Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szilvásgombóc S.O.S.
2004-09-12 17:331.
Torolt_felhasznalo_154436
Létrehozva: 2004. szeptember 12. 17:33
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni,mert itt a nlc-n találtam egy szuper szilvásgombóc receptet, és sajnos nem mentettem el. A tésztájában túró is volt. Ha ráismertek legyetek szívesek bemásolni. Köszi!!!
Segítséget szeretnék kérni,mert itt a nlc-n találtam egy szuper szilvásgombóc receptet, és sajnos nem mentettem el. A tésztájában túró is volt. Ha ráismertek legyetek szívesek bemásolni. Köszi!!!
Időközben meglett a recept, azért bemásolom, legyen meg itt is!
SÁRGABARCKOS - most szilvás - TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
- 25 dkg tehéntúró
- 10 dkg vaj/margarin
- 2 tojás
- fél citrom reszelt héja
- 18 dkg rétesliszt
valamint:
- gyümölcs a töltelékhez
- őrölt fahéj (ha szilvával vagy sárgabarackkal készül)
- kockacukor (annyi db, amennyi db gombóc lesz)
- zsemlemorzsa + olaj/vaj/margarin a pirításához
A tésztához a túrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük. A vajat/margarink kikeverjük a tojásokkal, sóval, reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a túrót és több részletben beleszitáljuk a lisztet, és jól összekeverjük (lágy tésztát fogunk kapni). Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
Majd belisztezett nyújtódeszkán kb 1 cm vastag lapra nyújtjuk. Kb. 6 x 6 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy fél gyümölcsöt, és a gyümölcsbe 1 szem kockacukrot és megszórjuk pici őrölt fahéjjal. Gombóccá formáljuk a négyzeteket és forró, enyhén sós vízben kifőzzük őket. Legalább 8-10 percig kell főzni a gombikat.
Utána szűrőkanállal kiszedjük és a megpirított zsemlemorzsában meghempergetjük a gombócokat. Lehet tálalni őket porcukorral, fahéjas porcukorral, vagy nagyon édesszájúaknak - ha barackkal készülnek a gombócok - barackmártással.
Barackmártás készítése:
Kb fél kg barackot kimagazunk. Fél liter vizet felforralunk egy citrom levével, 10 dkg cukorral és egy csipet őrölt fahéjjal. Beletesszük a kimagozott barackokat, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül, óan kevergetve kb. 5 percig főzzük. melegen tartjuk addig, amíg a gombócok is elkészülnek.
Mi fahéjas porcukorral fogjuk kajolni a szilvás túrógombócokat :-))
A recept a Nők Lapja egy régebbi számából van, már többször megcsináltam, és tényleg nagyon finom !
Jó étvágyat hozzá :-))
Ezt már kipróbáltam, nagggyon finom. Köszönet érte!
Annyi változtatással készítettem, hogy túró helyett ricottát tettem bele és morzsa helyett darált háztartási kekszet szoktam pirítani hozzá, abba forgatom bele.
SZILVÁS GOMBÓC
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (lehetőleg a jól szétfővős fajta)
- 1 tojás
- 30 dkg rétesliszt + liszt a nyújtáshoz
- 30-40 dkg érett szilva
- 4 dkg zsír vagy margarin (én margarinnal csináltam)
- só, őrölt fahéj
- kockacukor (ahány db gombóc lesz)
- zsemlemorzsa
A krumplit héjában megfőzzük, majd rögtön megpucoljuk és áttörjük. Amikor kéz-melegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, a margarinnal, a tojással és a sóval. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, és lisztezett késsel kb. 5 x 5 cm-es lapokra vágjuk. Minden lap közepébe helyezünk egy fél szilvát, rá (a mag helyére) 1 db kockacukrot és megszórjuk őrölt fahéjjal.
Majd gombócokat készítünk a lapocskákból és forró, enyhén sós vízben megfőzzük őket. Addig főzzük, míg a víz felszínére feljönnek. Kiszedjük őket és a barnára pirtott zsemlemorzsán megforgatjuk.
Ebből a mennyiségből kb. 20 db lesz. Nálunk most másfél kg krumpliból, 50 dkg lisztből, 1 tojással és 8-9 dkg margarinnal készült. Igy lett összesen 48 db gombócunk :-))
GOMBÓC
Hozzávalók:1 kg burgonya, 20-30 dkg liszt (amennyit felvesz), 1 tojás, 1 kanál búzadara,
2 kanál olaj, só
Az meghámozott egybefõtt krumplit összetörjük, eldolgozzuk a többi hozzávalóval. Nyújthatjuk, és
négyzetekre szeleteljük, majd megtöltjük magozott szilvával, melynek a közepébe fahéjas kockacukrot
teszünk, sárgabarackkal vagy kemény lekvárral. Lobogó vízben kifõzzük, majd olajon pirított
zsemlemorzsába forgatjuk, fahéjas porcukorral szórjuk.
En a magam reszerol a nyujtast kihagyom az eletembol, kanallal szedek a tesztabol, a tenyeremben kilapogatpom, bele a toltelek, gombocozas. Tuti lobogo vizbe tegyed, az elso percben ne keverjed, ha mar megkapta a kulsejet a forro viz, akkor ovatosan meglazithatod, ne ragadjanak le az aljara.
Nekem is van az nlc-ről kipróbált szilvás gombócom, de ebben nincs túró, de ha érdekel bemásolom
(szilvásgombóc)
Hozzávalók:
50 dkg sovány krémtúró
2 tojás
15 dkg liszt
16 db kimagozott szilva
só
reszelt citromhéj
kockacukor
(vaj)
(fahéjas cukor)
Elkészítése:
A túrót egy konyharuhával jól kicsavarjuk, hozzátesszük a citromhéjat, a sót, a tojásokat, a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk, majd 16 részre osztjuk. A szilvákba, a mag helyére, beleteszünk egy szem kockacukrot. A tésztaadagokat ellapítjuk, a közepükbe egy-egy szilvát helyezünk, majd gombócokká formálva - gyöngyözve forró sós vízben - 15 perc alatt megfőzzük.
Olvasztott vajjal, fahéjas cukorral desszertként fogyaszthatjuk, de egy jó szaftos sülthöz köretként is kiváló.
.