Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Keksztekercs
2004-08-23 19:511.
Torolt_felhasznalo_354914
Létrehozva: 2004. augusztus 23. 19:51
Sziasztok!
Olyan keksztekercs receptet keresek, amelyik nem vajjal töltött, hanem csak egy rúd, kekszdarabokkal, diókkal és szárított gyümölcsökkel, mert amit én csinálok az ugyan nagyon finom, de soha nem dermed meg vághatóra (kanállal esszük :-)))).
Persze elkápzelhető, hogy nem is keksztekercsnek hívják :-)))
Köszönöm a segítséget!
Olyan keksztekercs receptet keresek, amelyik nem vajjal töltött, hanem csak egy rúd, kekszdarabokkal, diókkal és szárított gyümölcsökkel, mert amit én csinálok az ugyan nagyon finom, de soha nem dermed meg vághatóra (kanállal esszük :-)))).
Persze elkápzelhető, hogy nem is keksztekercsnek hívják :-)))
Köszönöm a segítséget!
15 dkg kristálycukorból 2 ek. mézzel és 1/2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. A tűzről levéve 20 dkg kókuszreszelékkel összekeverjük és elfelezzük. Egyik felébe kakaót keverünk, hozzáadunk 2-2 dkg vajat és kevés rumot. Cukrozott deszkán kisodorjuk mind a két cipót, majd egymásra tesszük a lapokat és összetekerjük, mint a kalácsot. Hűtőben megfagyasztjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
A vaj megdermed, de tényleg nem mindegy, hogy milyen.
A vásáros kókusztekercs receptje, ahogy én készítem:
25 dkg háztartási keksz (vagy daráltan vett, vagy húsdarálóval ledarált), 10 dkg porcukor, kis feketekávé vagy rumaroma, 1 cs. vaníliáscukor, 15 dkg kakaópor. Ezt kell összegyúrni egy kis tejjel (lehet vízzel is, de a tejjel kiadósabb). Ezt egy kókuszreszelékkel meghintett alufóliadarabra kinyújtani téglalap formára.
Töltelék: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és kis kókuszreszelék. Ezeket jól dolgozzuk össze, majd kenjük be a kinyújtott sötétszínű réteget. Ezután szépen a fólia segítségével feltekered (a fóliát ne tekerd bele a sütibe, már nem nyitod vissza többé, mint a piskótatekercsnél a konyharuhát)
Mielőtt álalod, még megforgathatod kókuszreszelékben, ha kevés tapadt rá a fóliáról.
A töltelék helyett lekvárt, diót, stb is használhatunk.
Kb 2 órára kell legalább a hűtőbe tenni. Mindkét réteg cak dermedni, keményedni fog, ezért ne legyen túl kemény, mikor a hűtőbe teszed.
EGy kocka margarint 2 dl vízzel felolvasztok mikróban egy tálban, hozzáteszek 4-5 evőkanál cukrozott kakaóport, kb. 2-3 evőkanál porcukrot, kis rumaromát, és egy kávéskanál kapuccinóport, aki szereti a kávéízt, az nescafét tegyen. Az egészet jól összekeverem, és kb. fél kilónyi kekszet beletördelek, nem is kell nagyon apróra. Átkevergetem, az látszik hogy kíván-e még kekszet a lé. Kihűtöm, addigra a keksz fel is szívja a csokis levet, aztán egy kókuszreszelékkel beszórt őzgerincformába teszem, jól elegyengetem, a tetejét is megszórom kókusszal, be a hűtőbe pár órára. Szép simán ki lehet borítani, ha megdermedt, akkor is megszórom kókuszreszelékkel. Néha keverek bele darabolt diót vagy mogyorót, úgy is finom. Szépen szeletelhető, és egy hétig is eláll a hűtőben (ha marad).
Van egy másik receptem is: fél kiló túró, egy csomag kókuszreszelék, porcukor (na itt már megint elfelejtettem, kostólni kell!!) egy egész citrom leve és reszelt héjja. Ha a túró száraz, akkor egy kicsi margarin, hogy gyúrható legyen. Kis gombócokat formázok belőle, mindegyik tetejére egy fél szőlőszem (v. bármilyen friss gyümölcs) és csokit reszelek a tetejére. Kicsit ezt is a hűtőbe kell tenni, míg kissé megdermed.
asszem ez a vajas de ez is megszilárdul elvileg. . . megigértem valakinek hogy csinálok iylet de nem találtam meg a receptet. . .
