi média különböző platformjaira.

Összesen hárommillió követője van a Facebookon valamint a YouTube-on, és eddig több mint egymilliárdan nézték meg Omar tartalmait.

Az okostelefonok népszerű szórakozási eszközök, de ezek a játékok szórakoztatóbbak, és ezeknek a kihívásoknak a célja a közösség belső harmóniájának megerősítése ” – mondta Somrat a The Nationalnak.Az emberek összegyűlnek, és olyan díjakat nyernek, amelyek a mindennapi élet fontos elemei” – magyarázza, majd hozzáteszi: „Minden faluba szeretnének izgalmas, szórakoztató játékokat vinni.

Ez nem jótékonyság. Igyekszünk segíteni az embereknek, miközben szórakoztatjuk őket

 

 A versenyzők kiválasztása érkezési sorrendben történik, és mindig próbálnak valamilyen új játékot belevinni a programba. 

Van egy elkötelezett csapatunk, amely ötleteket gyárt, játékokat improvizál vagy módosít. Ezek rendkívül népszerűek, és mindenki szeretne játszani, de nehéz kordában tartani a tömeget, egy adott napon több mint 300 ember gyűlik össze, de csak 20-50 embert engedünk játszani.” – ecseteli a férfi.

Somat korábban az Ausztráliai Bangladesi Kereskedelmi és Iparkamara dakkai adminisztrációs munkatársa volt, és mindig is vonzotta videotartalom-készítés. 2016-ban YouTube-csatornát indított, amelyre főleg vicces tartalmakat gyártott. Egy évvel később tehetségkutató versenyt szervezett, amivel beutazta Bangladest énekeseket keresve. 2019-ben egy másik ötlete támadt:

Egy nap, amikor elmentem egy faluba, azt vettem észre az egyik este, hogy egy helyen összegyűlnek a bérmunkások, vagy a téglaégetőnél dolgozók. Unottak voltak és fáradtak. Arra gondoltam, hogy elindítok nekik egy ételevős kihívást. Azzal a kihívással kezdtük, hogy ki eheti meg a legtöbb édességet. Ez a videó azonnal népszerűvé vált. De attól féltem, hogy a gyors evés nem biztonságos. Még ha az étel minősége jó is, az ember megbetegedhet, ha túl gyorsan eszik.”– magyarázza, miért hagyott fel az első játékkal.

ss food challangeEgy évvel később, amikor a koronavírus-járvány berobban, Somrat újra ihletet kapott, amikor azt látta, hogy a gyerekek és a felnőttek hosszú órákat töltenek a telefonjuk nyomogatásával.

Ekkor jött az ötlet, hogy először gyerekeknek szervezzek játékokat. Elkezdtünk olyan díjakat kínálni, mint a csokoládé vagy a játékok. Azonban a felnőttek is érdeklődni kezdtek a játékok iránt. Az első, nyereményekkel járó kihívásra 2021 decemberében került sor a Banglades központjában található Pabna körzet Faridpur városában. A játékról készült videó egyik napról a másikra népszerűvé vált, több százezren tekintették meg” – mesélte a férfi.

A csatorna népszerűsége 2022 januárjában robbant be amikor az infláció miatt hirtelen megemelkedtek a napi szükségletek árai.

Ekkor gondoltuk, hogy szójababolajat vagy rizst adunk nyereményként, olyan dolgokat, élelmiszereket, amik hasznosak lehetnek.

Somrat nem fogad el szponzorációt, ő finanszírozza a költségeket és vigaszdíjat nyújtanak minden résztvevőnek, szerinte igazságos megköszönni nekik, hogy időt áldoztak a játékra.

 

A YouTube-unk és a Facebookunk bevételt szerez, de szponzorokkal nem szerződünk, mert feltételekhez kötnének minket. Energiaitalokat is kínáltak nekünk, de ezt nem szeretném, mert az a célunk, hogy a nélkülözhetetlen dolgokban segítsünk az embereknek” – mondta, hozzátéve, hogy eddig több mint 40 falut fedtek le Pabna körzetében, de az a céljuk, hogy ilyen játékokat szervezzenek Banglades-szerte.

„Szeretnénk szórakoztatni, miközben nemes célt is szolgálunk” – mondta Somrat.

A mélyszegénység globális probléma

A Világbank becslése szerint 2017-ben 689 millió ember (az emberiség 9,2 százaléka) élt mélyszegénységben. Az elmúlt két évben körülbelül 100 millióval nőtt a szegények száma, és a 2022-ben kitört orosz-ukrán háború pedig tovább rontotta a helyzetet. A világjárvány alatt a legszegényebbeknek csökkentek a legnagyobb mértékben a bevételeik, ők voltak azok, akik a leggyorsabban elvesztették a munkájukat. A háború ezt a helyzetet tovább súlyosbította a növekvő inflációval és az elszálló energiaárakkal.

A mély-szegénységgel kéz a kézben járó éhezés a világ egyik legnagyobb kihívása, 1 milliárd ember nem engedheti meg magának, hogy egészségesen étkezzen és 783 millió ember szenved az éhségtől, szerte a világon, és 2022-ben 80 millióval több éhes nő, volt mint férfi.

