Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nálunk biztos találsz olyat ami még nincs otthon;) www.facebook/Fűszerszény
Kétségtelen, hogy nagyon jól néz ki a fűszerkészleted :) Gratulálunk hozzá;)
Üdv,
Gabi
Hát ha neked a sok jó recept nem érték akkor nem szeretsz sütni és csak kötöszködni jössz ide. Arra meg nem kíváncsi senki az itt hozzászolók közül.
Ne válaszolj erre mert nem olvasom úgysem el nem érdekel a bunkóság .
Sziasztok, lányok.
Boldog Új Évet mindenkinek!
Klárikát nem csak a blogjában lehet látni
Hol látod Te az értékeket??
Micsoda hülyeség hogy törlik a régi topikokat. Azokban értékek vannak, legalábbis nekünk értékek. Dehát sajnos minden újabb ötlet rosszabb mint a bevált régi. Az nlc-is jobb volt mielőtt megújították. Igaz ez is pár éve volt.
Klárika már csak a blogodban lehet látni téged? Sajnálom hogy már csak a sütis az egyetlen hely ahol néha olvashatom a régieket.
Békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek nagyon sok szeretettel !
Zsuzsi
Lányok !
Sürgős segítségre lenne szükségem. Valaki írta itt, valamelyik topicon, lehet nem ezen, hogy a Szent Imre kórházba jár controllra, vagy azt, hogy közel lakik hozzá. Nagyon kérem jelentkezzen be, akár privibe is.
Köszönöm
Gratulálok különben érte és sajnálom, hogy erre fecsérlik az idejüket, ahelyett, hogy a fórum jobbá tételén dolgoznának, ami jóval fontosabb lenne... no comment.
Szia Andi.
Légyszi ezt a kávé krémes kókuszosat is be írni ha lesz egy kis időd.
Köszi: Lincsi
Szervusztok!
Aszalt barackos sertéscsíkok, currys rizzsel:
Istenien néz ki a mai ebéded.
Én nagyon szeretem a gyümölcsös husikat, de a férjem nem. Kostoltuk már az édes sonkát, de nem szeretjük, csak a hagyományosat.
Hétvégén az unokámmal ezeket sütöttük.
ez lesz az!!!!
koszonom!
Amaretto mázas sonka
Hozzávalók: 1 sonka, 1 tk mustár por, 1+1/2 csésze barna cukor, 1/4 csésze amaretto, 1 konzerv felezett barack
A sonkát előfőzzük egy óra hosszat, majd a levében hagyjuk kihűlni, majd a vízből kivesszük és lecsepegtetjük. Ezután elkészítjük a mázat: a cukrot, mustárport és az amarettot (ebből 2 tk-nyit félreteszünk) összekeverjük. A sonkánkat rombusz alakban bevagdaljuk, majd a mázzal alaposan bekenjük, majd sütőbe tesszük, sütés közben a levével locsoljuk (2 és fél kilós sonkának 1 óra 20 perc kell kb.). A sütési idő lejárta előtt 20 perccel a sonkát beborítjuk a fél barackokkal, majd a 2 kanálnyi amarettoval meglocsoljuk és készre sütjük.
Szia Editkém!
A száraz mustár, az a mustárpor, ezt lehet így kapni. Mindjárt előszedem a receptet és írom!:)
Milyen az a száraz mustár?
Szeretem az Amerettó likőrt, így ha kérhetem az amarettós sonka receptjét beemelnéd?
Pedig nem is Michelangeló festette!
Én meg az alkotásodért? De receptet nem kaphatunk?
Én ma almás-kekszes-tejszines-mandulást csináltam. Sütni nem kellett, de azért elég jól elszöszmötöltem vele. Most a hűtőbe várja haza a fiúkat.