Abban nem volt kávé. . . . de mint ha lett volna kevés vaj. . .
Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl feketekávé, vagy Nescafe (amennyit a tészta felvesz). A krémhez 1 csomag gesztenyemassza, kevés rum, tejszín
A hozzávalókat összegyúrjuk és porcukorral meghintett sütőpapírom (Szilikon lapon) négyszögletesre nyújtjuk. A megadott mennyiségből 2 kb. 3 mm vastag tésztalap készíthető. A gesztenyét krumplinyomón áttörjük, rummal és tejszínnel kenhetővé keverjük. A kinyújtott tésztára kenjük a krémet és a Szilikon lap segítségével feltekerjük. Ezután fóliába csomagolva ½-1 óra hosszat a fagyasztóban pihentetjük. Ferdén felszeletelve hidegen tálalható. Az elkészített süteményt hosszabb ideig is tárolhatjuk a fagyasztóban, így váratlanvendég-várónak is ideális.
Keksz-szalámi
Hozzávalók:
20 dkg margarin
40 dkg kristálycukor
4 tojás
5 dkg kakaópor
60 dkg háztartási keksz
kevés rum
kevés reszelt kókusz
celofán
Elkészítés: A háztartási kekszet feltördeljük kb. 1 centis darabkákra (pl. sodrófa segítségével). A boltokban kapható előre ledarált keksz sajnos nem a legmegfelelőbb e célra. A kekszdarabkákat meglocsoljuk rummal.
Egy nagy tálban megolvasztjuk a margarint, beleöntjük a cukrot, a kakaóport és a tojásokat is. A tűzről levesszük a masszát, és belekeverjük a kekszet.
Kiterített celofánpapírra kevés kókuszreszeléket hintünk, és ráteszünk egy adagot az elkészített masszából. A celofánt feltekerjük, és hengert formázunk. A masszát jól összepréseljük, majd a celofán két végét összecsavarjuk, mintha csak szalámit csinálnánk.
Hűvös helyen állni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Van egy gesztenyés variáns is, annak nem tudod a receptjét? Elhagytam lányom pedig ugy enné, imádja a gesztenyét:)
kakaopor, cukor, margarin. lassan adagolva hozza viz. ezzel nagyon kell vigyazni, mert hirtelen elfolyik!
aztan mindenfele gyumolcs amit te szeretsz. en akar anelkul is csinalom, a fiuk igy is megeszik. . :-)))
ennel egyszerubb suti nincs is. . :-)))
azt hiszem, erre gondoltal.
4 egész tojást, fél kg porcukrot, 25 dkg margarint, 10 dkg kakaót összekeverni, felforralni. Még melegen fél kg kekszet beletördelni. Jó bele vágott dió, csokoládé, mazsola. A masszát jól összekeverni, formázni.
Előbb mindig a kekszet szoktam összetörni, hogy amint kéksz a massza, rögtön összekeverhessem vele, hogy megpuhuljona keksz. Legjobb, ha néhány napig áll. Gyönyörűen lehet szeletelni.
Egy kockamargarint fel kell olvasztani, és bele kell tenni 20-25 deka cukrot, 5 deka kakót és össze kell főzni. Aztán egy nagy tálba össze kell törni 2 csomi háztartási kekszett(nem a puhát, hanem a hagyományos keményet), de ezt lehet venni a boltban már összetörve és akkor nem kell bénázni vele. És akkor ráöntöd a kakaós meleg mázt a kekszre és összekevered. Aztán előveszel folpackot és kis rudat formázol a kekszkeverékkel. Ha becsomagolod, akkor mér formázhatod nagyon könnyen hogy szép formája legyen. Bedobod a hűtőbe és pár órát vársz, amíg megdermed és összeáll. Utána , ha vágod a szeleteket, tényleg helyes kis pöttyös süti lesz belőle. :-)