Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Savanyú káposzta

Torolt_felhasznalo_720829
Torolt_felhasznalo_720829
Létrehozva: 2004. augusztus 18. 17:06
Sziasztok,
abban szeretnék segítséget kérni, hogy az a fajta párolt káposzta, amit főleg a cseheknél-szlovákoknál lehet enni, és savanyú káposztából készül, nem édesből - szóval ennek mi a receptje? Ha valaki véletlenül tudja, nagyok köszi előre is.
  1. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2004. augusztus 23. 22:2716.
    cseh nagymama párolt káposztája
    500 g savanyítottt káposzta, 2 nagy hagyma, 4 kanál olaj, fél krumpli, 1 kanál sima liszt, só, kömény, ecet, cukor

    a savanyított káposzta levét leöntjük, kissé összevágjuk. Rá a hideg vizet, bele köményt és félig puhára pároljuk. Közben az olajon halványbarnára pároljuk a hagymát, bele a káposztába. A krumplit megpucoljuk, lereszeljük a kislyukú reszelőn, összekeverjük a liszttel. Ezzel sürítjük a káposztát. Végül ecettel, cukorral és sóval ízesítjük.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2004. augusztus 23. 10:1415.
    Szervusztok!

    Lehet, hogy már eső után köpönyeg, de egy sziléziai káposzta receptet tudok adni. Én így főzöm. Szlovákiában is ettem már, ilyesmi volt.

    Sziléziai savanyú káposzta:
    70-75 dkg savanyú káposzta, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1 jó nagy fej vöröshagyma, kömény, babérlevél.
    A füstölt szalonnát kockára vágom, kisütöm. Ráteszem a savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, jól kinyomkodom v. kicsit kiöblítem), felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, kömény+babérlevél, megfőzöm. A víznek el kell főnie. A végén a finomra vágott vöröshagymát a főtt forró káposztába keverem. Nem sózom, mert a káposzta és a szalonna is elég sós.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (1)
     
  3. 2004. augusztus 20. 10:2214.
    Vigyázz, hogy nehogy úgy járj mint én. Ma recepttúrán vagyok és megtetszett ez a káposztás finomság. Gondoltam megcsinálom édeskáposztából. Egy percre hagytam magára és leégett. . . . :((((
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (11)
     
  4. 2004. augusztus 19. 13:3313.
    Szia! A szekelykaposzta nem az erdelyben elo szekelyekrol kapta a nevet.
    Hanem egy bizonyos Szekely nevezetu urrol, akinek az 1840-es evektol csaladias vendegloje volt Pesten az akkori Hatvani utcaban. A reformkori ifjak, olcsosaga miatt, gyakran betertek ide falatozni. Am egy kesoi oran mar csak porkolt es parolt kaposzta akadt a konyhan, az ifjak pedig nagyon ehesek voltak. . . Petofi Sandor kedvencekent is felkerult az etlapra.
    Most olvastam, mert ezt foztem.
    előzmény:
    Arikan (5)
     
  5. 2004. augusztus 19. 10:1512.
    Nem ismerem a cseh és szlovák konyhát, de nem lennék nagyon meglepve, ha sörrel párolnák meg a káposztát. Én egyszer ettem egy (magyar) vendéglőben ún. Warsteini pecsenyét, amihez olyan párolt káposztát adtak (nem savanyúból, hanem édesből), amit sörrel pároltak meg. Persze kétlem, hogy a méregdrága Warsteiner sört használták volna, de akkor is nagyon finom volt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (1)
     
  6. Torolt_felhasznalo_720829
    Torolt_felhasznalo_720829
    2004. augusztus 19. 07:5511.
    Kösziköszi mindenkinek! Már megvettem a káposztát, még a szalonna kell, a többi van otthon. Hétvégén lesz a premier! :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. Torolt_felhasznalo_771225
    Torolt_felhasznalo_771225
    2004. augusztus 18. 21:5810.
    Szia! Én szoktam így enni, pont egyik nap csináltam, nyami:-))
    előzmény:
    *zsana (6)
     
  8. 2004. augusztus 18. 20:119.
    :) A bajor konyha remekei :)

    http://www. origo. hu/noilapozo/receptek/20031121abajor. html

    Párolt savanyú káposzta

    Hozzávalók: 75 dkg savanyú káposzta, 5 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 dl fehérbor, 3 evőkanál borecet, só, őrölt bors, őrölt kömény

    A savanyú káposztát, ha szükséges, kissé átszűrjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és finomra vágott vöröshagymával együtt pirítjuk, hozzátesszük a savanyú káposztát. Sóval, őrölt borssal és az őrölt köménnyel fűszerezve fehérborral felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk.

    Elkészítési idő: 40 perc
    Egy adag: 1090 kJ/260 kcal
    Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2001

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2004. augusztus 18. 20:048.
    Egyszer én is ettem ehhez hasonlót. Engem is megfogott az íze és próbáltam elkésziteni. Píritottam szalonnát és ebben pároltam meg a kiáztatott savanyúkáposztát.
    Aztán lehet fűszerezni, borsikafű, majorrana. . babérlevél. . bár az van benne. . . stb. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (7)
     
  10. Torolt_felhasznalo_720829
    Torolt_felhasznalo_720829
    2004. augusztus 18. 19:077.
    Nem találtam meg. :((
    A knédli megvan már, és ezt ahhoz szokták adni. De nem a székelykáposzta (az is fincsi, csak nem azt keresem), hanem olyasmi, mint a mi párolt káposztánk, csak savanyúból és máshogy fűszerezve. Nagyon finom, csak nem tudom, mivel érik el azt a spéci ízt.
    Marad a kísérletezés. . . Veszek 10 kiló káposztát, egy idő után csak sikerül. :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2004. augusztus 18. 18:266.
    Isteni reggeli vagy vacsi: keves olajon megpiritani a savanyu kaposztat, es piritos kenyerre ratenni, ugy enni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (1)
     
  12. 2004. augusztus 18. 18:165.
    Erdélyben is eszik, ott székelykáposztának is hívják. Hús van apróra vágva és a savanyúkápi megpárolva, enyhén megpirítva és összekeverve az egész. Hagyma, só bors, pirospapresz. isteni:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (1)
     
  13. 2004. augusztus 18. 18:124.
    Ha meg lesz a recept, ide is beírhatnád.
    Nagyon finom volt?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (3)
     
  14. Torolt_felhasznalo_720829
    Torolt_felhasznalo_720829
    2004. augusztus 18. 17:293.
    Köszi, megnézem.
    előzmény:
    macispizsi (2)
     
  15. 2004. augusztus 18. 17:202.
    szlovakia. lap. hu
    gasztronomia. lap. hu - ennek legalján van a cseh és szlovák konyha
    Sok sikert!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_720829 (1)
     

Címlap

top