nlc.hu
Aktuális

Nem találtak rajta vénát, elmaradt a kivégzés

Nem találtak vénát a sorozatgyilkoson, elnapolták a kivégzését

Ez lett volna 12 év után az első kivégzés Idahóban. Most tolódik.
Thomas Eugene Creech

Elhalasztották szerdán Idahóban egy sorozatgyilkos kivégzését, miután nem tudták beadni neki a halálos injekciót. Mint az MTI írja, a 73 éves Thomas Eugene Creech 1974 óta van börtönben, 3 amerikai állam területén elkövetett 5 gyilkosságért ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre. 1981-ben azonban halálra verte egyik 22 éves rabtársát, amiért halálra ítélték. Kivégzését így több mint 4 évtizeddel később hajthatják végre.

Az ítélet végrehajtásáért felelős idahói fegyház igazgatója szerint az orvoscsapatnak egy órán át nem sikerült vénát találnia Creech karjain, sem lábain a halálos szer beadásához.

Védői a sikertelen kivégzést követően haladéktalanul az illetékes szövetségi törvényszékhez fordultak a halálos ítélet végrehajtásának felfüggesztése érdekében. Beadványukat azzal indokolták, hogy az idahói büntetés-végrehajtási hivatal képtelen emberséges és alkotmányos módon végrehajtani a halálos ítéletet.

Ez lett volna 12 év után az első kivégzés Idahóban.

Creech ügyvédei mindemellett az utóbbi időben eljárásjogi kifogásokra hivatkozva kezdeményezték a halálos ítélet átváltoztatását ténylegesen letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre, amit azonban több bíróság is elutasított.

Korábban már előfordult egy ilyen eset, akkor is túlélte az amerikai rab a saját kivégzését. Rommel Broomot azután ítélték halálra, hogy 1984-ben elrabolt, majd megerőszakolt és meggyilkolt egy 14 éves lányt. 2009. szeptember 15-én került sor a kivégzésére, ám nem tudták beadni neki a halálos injekciót, ugyanis nem találtak rajta vénát. A technikus csapat összesen 18 alkalommal szúrta meg, ám sikertelenül. Végül kétórányi próbálkozás után lefújták a kivégzést. Broom ugyan próbált a technikusoknak segíteni, azaz vénát találni magán, a sokadik próbálkozás után már keservesen sírt. Az eset 2009-ben történt, a rab végül 64 évesen, 2020-ban koronavírusban halt meg.

Kiemelt fotó forrása: KTVB / YouTube – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top