nlc.hu
Aktuális
Feldobta a buszra a sofőr a kerekesszékes utast

„Feldobott a buszra, mint egy zsák krumplit” – panaszt tett a buszvezetőre a kerekesszékes utas

A BKV is megszólalt az ügyben.
kerekesszékes,

Ahelyett, hogy lenyitotta volna neki rámpát, „feldobta” a buszra a 9-es busz egyik sofőrje a kerekesszékes nőt, Budapesten. Minderről Facebook-posztjában számolt be Ivanova Daniela, aki szerint az ilyen esetek mindennaposnak számítanak a vonalon – írja az rtl.hu.

Elmondta, sokszor azért nem jár a 9-es busszal, mert minden alkalommal gyomorgörcse van, amíg vár, mert nem tudja, hogy egy normális sofőrt fog ki, vagy egy olyat, aki nem akarja lenyitni a rámpát, vagy fel sem engedi a buszra, és „ideges, haragszik rám, nem tisztel, lenéz, megaláz, nem vesz emberszámba”.

A kerekesszékes nő azon is kiakadt, hogy a sofőrök ahelyett, hogy lenyitnák a rámpát „sokszor köszönés, kérdés, engedély nélkül megfogják a székét és felrakják a buszra még akkor is, ha nagyon nagy a szintkülönbség”. “Ilyenkor gyakorlatilag egy olyan vadidegen kezében van az életem, aki lehet, még életében nem tolt kerekesszékest” – tette hozzá.

“Tegnap az utolsó busszal jöttem haza, és mint mindig, most is elmormoltam egy imát magamban, hogy “kérlek, csak legyen kedves a sofőr!”, és ne olyat fogjak ki, akiket az esetek többségében szoktam. (…) Megkérdezte egy pár, hogy segítsen-e felszállni, mondtam, hogy nem köszönöm, már jön a sofőr, hogy lenyissa a rámpát. Jött is, de azért odaböfögött nekem valami ilyesmit: “Nem igaz, hogy nem talált senkit, aki felrakná…” (…), mérgesebb lett attól, hogy ugráltatom, (…) végül nem nyitotta le a rámpát, hanem szó nélkül mögém kerekedett és “feldobott” a buszra, mint egy zsák krumplit. Leszálláskor pedig hiába nyomtam meg a kerekesszékeseknek fenntartott leszállásjelzőt, előre kellett kiabálnom neki, hogy le szeretnék szállni. Arra ez volt a válasz “És nekem ezt honnan kéne tudnom?” – panaszolta a bejegyzésében.

Az esettel kapcsolatban a BKV-nál azt nyilatkozták, hogy idén tíz mozgáskorlátozott utas tett panaszt náluk, abból hármat találtak megalapozottnak. Azt is közölték, hogy a mozgásukban korlátozott utasok szállításának szabályairól a BKV járművezetői pontos utasítást kapnak, és az autóbusz-vezetőik rendszeresen oktatásokon vesznek részt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top