Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bodzaszörprecept
2012-05-18 15:161.
Létrehozva: 2012. május 18. 15:16
Indul a bodzaszezon, ezért most elárulunk egy kipróbált családi bodzaszörpreceptet és egy alkoholos változatot is.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Semmi ize sincs,haromnegyedig kell onteni a poharat,hogy valami szorp ize is legyen.Nem tudom minek kell ilyen hibas receptet kiirni
A citromos alaposan meg kell mosni,, mert tarsitják, zölden szedik le, szállitás közben érik be. Én meg is szoktam sikálni körömkefével...
De a bodzát, ha nem út mentén szeded és nem tetves, teljesen felesleges. A
legértékesebb alkotórészét, a virágport mosod ki belőle!
Én is ezt a változatot csináltam meg, 2 db 5 literes üvegben most érik. Nagyon kellemes aronát igér a karamellizájt cukor is! Én narancsot nem tettem bele, csak üvegenként 3-3 citromot, legközelebb kipróbálom lime-al.
Menj fel a Svábhegyre, a végállomásig. Ott bármerre sétálsz, rengeteg van. Viszonylag tiszta a levegő. Kellemes összekapcsolni egy gyerekvasúti utazással!
De Hidegkúton, Máriaremetén a kisforgalmú utcákban is sok a bodzabokor
Sziasztok!
Csatlakoznék zoora82-höz, engem is érdekelnének jó bodzalelőhelyek lehetőleg BudánHa tudnátok segíteni, nagyon hálás lennék :)
Szia,
én a te recepted alapján csináltam meg ma délelőtt a bodzaszörpit, de a cukor helyett stevia-t használtam,mert nem szabad cukrot fogyasztanom, és én teljesen kihagyom az étkezésemből, igy a 2,5 kg cukor helyett 10 g steviát tettem, tökéletes lett az íze.
Köszönöm a recepted
sziasztok!
anyukám is ma csinált bodzaszörpöt!
A titka, hogy nem mossa le a bodzavirágot, mert lejönnének az értékes porok róla. bemegy jó messzire, ahol érintetlenek a fák, nincs szennyezés, és onnan szedi:)
Sziasztok!
Szombaton szeretnénk bodzát szedni Budapest környékén. Nem voltunk még, így elég tapasztalatlanok vagyunk. :) Tudtok segíteni hová lenne érdemes mennünk, ahol egy jót lehet kirándulni is közben?
Nagyon köszönöm.
Z.
Csinald igy, nem kell bele tartosito, nagyon fini es sok evig elall hüvös pinceben vagy garazsban.
40 nagy bodzavirag (lehet több is, akkor intenzivebb az ize)
4 kilo cukor
4 liter felforralt es lehütött viz
10 dkg citromsav
Bodzat lehetöleg tisztan szedjük le, 10 literes vödörbe rakjuk. Raöntjük a mar langyosra hült vizet es legalabb 24 oran at allni hagyjuk (hüvös helyen). Neha megkavargatjuk.
Utana leszürjük pelenkan vagy sürü szövesü gezen at, majd hozzakeverjük a cukrot es a citromsavat. Addig kavargatjuk, amig minden felolvadt benne.
Nagyon alaposan megtisztitott üvegekbe töltjük ugy, hogy az üvegek TELJESEN tele legyenek (vagy inkabb csorduljon picit ki), majd lezarjuk öket.
Hüvös helyen garantaltam sok evig elall.
Éljen a bodzaszörp!!
Hétvégén csináltam én is egy adagot. Most koncentrátumnak csináltam, régebben limonádé félének.
Cukor helyett mézzel, nem egy olcsó dolog így, de szerencsére vannak méheink, így a méz adott .
Ha még az eső nem ver agyon, akkor szedek még ma egy adag virágot és készítek úgy is, amibe tartósítót rakok , akkor később is ihatjuk.
Nekem is van egy szörpös vödröm, én abban a ribizli, málna szörpöket készítem.
