nlc.hu
Aktuális
Elnöki kegyelmezés leállása

Teljesen leállt az államfői kegyelmezés a kegyelembotrány óta

Hamarosan drasztikusan módosulnak a kegyelemadás szabályai.
A Sándor-palota homlokzata

Az idei első negyedévben egyetlen kegyelmi kérvényről sem döntött az államfő, sem Novák Katalin, sem Sulyok Tamás – írja a hvg.hu úgy fogalmazva: “bekapcsolhatott valamilyen rejtett önvédelmi mechanizmus a Sándor-palotában”.

Aligha volt olyan év a rendszerváltás óta, hogy egy teljes negyedéven át egyetlen kegyelmi ügyben se szülessen semmilyen döntés a Sándor-palotában – jegyzi meg a portál. Az idei biztosan ilyen év volt: leálltak, és egyáltalán nem hoztak döntést az első negyedévben. Az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztályának friss, hivatalos statisztikája szerint ugyanis 2024-ben, január 1-től március 31-ig senki nem kapott államfői kegyelmet, viszont senkinek a kérvényét sem utasították el, miközben tavaly ilyenkor már 110 kegyelmi kérvényen túl voltunk.

A kegyelmi botrány

Novák Katalin a pápa látogatásának ürügyén megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének tavaly áprilisban. A férfit kényszerítés kísérlete és vesztegetés miatt ítélték el, miután a bíróság szerint segítséget akart nyújtani a bicskei gyermekotthon igazgatójának, hogy eltussolja az egyik gyerekkel szembeni szexuális zaklatásos ügyét, amiért az igazgatót végül elítélték. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott.

Az államfői kegyelmezés a nevével ellentétben egyáltalán nem csak a köztársasági elnökön múlik. Ez egy kétszereplős folyamat, amelyben a döntésért az erkölcsi felelősséget az államfő, a politikai felelősséget viszont egy kormánytag, az igazságügyi miniszter viseli. Mint a hvg.hu írja, ez már nem sokáig lesz így. Hétfőn már be is nyújtották az ehhez szükséges törvénymódosító-javaslatot: így kiveszik a folyamatból a minisztériumot, annak kegyelmi főosztályát és magát a minisztert is, javaslattételestül és ellenjegyzésestül.

Kiemelt fotó: A Sándor-palota homlokzata / MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top