Húúú, nagyon szeretem a zellerkrémlevest!:) Meg általában mindenféle krémlevest!:)
Sárgabarackos csirke gyümölcsös-fűszeres paradicsommártással
Hozzávalók: 20 dkg aszalt sárgabarack, 50 dkg csirkemellfilé, só, őrölt bors, 1,5 dl tejszín, pirospaprika, 4 kisebb vöröshagyma, 3 ek vaj, 1 doboz paradicsom (40dkg), currypor, őrölt kömény
A sárgabarckot forró vízbe dobjuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a csirkehúst 3-4 cm-es csíkokra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Megtisztítjuk, négybe vágjuk a hagymát, majd a felehevített vajon kb. 5 percig pároljuk. Beletesszük a húst, és minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a tejszínt, és sóval, borssal, pirospaprikával, curryporral és köménymaggal ízesítjük. Az egészet kivajazott tűzálló edénybe töltjük. Leszűrjük és csíkokra vágjuk a sárgabarackokat, majd összekeverjük a hússal. Az ételt 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Kivesszük és még egyszer megízesítjük a fűszerekkel.
Andi, kérném szépen a sárgabarackos csirke receptjét!
Az én mai ebédem zellerkrémleves, csirkepöri (filéből).
Cukormázas sonka
Hozzávalók: 1 kb 5 kiló körüli sonka (természetesen lehet kisebb is), 1 csésze barna cukor, 1 ek száraz mustár, 1+1/2 ek liszt, 1 konzerv ananász
A sonkát egyben egy nagyobb fazékba tesszük és lassan, egy órán keresztül főzzük. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk a főzőlében kihűlni. Ha meghűlt, leszűrjük a levét. Előmelegítjük a sütőnket, majd asonka felületét bevagdaljuk, hogy "kockásan" nézzen ki. Ezután összekeverjük a lisztet a barna cukorral és a száraz mustár porral, majd ennek a keveréknek a 3/4 részével alaposan megszórjuk a sonkát, tenyerünkkel jól rá is nyomkodjuk, hogy odatapdjon a por a nedves sonkára. Ezután a konzerv ananász levével meglocsoljuk, lehetőleg mindenhol érje a lé, majd az ananász szeletekkel beborítva a sütőbe toljuk. Fél kilónként kb. 25 percet számítsunk a sütésre. A sütési idő lejárta előtt 15 perccel állítsuk a sütőt alacsonyabb fokozatra, majd kicsit kivesszük a sonkát, rászórjuk a maradék barnacukros keveréket, majd a sütőbe visszatéve rápirítjuk azt. 15 perc pihentetés után tálaljuk.
Mézes sült sonka
Hozzávalók: 2,25 kg-os nyers sonka, 2 ek egész szegfűszeg, 2 ek méz, 3 ek barna cukor
A sonkára annyi hideg vizet öntünk, amennyi ellepi, és egy órát áztatjuk, hogy sótartalmából veszítsen. Mély tepsibe duplán alufóliát terítünk, beletesszük a szárazra törölt sonkát, és lazán becsomagoljuk, hogy a keletkező gőznek legyen helye. Közepesen meleg sütőben 2 órát sütjük (45 dekánként 20 perc sütési idővel számoljunk!) A sütés vége előtt fél órával kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk a fóliából (vigyázzunk, hogy a kiáramló gőztől nehogy megsérüljünk!), és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a külső kérgét levágjuk, és éles, vékony pengéjű késsel mindenütt kereszt alakú mélyedéseket meteszünk. Minden lyukba egy-egy szegfűszeget tűzünk, majd a húst a mézzel megkenjük, és a cukorral megszórjuk. Fólia nélkül még fél órát sütjük. Amikor kész, tálra tesszük, pár percet várunk, és csak utána szeleteljük föl. Zöldköretet adhatunk hozzá, de krumplipürével is nagyon finom.
beirnad a cukormazasat es a mezes sult receptet?
Koszi!!!!
Nekem ezek a különleges sonka receptjeim vannak:
Mézes sült sonka
Húsvéti ananászos sonka
Sült sonka mazsolaszósszal
Amaretto mázas sonka
Cukormázas sonkasziasztok,
tudna nekem valaki segiteni, hogy hogyan kell csinalni a barnacukor mazas sonkat? regebben evett ilyet a Kedvesem es most ezt kerte, de nem igazan talaok ilyen receptet
koszonom!