Féltem tőle, hogy műanyag vödörben 12 napig áll a szörp, nem fog-e megerjedni. De ezek szerint nem.
Az én receptem szinte ugyanez, csak egy kicsit több vízzel, és több citrommal. Hogy narancsot is tesztek bele, ez teljesen új, de ki fogom próbálni.
Az üvegeket pár éve kiváltottam egy ovális műanyag fedeles vödörrel (a gazdaboltban vettem, ilyenben árulják a festéket is) Ebben csak szörpöt készítek, tökéletes, kényelmesen elfér benne minden, és könnyű kevergetni is.
Én sem értem ezt az Úúúristen cukor, fújj "trendet".
Íme az én jól bevált, istenien finom szörpöm, amit következő szezonig lehet nyugodtan tárolni hűvös helyen.
3,5 kg cukor
5 dkg citromsav
2 liter víz
20 nagyobb bodzavirág
2 db citrom
2 db narancs
A mennyiségeket kétfele osztom (a kényelmesebb kevergetés miatt) és 2 5 literes dunsztos üveget jól kimosok. A citromot, narancsot forró vízzel alaposan megmosom, a bodzavirágokat óvatosan leöblítem.
A cukrot citromsavat jól összekeverem a vízzel, beleteszem a vékony karikára vágott narancsot és citromot, majd a bodzát.
Lefedem az üveg tetejét, hűvös helyre teszem.
2-3 naponta előveszem, kiveszem belőle a bodzát, citromot, narancsot, átkevergetem majd visszarakom őket az üvegbe, lezárom és mehet pihenni.
10-14 nap múlva (én 12 nap múlva szoktam) üvegekbe szűröm.
Ez egy igazi szörp, kb. 1:6-1:8 higítással iható ízlés szerint. Szóval nem kell megijedni a cukormennyiségtől, hisz sűrű szirup lesz belőle.
Hozzávalók
6,5 liter víz 2,5 kg kristálycukor 1 doboz citrompótló 6 db citrom 3 db narancs 1 tk. nátrium-benzoát 30 db bodzavirágElkészítés11 nagy fazékban 6 l vizet forralunk, beleteszünk 2 kg cukrot, feloldjuk. Közben a maradék fél kiló cukrot karamellizáljuk, ha jó, felöntjük fél liter vízzel, felforraljuk. Ha kész, összeöntjük a két levet, rottyantunk egyet rajta. Beletesszük a citrompótlókat. Kihűtjük langyosra. Hozzáadjuk a cikkekre vágott narancsot, citromot, de úgy, hogy egyesével belefacsarjuk a levüket és úgy dobjuk bele. A bodzát és a tartósítót is hozzáteszem, megkevergetem. 2-3 napig érlelem, naponta 3 x megkeverem. Leszűröm, üvegekbe töltöm.TIPP: Felhasználáskor: 1dl szörp, 3dl víz, citromlé ízlés szerint, jégkockák. összekeverem. Hidegen üdítő, frissítő hatása van. Finom gyümölcsös íze van a citrom, narancs héjjából kijövő aroma jól érvényesül. Én direkt kevesebb cukorral készítem, mert nem cukormázat akarok inni. Friss gyümölcslevekkel is higíthatjuk. Én a limonádé 1 fajtájának tekintem, mivel ezt használom alapnak.
Igen, én is így gondolom. A mértéktartás, és a választékos étrend.
Manapság már az internet miatt annyiféle új receptet lehet találni, más népek ételeit, amelyek megérik a próbát, mert nagyon finomak, egészségesek, és nem is kerülnek többe, mint a megszokottak. Nemrégen számoltam ki, hogy az egyik isteni saláta a tabulaeh nem kerül többe, mint egy doboz mustár. Valóban, mi esszük az édes, cukros sütiket, szörpöket, szalonnát is, van csülökpörkölt is, meg pörkölt, de rengeteg nyers zöldség is salátaként. Igazából engem nem igazán az vezérel, hogy jajjj de egészséges legyen, hanem változatos, kicsit színesebb, ne mindig ugyanaz. Az már csak jó, hogy rengeteg egészséges is van köztük.
