nlc.hu
Aktuális

Férfi hírességek, akik a depressziójukról beszéltek

Nem gyenge lépés azt mondani, hogy segítségre van szükségem – Férfi hírességek, akik a depressziójukról beszéltek

A depresszió nem válogat, maga alá gyűr nőket, férfiakat, mindenki által rajongott hírességeket. Sajnos mégis a férfiak mentális problémája a mai napig kicsit olyan téma, amit hallgatás övez, épp ezért nagyon fontos, hogy egyre több A listás celebritás mesél arról, hogyan küzd a belső démonaival.

A depresszió nemtelen, mégis sok férfi érzi úgy, hogy akaratlannak, gyengének fog tűnni, ha beszél arról, hogy mentális problémával küzd. Ennek oka, hogy a klasszikus nemi szerepek mentén íródott normák szerint nem elfogadható, nem elég férfias, ha egy férfi “érzelgős”, avagy megélje az érzéseit, ezért nem kevesen közülük titkolják mások előtt és sokszor maguk sem látják be, hogy segítségre lenne szükségük.

Bár a betegség a nőket és férfiakat is érinti, nem egyformák a tünetei és máshogy próbálják a saját eszközeikkel legyűrni.  A férfiaknál jellemzőbbek a destruktív megküzdési módok, ahogy sajnos az öngyilkossággal kapcsolatos kockázati faktor is magasabb mint a nők esetében, ami leginkább azzal függ össze, hogy a betegségük nincs időben diagnosztizálva és kezelve.

Épp ezért nagyon fontos, hogy egyre több férfi híresség vállalja fel, beszél arról, hogy senki sem védtelen a depresszió negatív következményeivel szemben, sőt, minél híresebb valaki, annál nagyobb a nyomás, hogy az illető mindig mosolygós, erős és vidám legyen. Pláne, ha férfi az illető.

Matthaew Perry azok közé tartozott, akik megtörték a csendet, a Jóbarátok sztárjáról évek óta tudható volt, hogy súlyos függőségekkel és mentális problémákkal küzd. A színész korábban sokat beszélt arról, hogy fájdalomcsillapító- és alkoholfüggő lett, többször volt rehabon is. Hosszú éveket töltött azzal, hogy kimásszon a gödörből, és minderről könyvet is írt Jóbarátok, szerelmek és a Rettenet címmel. 

Matthew Perry

Matthew Perry az anonim alkoholisták körülbelül hatezer gyűlésén vett részt, és összesen tizenötször járt rehabilitáción. (Fotó: Getty Images)

Alig egy évvel azelőtt a Jóbarátok sztárjával egy órás interjút készítettek Diane Sawyer, ebben a beszélgetésben Matthew sokat mesélt a küzdelmeiről, és azt is elmondta, hogy jól van, és optimistának tűnt a jövőjét illetően. A hétvégén jött a hír, hogy október 28-án holtan találták otthonában.

Küzdelmeinek, életének hagyatéka lett a könyv, amiben őszintén beszél a mentális mélypontokról, és őszinte vállalása sokat segíthet azokon, akik félnek beszélni a problémáikról.

Robbin Williams
Szintén vígjátékokból ismert, sziporkázó színész, aki milliókat sokkolt a 2014-ben elkövetett öngyilkosságával. Csak ekkor vált igazán köztudottá, hogy az Oscar-díjas színész-komikus korábban depresszióval, szer- és alkoholfogyasztással küzdött. Ezekhez nagy eséllyel hozzájárult az is, hogy Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, és a demencia egyik formája is jelentkezett a színésznél. 2006-ban Terry Grossnak, az NPR műsorvezetőjének mesélt a mélypontokról és arról, hogy mennyire e nehéznek érzi az életét.

Robin Williams visits a sick child in a scene from the film 'Patch Adams', 1998. (Photo by Universal/Getty Images)

Robin Williams visits a sick child in a scene from the film ‘Patch Adams’, 1998. (Photo by Universal/Getty Images)

Dwayne Johnson
Hollywood egyik legjobban fizetett színésze is beszélt a depressziójáról. „A küzdelem és a fájdalom valódi” – mondta Johnson, aki 15 éves korában megmentette édesanyját egy öngyilkossági kísérlettől. „A depresszió soha nem tesz különbséget” – tweetelte később.