A statisztikák szerint az éhező emberek 85 százaléka konfliktus sújtotta országokban él, és 13,6 millió gyermek szenved súlyos betegségben akut alultápláltság miatt, további  2 millió gyermek hal meg évente az éhezés következtében. A hosszabb ideig tartó élelmiszer-bizonytalanság alultápláltsághoz vezethet, amely akkor fordul elő, ha a szervezet nem rendelkezik elegendő vitaminnal, ásványi anyaggal és más, a fejlődéshez szükséges tápanyagokkal. Az alultápláltság tehát túlmutat a kalóriákon, az energia, a fehérje és/vagy az alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiányát jelzi.

Indiában egyébként nem ismeretlen fogalom a nélkülözés, a világ második legnépesebb országa a rekordméretű hazai gabonatermés ellenére a világ éhínséggel kapcsolatos rangsorának utolsó helyére zuhant. A legfrissebb globális éhínségindex (GHI) szerint India a 2020-as 94. helyről idén a 101. helyre esett vissza, így most már a szomszédos Srí Lanka, Nepál, Banglades és Pakisztán mögött áll. A jelentés szerint a 27,5-es pontszámmal Indiában az éhezés szintje már nagyon súlyos.

A  TikTokon terjedő “jótékonysági versenyek” innen Európából nézve nem feltétlen tűnnek a legetikusabb segítési módnak, hiszen egyfajta szórakoztató elemekké, amolyan cirkuszi látványossággá degradálják azokat a rászorulókat, akikkel némi rizsért, olajért, alapélelmiszerért cserébe ügyességi játékokat végeztetnek el.

Ugyanakkor, mielőtt pálcát törnénk a szervező feje felett, a nyugati világunkban annyira népszerű valóságshowk nem sokban térnek el ezektől a videóktól. A műsor készítői hasonlóképpen rossz szociális helyzetben, kitörésre vágyó személyeket céloznak meg, akiknek rendszerint feladatoknak, kihívásoknak, a szerkesztők elképzeléseinek kell eleget tenniük, hogy minél nagyobb nézettséget, azaz bevételt generáljanak a tévécsatornának. Ezért cserébe némi pénzt és a változás lehetőségének, egy jobb élet reményének illúzióját kapják.

Hasonló játékok mennek egyébként Indonéziában is, a TikTokrea egy toni_cu nevű fiú tölti fel a videókat, és ő is szervezi ezeket a kihívásokat, valamint gyűjt hozzájuk adományokat, és nagy eséllyel jól hoz neki a konyhára a feltöltött videók népszerűsége.

 

Pénzt adományoz a legszegényebbeknek

Ezeknél jóval szimpatikusabb annak a fiatal afrikai férfinak a tevékenysége, aki szintén a közösségi médiában lett népszerű a videóival.  Ezekben szegény nigériaiak mutatják meg Osite Obidike kamerájának a minden komfortot nélkülöző otthonaikat, amikért még pénzt is kérnek a tulajdonosok.

A férfi azonban nem pusztán a nyomor bemutatásával gyűjt követőket az instán és a TikTokon, ő maga is azon van, hogy pénzbeli adományokat szerezzen a leginkább rászorulóknak. 

Nigériában, ahol jóformán nincs is szociális háló, és ahol Boko Haram dzsihádista szervezet tartja félelemben az ország északkeleti részét, nagy szükség van az ilyen civilek tevékenységére. Az országban nagyon kevés a munkahely, a munkanélküliségi ráta 33 százaléka tehető és a szegénységben élő nigériaiak száma a nemzeti statisztikai hivatal szerint 2022-re 133 millióra emelkedett.  A társadalmi egyenlőtlenségek hatalmasak, a lakosság mintegy 40 százaléka él a napi 1,9 dolláros nemzeti szegénységi küszöb alatt.

Természetesen vannak kritizálói is Ositának, akik azt gondolják, hogy a pénzadomány csak pillanatnyi segítség, a valódi megoldás az lenne, ha a kormány is foglalkozna a depriváltságban élőkkel. Ebben egyébként természetesen van igazság,  a segítő szándék, – bármennyire is furcsán hangzik – önmagában még nem elég. A professzionális segítő szervezetek és a szakemberek szerint akkor ér célba, ha képesek vagyunk a megfelelő tudással becsatornázni.

A fentebb bemutatott élelmiszer és pénzadományok leginkább tűzoltásra jók, a probléma gyökerét sajnos nem tudják megszüntetni, ahogy hatékony segítséget sem tudnak nyújtani abban, hogy a rászorulók fordítsanak sorsukon. De így is tanulhatunk a példájukból, hiszen mindenki tehetne valamennyit azért, hogy pozitív hatást gyakoroljon a saját közösségeire, környezetére.

A segítséghez nem kell más, csak megadni mindenki másnak a tiszteletet, és úgy segíteni, hogy közben megőrizzük a segített személy emberi méltóságát. 

(Via: 1,2,3, 4,)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top