Sziasztok!:)
Ma ebdére Sárgabarckos csirkemell fűszeres paradicsomszószban volt krumplipürével. Tegnap sütöttem nagyon finom Kókuszos-kávékrémes szeletet és ma még sütöttem egy kenyeret is...
Mai alkotás.
(Én azt sem tudom, mi az az üvegtopik ...)
Sarapod! Odavagyok a freskódért!
hellosziaszevasz Mindenki!
szerintem Lati merlegeli a dolgokat, azt cselekszik.
en mindenesetre sajnalom, hogy elcseszi par idiota masok dolgait. viszont azt kivanom ezeknek az emberkeknek, sose legyen nagyobb oromuk az eletben!
szoval husveti kajas rodsó ma megcsinaltam azt a kukoricas tojasos gezemice salimat, amit biztos csinalok husvetra is. elore el lehet kesziteni, ipari mennyisegben is elfogy es mindenhez, mindig jo. szoval egy olyan barmi tortenik sali van segitseg.
talan vasarnap beprobalkozok egy kalaccsal is. mondjuk a kertben akartam kapirgalni, mert kibujt az ujhagymam, meg par zoldsegem. es meg halomban allnak a vetomagok, meg a palantak. naccságos parasztasszonyosat jatszom
elokaptam a ciprusi kopiaste -szakacs konyvecskemet es van benne egy egesz jo kalacs recept. most allok neki leforditani.
ha nem jonnek, Mindenkinek jo hetveget!
Sziasztok!
De jó, hogy felélesztettétek ezt a jó kis topikot!
Én is nagyon sajnálom, hogy egy(vagy több) rosszindulatú, beteg lelkű ember(???) miatt zárt topikokat kell csinálni, és még jobban sajnálom, hogy sokan teljesen eltűntek a fórumról, vagy csak a zártakba írnak. Nem vagyok én sem sokat író, többnyire inkább csak olvasásra van időm, de olyan jó az, amikor a világ és az ország minden tájáról összejönnek itt emberek. Jó volt beszélgetni mindenről, nem csak a főzésről, hanem családról, munkáról, bármiről. Nézni a szép fotókat, együtt izgulni az érkező babákért, látni a cseperedésüket, és sorolhatnám még.
Szóval remélem sokan visszajönnek és jókat beszélgetünk, meg ötleteket, segítséget adunk egymásnak.
Főzés: most a hétvégén sürgős fagyasztó ürítés okán, csak valamilyen levest fogok főzni, a többit csak olvasztani, melegíteni kell. A felszabaduló időt meg ablak "pucoválásra" hasznosítom, ha nem fog szakadni az eső. Ja, és szintén fagyasztó ürítés miatt dupla adag Uvima féle gyümölcskenyér fog sülni .
Napsütéses szép hétvégét mindenkinek!
Szépséges jó reggelt !
Igen, én is 2 zártba vagyok, de ott nincs ilyen beszólogatás. Tudom sokan haragszanak érte, de ott jobban mer írni, képet felrakni az ember.
Sajnos időhiányba szenvedek, most is csak útnakindítottam a fiúkat, mentek vegyszerezni, - mert szélcsend van - és gyors bekukk ide. Lehet, hogy már "függő" vagyok?
Megyek is a bányába dolgozni!
Szép napot mindenkinek !
Hűűűűűűűűűű! Fejet hajtós szmájli miért nincs? :))) A fal színe sárga, vagy zöld? Én talán hétvégén tudok már egy kicsit a dekorációval foglalkozni!
Cipri! Szerintem jó ötlet lenne a félig zárt, vagy üvegtopik. Aki tagja akar lenni, azt bizonyos "utána nézés" alapján be lehet engedni, ha meg nem olyan hozzászólásokat ír, ami elfogadható, akkor kizárni. Csak krédezem! Most is volt valami beszólás? És nekem szólt? Mert kaptam értesítést, hogy válasz érkezett az üzenetemre, a megnyitás ide hozott, de nem találtam semmit...