Dwayne The Rock Johnson

(Fotó: Dustin Bradford/Getty Images)

Sokáig tartott, mire rájöttem, de a kulcs az, hogy ne félj megnyílni. Különösen mi, srácok hajlamosak vagyunk magunkban tartani. Nem vagy egyedül

Jon Hamm
Akárcsak Don Draper karaktere a Mad Menben, Hamm is megküzdött már néhány súlyos dologgal. Nyíltan beszélt a depresszióval való küzdelmeiről, és azt mondja, hogy különösen nehéz volt, miután apja meghalt, amikor még főiskolás volt. Az InStyle magazinnak adott interjújában Hamm a terápia előnyeiről beszélt. „Olyan világban élünk, ahol gyengeségnek tartják, ha bármi negatívumot bevallasz magadról, holott ez valójában erősség. Nem gyenge lépés azt mondani, hogy ‘segítségre van szükségem”

Jon Hamm

(Fotó:Theo Wargo/Getty Images for Tribeca Festival)

Michael Phelps
A 28 olimpiai érmet nyert úszó elmondta, hogy az első “depressziós időszaka” 2004-ben volt, de a mélypont a 2012-es játékok után következett be. Phelps szerint volt olyan , amikor 3-5 napig egyedül ült a hálószobájában, “nem akart élni”, és tudta, hogy segítségre van szüksége. Miután kezelést kért és elkezdett beszélni az érzéseiről, elmondása szerint “az élet könnyűvé vált”. Mára azt is megértette, hogy “nem baj, ha nem nincs jól”.

Michael Phelps

Michael Phelps (Fotó: Stier/Getty Images)

Ryan Phillippe
A Cruel Intentions színésze azt mondja, a depresszióval való küzdelme fiatalon kezdődött. „Ahogy az ember idősebb lesz, úgy gondolom, ez valamelyest csökken, de én eredendően szomorú ember vagyok” – mondta nemrég az Elle magazinnak. Phillippe azonban nem hagyta, hogy az állapota megakadályozza abban, hogy a képernyőn is tündököljön. Nemrég szerepelt a Titkok és hazugságok című tévéjátékban.

Ryan Philippe

(Fotó: Mark Von Holden/Variety via Getty Images)

Jim Carrey
A férfi, akit úgy ismertünk meg a képernyőn, hogy mindig bohóckodik, azt mondja, voltak sötét napjai. Nyíltan vállalja, hogy antidepresszánsokat szed, és tiszta, spirituális életet él. „Ritkán iszom kávét” – mondta a 60 Minutesnek. „Nagyon komolyan veszem, hogy nincs alkohol és nincs drog. Az élet túl szép.”

Jim Carrey

(Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Eminem
A rapper régóta küzd mentális és függőségi problémákkal . Korábban a The Guardian-nek arról mesélt, hogy a drogok csak elmélyítették nála a betegséget, “már eleve depressziós voltam, és a drogokkal a depresszió ördögi körré vált”.

Eminem a színpadon

(Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Emellett kényszerbetegségben is szenved, ahogy azt a Rolling Stone-nak is elmondta: „A kényszerbetegségemet saját magam diagnosztizáltam. Kibújhatnék a bőrömből, és mondhatnám, hogy a zenétől van, de nem erről van szó. Amint kijózanodtam, elkezdtem észrevenni magamon szarságokat. Például, ha futottam a futópadon, ha a fejemben volt, hogy 500 kalóriát kell elégetnem, pontosan addig futottam, amíg azt a számot el nem értem”. 

Harry herceg
Angol hercegnek lenni nehéz. Angol hercegnek lenni, aki tizenéves korában elveszíti az édesanyját, még inkább. A királyi rosszfiú még a húszas évei végén is küzdött édesanyja halálával, amikor végül terápiára ment.

Harry herceg

Harry herceg (Fotó: Michael Potts/BSR Agency/Getty Images)

Azóta is azon dolgozik, hogy megszüntesse a mentális betegségek megbélyegzését, 2016-ban (királyi testvérével és sógornőjével együtt) megalapította a Heads Together nevű jótékonysági szervezetet.

(Via:1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top