nlc.hu
Aktuális

Giganyeremény az Ötöslottón

Minden idők legnagyobb főnyereménye az Ötöslottón

Több mint 200 napja nem volt telitalálatos.
ötöslottó

A 67 éves Ötöslottón ezen a héten már 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege – tette közzé a Szerencsejáték Zrt.

Magyarország kedvenc lottójátéka iránti kereslet az elmúlt mintegy félévben jelentősen megnőtt. Utoljára 2020. 11. hetében volt hasonló forgalom a lottózókban.

Az Ötöslottó történetében közel 3500 sorsolás volt mostanáig, a jackpot összege 1959-ben lépte át az egymillió forintot, 1992-ben a 100 milliót és 1999-ben az egymilliárdos határt. 5 milliárd forintot meghaladó főnyereményt pedig mindössze kétszer, 2003-ban (5,092 milliárd forint) és 2015-ben (5,049 milliárd forint) lehetett nyerni az Ötöslottón. 6 milliárd forint feletti összeg (6, 431 milliárd forint) pedig először 2020-ban volt, 39 hét halmozódás után.

A lottóturizmus már hetek óta dübörög. A gigászi jackpot főként a keleti országhatár mentén található lottózókban indította be. A román és ukrán határ mellett is érezhető a lottóturizmus fellendülése, ami mind a határon túli vásárlók számában, mind pedig a vásárlás összegében megmutatkozik. A határ menti értékesítők beszámolója szerint nemcsak többen ikszelnek az 5/90-es játékon, hanem több mezőn is tippelnek.

Az Ötöslottó 67 éve alatt a 3-as és a 75-ös számot húzták ki a legtöbbször, összesen 233-szor. A sokak által szerencsésnek tartott 7-es vagy éppen a balszerencsével társított 13-as számokat egyszer sem húzták ki a halmozódás kezdete óta.

Sanszok

Egyébként pontosan tudható, mennyi az esély arra, hogy valaki megnyerje az ötöslottó giganyereményét. Gódor Zola, matematikus, a Rapid matek alapítója nemrég kiszámolta, hány szelvényt kellene kitölteni ahhoz, hogy biztosan nálunk landoljon az ötöslottó főnyereménye. Kalkulációja szerint 44 millió szelvény kitöltése kéne ahhoz, hogy biztosan lottónyertesek legyünk. Ám ahhoz, hogy valaki megnyerje az ötöslottó második legnagyobb főnyereményét, egy másodperc alatt kéne, másfél évig egész nap töltögetni a szelvényeket, amihez legalább még 72 barátot kéne maga mellé ültetni. Erre az esély 1 a 44 millióhoz. “Matematikailag szinte nulla a valószínűsége, a vakszerencsében lehet bízni” – jegyezte meg a matematikus.

A mesterséges intelligencia szerint az lenne a leggyorsabb megoldás a főnyeremény eléréséhez, ha valaki ezer nyomtatóval egyszerre töltené ki a 44 millió szelvényt; akkor azok fél nap alatt elkészülnének.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Czeglédi Zsolt 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top