Persze, figyelek arra, hogy a gyerekeknek a lehető legjobb minőségű ételeket vegyük meg, mert még növésben vannak, de inkább ínyencek vagyunk, mint diatetikusok.
Nagyon köszönöm, nagyon aranyos vagy, de sajnos nem lehet növényt küldeni, sem hozni, sőt még magokat sem. Biztosan van itt is, mert utána néztem kicsit, és írnak róla, sőt azt olvastam, hogy a bodzából készült teát nagyon régóta használják infuenzás tünetek enyhítésére. Állítólag az IKEA-ban van szörp is. Ha itt van bodza, akkor biztosan később virágzik, jócskán le vagyunk maradva itt a tavasszal, nyárral. Illetve egyik nap meleg nyár van, a másik nap esik a hó.
Én nagyon régen ittam már bodzaszörpöt, az anyu sohasem készített, akkor volt, ha kaptunk valami ismerőstől, de nagyon szerettem.
Nyírfacukorral is elkészíthető
Imádom a bodzaszörpöt!
Egy óriási hiba van a receptben! Megmossa a virágokat
. Nem szabad! Lemossa róla a lényeget! Hiszen a vízben marad az értékes virágpor!
OLyan helyen kell gyűjteni, ahol tiszta virágot találunk. Pl. Erdőszélen, messze a forgalmas utaktól. Én a saját kertemben gyűjtöm, ott tuti vegyszer- és pormentes.
És természetesen cukorral teszem el.
Sokkal többet árt a szervezetnek a mesterséges édesítő, mint a cukor - vizsgálatokkal igazoltanT
Én is édesszájú vagyok, és ha valamibe cukor kell, abba bizony beleteszem, és jó ízűen el is fogyasztom. Még sosem kellett emiatt álmatlanul forgolódnom. Lehet, hogy szerencsés alkat vagyok, és nem rakódnak rám felesleges kilók.
Örülök a receptnek, mert imádom, most csak az a bajom, hogy hol találok én Kanadában bodzát?
Úgy szeretem: jó sok cukorral. Mindent úgy szeretek, és az én 42 évem alatt nem tudott nekem ártani, éppen pár hete vizsgáltak meg tetőtől talpig. Ha valaki édsszájú, akkor én az vagyok, és a mai napig nem értem, hogy mire ez a nagy cirkusz a cukor körül. Aki érzékeny, annál értem, na de hogy mindenki?!
Mint a zsíros kaják. A büdös életben nem diétaztam, a koleszterinem tökéletes, sőt még a jó koleszterin áll magasan. Pedig nálunk a disznóhús sűrűn szerepel az étlapon, meg mindenfélle szalonna is.
Úgyhogy éljen a bodzaszörp, megyek és utánanézek, lehet itt ilyesmit begyűjteni. Bodza ízű Márka italt vettem nemrégen itt az európai boltban, nem győztem kivárni, amíg felbonthatom.
Aki ellenzi, minek kakil ide?
egyszer egy évben meg lehet inni azt a 60 deka cukrot is....
Édes Issstenem...
akkor mivel?
édesítőszer? méz?
Ha valaki mindig csak vizet, ill. cukortalan teát és 100 %-os gyümölcsleveket iszik, na annak valóban fölösleges bodzaszörpöt készítenie.
De ha egy család szokott szörpöt inni, akkor készíthet, hiszen a bolti sem tartalmaz kevesebb cukrot.
És nem csak a szörpök, hanem sok más innivaló és ennivaló.
Attól mert leírva látunk egy mennyiséget....
Mondjuk aki az autóút mellől szedi a bodzát, az meg is érdemli.
Ha a bodzavirágot erőteljesen megmosod, akkor cseszheted a szörpödet. :)