Szóval Lánykák, én benne vagyok egy üveg topikban ugyanezzel a címmel! Hm?
Ja, így már értem, arra gondolsz, amikor a lányok átmentek az Indexre, ugye?
Én is nagyon szerettem ezt a topikot, sok jó ötletet vettem innen, azért is szeretném, ha újra beindulna, a régi tagokkal, vagy akár újakkal, de a régi színvonalon!
Sziasztok !
Én is már díszítgetem a lakást, ahogy időm és erőm engedi.
Majd megpróbálom holnap, ma úgyis csak nézni akartam valamit, ma már nem sütnék semmiképp :-)
Igen, hallom.
Érteni nem értem, mert nálam simán bejön.
Nagyon fura. :(((
Én akkor kezdtem el olvasni a lnyokat, amikor egy hasonló című topikon egy másik fórumos oldal konyhaasztalán beszélgettek. Egyszer csak eltűntek onnan, akkor derült ki, hogy itt vannak (újra???) Vissza nem olvastam, így az előzményeket csak sejtem: csak szerettem a helyes történeteiket, a recepteket, képeket (legyen az recept vagy másmilyen fotó).
A zárás gondolatán persze nem csodálkozom, mert itt néha olyan hozzászólások is érkeztek, hogy engem, mint csak olvasót is igen zavartak :-(
Ez az én rövid történetem ;-) Szóval nekem hiányzik az a helyes kis társaság, ami volt.
A szomszédot én sem értem......
Mai vacsim: krémsajttal-rukolával töltött sonka.
mi az a szomszed?
olvasni barki olvashatja, csak nem rondithatna bele.
vettem olyan lüke husveti szalvetakat. a lakasba meg minden hely foglalt a husveti diszektol, viszont barmerre megyek nem tudok ellenallni. elobb veszek meg 10 db festett tojast, mint egy uj cipot
Mai főzésem:
- cukkíni és gomba rántva, barnarizzsel
- cukkíni lepények
Valójában én is a képet nézem, az beindítja a fantáziámat, sokszor el sem olvasom a szöveget, ránézésre kitalálok hozzá receptet! Ha elolvasnám, akkor is a saját szájízemre alakítanám.....
Ha beleszólhatok: egyelőre ne legyen zárt, meglátjuk, mi lesz....
Viki,
na azt hittem csak en vagyok olyan elvetemult, hogy a kepes szakacskonyveket szeretem csak. megnyugodtam!
Lanyok, a modik azt mondjak nem lehet lezarani a topicot igy utolag. egy megoldas van, ha nyitunk egy ujat es azt benezesre engedjuk. akkor az iditokat nem tudjak elrontani es a regieket is vissza lehetne csalogatni.
mit szoltok?
Á, nincs elásva, csak nem szoktam receptek alapján főzni. A szakácskönyvekkel úgy vagyok, mint a két éves gyerek a könyveivel: csak a képeket nézegetem.
sajat termes miatt kicsi Kata most randán irigy
nekem ha a kutya nem ugralja ki akkor sajat hagymam lesz, meg borso, meg par dolog ami kell a konyhakertbe.
gyumolcsfa nincs
hetvegere osszeszedem magam es csinalok egy muszakat vegre. mar hetek ota keszulok ra.
ja es az idiota miatt javasoltam Latinak, hogy zarjuk le a topicot.
ugy is minden masodik topic zart.
Én is csak ezt sütöm így....
Ha van H. L. szakácskönyved, megnézheted!
Szoktam tenni az ischler tésztájába diót.
Még nem sütöttem olyan sütit, amibe egyszerre kellett élesztő és sütőpor.
Viki, igen, élesztő is, sütőpor is..... Hortáth Ilonka így írta száz évvel ezelőtt, így van a szakácskönyvben!
Az ischler valóban málnalekvárral (vagy ribizlivel) a legfinomabb, de ott nincs dió!!!
