Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Török kávé! Hogyan?

Torolt_felhasznalo_712348
Torolt_felhasznalo_712348
Létrehozva: 2004. augusztus 16. 12:34
Segítséget kérek! Hogyan kell török kávét főzni? Ott nyaraltunk és hoztam magamnak kávét, olyan kis kiöntőt amiben főzik és csészét is hozzá. Itthon is szeretnék török kávét szürcsölgetni, de nem tudom hogy főzik!
  1. Torolt_felhasznalo_140219
    Torolt_felhasznalo_140219
    2004. szeptember 11. 17:3819.
    Az én darálóm 4-től 14-ig van számozva a kávéfőzőhöz való daráltkávét a 10-es közelébe daráltam ha ithon kellett. étfőn hozok szemeskávét és kipróbálom. Igaz van ithon nyers kávém amit pörkölni és darálni is kéne, lehet megpróbálom.
    előzmény:
    mike12 (18)
     
  2. 2004. szeptember 11. 09:0018.
    Clarissa, köszi a biztatást! :-)
    Újból megpróbálom! Már forr is a víz. . .
    előzmény:
    Clarissa04 (17)
     
  3. 2004. szeptember 11. 08:5317.
    Figyi! Ha nem is őrli olyan apróra, hidd el, ha háromszor felfuttatod, jó kávét főzöl!Mesélte az Anyukám, hogy annak idején sokszor főzték törökösen a kávét, sőt egy néhányszor én is, és jó lett!!! Persze a török kávé "hosszú"kávé, egész más az íze ezért. És jó cukrosan szokták inni. . . :)
    előzmény:
    mike12 (16)
     
  4. 2004. szeptember 11. 08:4116.
    Már vettem egy őrlőt, de nem őrli a kávét olyan finomra, mint amit külföldön próbáltam. . .
    előzmény:
    Clarissa04 (13)
     
  5. 2004. szeptember 11. 08:3915.
    Köszi az infót, megnézem!

    mike

    ------------------------------------------ ----
    Pommes (14)2004-09-09 20:50
    A Kálvin téren a Magyar utca elején van egy török üzlet. Nagyon sokmindent lehet kapni.
    Előzmény: Clarissa04 privát válasz | válasz erre

    előzmény:
    Pommes (14)
     
  6. 2004. szeptember 9. 20:5014.
    A Kálvin téren a Magyar utca elején van egy török üzlet. Nagyon sokmindent lehet kapni.
    előzmény:
    Clarissa04 (13)
     
  7. 2004. szeptember 9. 20:4513.
    Hát, lehet, hogy igazad van!:))) És ha vennél egy nem túl drága elektromos kávéőrlőt?
    előzmény:
    mike12 (12)
     
  8. 2004. szeptember 9. 12:3012.
    Clarissa, azt hiszem hogy nem is igazán a pont HÁROM futtatás a lényeg. (Bár lehet, hogy három a TÖRÖK/GÖRÖG igazság! Is!) Helyi (görög) hozzáértők szerint inkább a kávéőrlés finomsága a fontos. Én nem találok Budapesten olyan örlőt, amivel ezt meg lehet tenni, vagy olyan kávéüzletet, ahol finomra (LISZTSZERŰRE!) őrölt kávét árulnak. Ha valaki tud ilyet, írjon, legyen szíves.
    előzmény:
    Clarissa04 (11)
     
  9. 2004. szeptember 4. 14:4511.
    Én úgy tudom, hogy a török kávét, ha nyeles lábaskában készítjük, HÁROMSZOR kell felfuttatni, és ezek közben a nyéllel egy kis időre(pár másodperc)levenni a tűzről. Lényeges, hogy háromszor.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2004. szeptember 2. 08:5710.
    Neked van külön e célra készült örlőd? Hol lehet ilyet kapni?
    előzmény:
    terézanya (8)
     
  11. 2004. augusztus 16. 13:309.
    A torok es a gorog kave ugyanaz!!!
    Ciprusi vagyok, en mar csak tudom!:O) Attol fugg hol iszod!:O)
    Ja es nem feltetlenul kell bele cuki, csak ha valaki edesen szereti!:O)
    előzmény:
    terézanya (6)
     
  12. 2004. augusztus 16. 13:208.
    A frissen pörkölt kávét külön e célra készült őrlővel lisztfinomságúra őröljük. Ahány csésze kávéra szükségünk van, annyi vizet felteszünk forrni, hozzáadva minden csészére egy kockacukrot. Ha a víz forr, levesszük a tűzről, és minden csészére egy tetejes kávéskanál őrölt kávét keverünk bele.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_712348 (7)
     
  13. Torolt_felhasznalo_712348
    Torolt_felhasznalo_712348
    2004. augusztus 16. 13:167.
    Köszi a hozzászólásokat! Még egy kérdés, mennyi kávét tegyek az ibrikbe?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2004. augusztus 16. 13:136.
    A török kávét kérdezte meg, én azért azt írtam meg neki. Egy török barátunktól tanultam meg, hogyan kell főzni.
    előzmény:
    tpanna24 (5)
     
  15. 2004. augusztus 16. 13:105.
    Én is úgy csinálom, ahogy Mifirc írta, csak mi görögösnek hívjuk (ellinikosz kafesz :-)), mert onnan a kávé :-))) Ja, és én nem teszek bele cukrot.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_712348 (1)
     
  16. 2004. augusztus 16. 13:014.
    SSzia.
    A híres-neves török mokkát mindig ibrikben (csezve), egy hosszúnyelű, felfelé keskenyedő kis rézedényben főzik. Beleteszik az ibrikbe a szükséges cukormennyiséget, felöntik körülbelül háromcsészényi vízzel, és forrásig melegítik. Ekkor leveszik a tűzről, belekeverik a kávét, és ismét visszateszik melegedni.
    Amikor habosra forrt, megint leveszik a kávét és megkeverik. Ezt a műveletet összesen kétszer ismétlik meg. Végül egy kávéskanálnyi hideg vizet öntenek hozzá, hogy a zacc leülepedjen. Számos helyen különböző fűszerekkel is ízesítik.
    Előmelegített csészékben, gyakran tejszínhabbal szervírozzák.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_712348 (1)
     
  17. Torolt_felhasznalo_132851
    Torolt_felhasznalo_132851
    2004. augusztus 16. 12:503.
    A kiöntő az ugye egy egyszerű nyeles pitli? Szóval vizet teszel bele, hideget. A tetejére rá a kávét és kis cukrot. Nem kavarod össze! Felforralod, és mikor habzik és majdnem kifut félreteszed ( tűzhely szélére) pár pillanatra( 3-4 mp ), míg "visszamegy a hab". Aztán ezt megismétled még kétszer. (vagy addig, míg el nem fő ez a hab-szerűség teljesen) Aztán állni hagyod 2-3 percig, hogy leülepedjen a zacc, nem kevered össze egyszer sem a művelet alatt, kitöltöd és kész. Mi mindig így isszuk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_712348 (1)
     
  18. 2004. augusztus 16. 12:472.
    Nem tuti, de beleöntöd a kávét az edényke aljára, ráöntöd a kávémenniségű vizet és az egészet felforralod, aztán kicsit várni kell, amíg a zacc leül az edény aljára és akkor át kell önteni a csészébe. Már rég csináltam, de azt hiszem így volt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_712348 (1)
     

Címlap

top