nlc.hu
Aktuális

Újbudai rendőrgyilkos ítélete

Megúszta a börtönt az újbudai rendőrgyilkos

Kényszergyógykezelés vár fegyház helyett az újbudai rendőrgyilkosra.

A tavaly januárban Újbudán rendőrgyilkosságot elkövető Sz. Szilárdot pénteken felmentették az emberölési kísérlet vádja alól – írja a hvg. A bíróság egyúttal elrendelte az újbudai rendőrgyilkosság elkövetőjének kényszer-gyógykezelését. A bíróság ítélete szerint Sz. Szilárd

kevert paranoid személyisége miatt nem ismerte fel

cselekménye következményeit. Kóros elmeállapota miatt félő, hogy ha elengedik, akkor ismét hasonlóan súlyos bűncselekményt követ el. Sz. Szilárd pénteki tárgyalását számos kommandós biztosította. A hősi halált halt Baumann Péter kollégai és családja szigorú ítéletben reménykedtek.

Megúszta a börtönt az újbudai rendőrgyilkos

A vádlott narratívája szerint jogosan védekezett a rátámadó rendőrök ellen, akik utólag megpróbálták őt minél rosszabb színben feltüntetni. Állítását a bíróság szerint a Baumann Péterrel tartó Kállay László és Dobos László tanúvallomásai egyértelműen cáfolták. Sz. Szilárd 2023 január 12-én este az újbudai Lecke utcában kezdett tombolni. A rendőrség három fővel vonult ki, ők tartóztatták fel a férfit. Sz. a vád szerint akkor támadt rájuk késsel, amikor a társasház világítását lekapcsolták.

Baumann Péter belehalt az Sz. által okozott sérülésekbe.

Járőrtársai a villamosmegállóban érték utol, ahol egyikük lábon lőtte a figyelmeztető lövésre sem reagáló Sz. Szilárdot.

Sz. Szilárd a per előkészítő ülésén elismerte, hogy Baumann Pétert megölte. Azt állította, hogy a rendőrök meg akarták ütni, emiatt kezdett menekülni előlük. A pénteki beszédében Sz. Szilárdazt mondta, hogy szerinte a rendőrök végig hazudtak, meg akarták őt ölni, a nyomozók pedig befolyásolták a tanúkat. Szerinte a rendőrök viselkedése vezetett a tragédiához, és az irányított bizonyítással egy jogosulatlan fegyverhasználatot akartak fedezni. A rendőri intézkedést az ügyész a

szakszerű, empatikus, türelmes jelzőkkel írta le.

Szerinte S. Szilárd büntethetőségének akadálya az, hogy a férfi paranoid pszichózisban szenved, kényszergyógykezelésre szorul. Az ügyész ezt annak ellenére mondta pénteken, hogy az IMEI (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet) orvosai szerint ez nem indokolt. A sértettek jogi képviselői szerint a gyilkos teljesen adekvát módon védekezett a pénteki és az azt megelőző tárgyalásokon is, nem kóros az elmeállapota, így a

kényszergyógykezelés helyett letöltendő börtönbüntetést kellene kapnia.

Az ügyész ezzel szemben felmentést és kényszergyógykezelést javasolt, a többmilliós bűnügyi költséget pedig az állam fizeti meg. A határozat ráadásul jogerős, mivel azt az ügyész, Sz. Szilárd és a védelem is tudomásul vette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top