Sziasztok
A zserbót én is most készitettem el, megint meg kell sütnöm, mert a férjem imádja. Lányomtól kaptam a recit és a Latsiáé. Isteni finom, igaz egy üveg baracklekvárt beleteszek. Van bőven sokat főztem be. Saját termés.Nem száraz és minél tovább áll, annál finomabb. Van aki le is fagyasztja és mondta, hogy jobb mint a friss.
szap jo napot Mindegykinek!
istenien sut a nap, most mar semmi sem tarthatja vissza a tavaszt
sajnos ma megint bebizonyitottam magamnak, hogy semmi akaraterom A peknel pont akkor tettek ki s zserbot, mikor mentem es hat vettem 4 szemet, amit hazafele fel is faltam. mara lottek a husveti bojtomnek
a zserbo receptet en is elmentettem. koszonet a nagy zserbofalok neveben is!
legyetek jok, sussetek, fozzetek
Szemi, ez a receptem van már ezer éve, nekem bevált a tésztája. A tölteléket variáltam meg, dupla mennyiségű diót használok hozzá, a cukrot viszont nem emelem! Lekvárt is vastagon kenem, így jó krémes lesz a töltelék. (A dió mennyisége lehet több is, attól csak finomabb!)
Zserbó
Hozzávalók:
30 dkg darált dió, 15 dkg cukorral keverve, és baracklekvár.
35 dkg liszt, 5 dkg cukor, csipet só, 20 dkg margarin, 1 tojás, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, késhegynyi sütőpor.
Ezekből tésztát gyúrok. (élesztő felfuttatva, liszt-zsiradék elmorzsolva).
Három részre osztom, egyenként kinyújtom, tepsibe simitom, megkenem baracklekvárral, és megszórom az elfelezett diómennyiséggel, rá a második lap, arra megint lekvár és dió.
Az utolsó lappal beborítom, villával megszurkálom, (teljesen az aljáig szúrom a villát.
Addig sütöm, amíg szép barnás lesz a teteje. Ha kihűlt, csokoládémázzal bevonom.
Egyéb: a tésztát vékonyra szoktam kinyújtani, mindig marad belőle. (Kifliket csinálok a maradékból)
A tepsim 35 x 23 cm-es. Van kisebb tepsim, ha abban sütöm, akkor ezt a tésztát 4 lapba nyújtom, és úgy sütöm meg.
Eléggé improvizatív vagyok sütés terén...
Sziasztok
kaleva, beírnád,hogyan készíted a zserbót? Férjem nagy kedvence,mint minden,amiben dió vagy mák van.
Viszont én még sosem sutottem, anyukám szokta ezt csinálni. De neki sem mindig sikerul egyformán
Most ráérnék vele bíbelodni, itthon vagyok. Van egy rakat dióm, és házi sárgabaracklevár is!
Sziasztok!!!!!!!
De jó lenne ha lassan mindenki vissza vissza nézne!
Olyan jó lenne a régiekről pár szót hallani vagy olvasni.
Zserbó ügyben én olyan finomat még nem ettem mint amilyen a
Latsia anyukájáé. Nagyon finom és könnyen elkészithető.
Nálunk ha valaki zserbót enne vagy szeretne nekem szoktak szólni hogy nem e csinálnám meg !
Most már be be nézek!
Szép napot nektek!
Lincsi
Editke, a baracklekvár elengedhetetlen része a zserbónak! Méghozzá a jó kis sajátfőzésű baracklekvár. A bolti zselés nem ér semmit, íze sincs, és elfolyik! Egyszer sütöttem zserbót házi meggylekvárral, az is finom volt, de a barack az igazi.
Sziasztok!
Nekem mindig sikerül a zserbó, és nagyon vékonyra nyújtom a tésztát, és kb. dupla mennyiségű diót rakok bele. (Mármint ahhoz a recepthez képest, ami nekem van.)
Érdekes, nem szerettem gyerekkoromban, mert száraznak találtam, aztán amit én először sütöttem, az olyan jól sikerült, hogy azóta is ez az első, amit sütök, mert ez mindig szuper lesz. Jó sok töltelék van benne.