Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Puszi!
Szia! épp most tüntettem el a tegnapi maradékot
25 dkg búzadarát beáztattam 5 dl tejbe fél órára. hozzáadtam 3 tojássárgáját, 8 dkg cukrot, 4 dkg olvasztott vajat, egy marék mazsolát, némi reszelt citromhéjat és elkevertem. habbá vertem a tojások fehérjét és lazán belekevertem a darás masszába. nagy serpenyőben megolvasztottam még 4 dkg vajat és ráöntöttem a masszát. pár perc lassú tüzön való sütögetés után (nagyjából amíg elmosogatod a felhasznált edényeket) fakanállal óvatosan elkezdtem keverni, szaggatni, hgy morzsás legyen. tálaláskor baracklekvár és porcukor dívik hozzá, én csak magában szoktam enni. ez 4 adag (nekem 2 )
Én így csinálom,ezt egy nagyon régi szakácskönyvből olvastam.
40 dkg liszt,4 dl tej 3 egész tojás,10 dkg zsír,5-10 dkg porcukor,pici só.
Lehet bele tenni citrom héját is.
Nekem eddig ez vált be a legjobban.
Forró sütőben megsütöm.
Szia!
Nézd meg ezt: http://zmolnar.blog.hu/
A kedvenc recepteknél.
Mindenre pontosan!
A nagymamám rágen nagyon finomat csinált, de mióta meghalt, senki sem tud a közelembe:(((
Köszönöm megegyszer! :-)))
Csaszarmorzsa alias Smarni:LISZTTEL keszul.
Daramorzsa:GRIZZEL keszul (amint a neve is mutatja).
A ket edesseg csak hasonlit egymasra, de nem ugyanaz!
Mire kikevered, addigra elégeted azt a kalóriát ami egyébként benne van! :-)))
Hozzávalók:
12 db kifli
3-4 dl tej
6 db. tojás
10 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 db. citrom
3 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés: A karikákra vágot kifliket leforrázzuk a cukorral felforralt tejjel.
Hagyjuk, hogy a kifli a tejet jól beszívja.
A tojásokat a maradék cukorral, a vaniliás cukorral és a citrom reszelt héjával kissé felverjük.
A lábasban felforrósított vajra rátesszük a kifliket és leöntjük a tojással.
Lassú tűzön addig kevergetjük amíg megszilárdul.
Porcukorral meghintve , lekvárral tálaljuk.
Ritosz! Goffris fórum van, estleg nézd meg nagyon jó kis receptek vannak. Sós és édes is!
Cserkovics! Igen ua.
ezen a heten itt az NLC forum ajanlottak egy jo kis fozos weboldalt. bele is neztem, es talaltam a receptek, es szakacskonyvek kozott csaszarmorzsaval kapcsolatos recepteket. Egybol le is mentettem.
sajnos az oldal azota megszunt, de ha vkit erdekelnek a receptek, akkor irjatok e-mail cimet! :))
Attól talán levegősebb lesz? :-)))
Bagyon köszönöm a segítséget Mindenkinek!
300g liszt, 1/2 l tej, 75 g cukor, 100 g vaj, 2 tojás, 10g sütőpor, csipet só.
Verje fel a tojásokat. Kis adagokban adja hozzá felváltva a tejet és a lisztet. Utána adja hozzá a sütőport, cukrot, sót, vajat (én olvasztani szoktam). Keverje simára.
Öntök a sütőlapra belőle, lezárom. Két percre állítom az órát, várok 10 másodpercet és felfordítom a sütőt (fejjel lefele). HA LEJÁRT A 2 PERC, VISSZAFORDÍTOM A SÜTŐT ÉS MÉG 1, 5-2 PERCIG SÜTÖM ÍGY. Bocs a nagy betűért. Néha elég 1, 5-1, 5 perc, a sütő hőfokától függ.
Ketten a párommal egyszerre nem tudjuk megenni ezt az adagot. :)
1/4 L liszt, 1/4 L dara, 1/2 L tej, 4 tojás, reszelt citromhéj, 5kanál cukor
A dara liszt keverékére ráöntöm a tejet és 1 órát állni hagyom. A tojássárgát a cukorral cirtomhéjjal elkeverve hozzá keverem, majd a keményre vert tojásfehérjét is . Én mazsolát is teszek bele.
Én a sütőben szoktam megsütni, ezért e tepsiben megforrósítom az olajat, beleöntöm a masszát, ha az alja megpirult, két fakanállal széttépkedem és aranysárgásra sütöm. Időnként azért atforgatom közben.
25 dkg liszt
4 dl tej
4 db tojás
10 dkg cukor
5 dkg vaj
10 dkg zsír
5 dkg mazsola
5 dkg vaníliás porcukor
Citromhéj
Só
A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fele mennyiségű cukrot. Csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül belekeverjük az olvasztott vajat és a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy tepsibe tesszük a zsírt, és a sütőbe téve felhevítjük. Ehhez beleöntjük az elkészített tésztaanyagot, és mérsékelt sütőben világosra sütjük. Amikor megsült, a tepsiből kiöntjük, apróra vagdaljuk, hozzákeverjük az áztatott mazsolát. Tálaláshoz vaníliás porcukorral megszórjuk, és sűrű málnaszörppel vagy hígított gyümölcslekvárral adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 45 perc
Az nlc tudásbázisán, www. freeweb. hu/nlctb honlapon láttam kigyűjtött goffri recepteket. Tefal a sütőt, ahhoz van kis receptfüzet, abban az első, sütőporos is jó.
Talán a zsíradék mennyisége kevesebb? Na, ez is oka lehet, hogy kemény! :-)))
30 dkg búzadara
3 tojás
4, 5 dl tej
5-10 dkg mazsola
10 dkg zsír vagy margarin
10 dkg cukor
só
(porcukor, lekvár)
A cukor felét keverd bele a langyos tejbe, adj hozzá kicsi sót, majd áztasd bele a mazsolát és a búzadarát is. A tojások sárgáit keverd el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt (felszívta a tejet), keverd hozzá a tojássárgát és a habot is. Egy tágas serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot, öntsd bele a masszát, s (egy lapáttal) folyamatosan kevergesd, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.
(A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel szokás tálalni. )
Lisztből még nem is hallottam, de érdekes! :-)))
Jutka
Nekem sem sikerült a császármorzsa, igy nagyon ritkán csináltam. Múlt héten beszélgettem egy ismerőssel, és ő adott egy isteni receptet, amit már kipróbáltam, és isteni lett.
Ime:
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dl tej, 3 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 2 cs. vaniliás cukor.
A tojássárgákat a tejjel + a liszttel meg egy kis kristálycukorral simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojások felvert habját.
Tepsibe, (én a szilikon tortaformába) kevés olajat teszünk, amennyi jól elterül benne, beleöntjük a masszát és sütőben 200 fokon sütjük. Amikor a teteje megsült, egyszer jól átkeverjük, ezután időnként átkeverjük addig, amig morzsás nem lesz.
Először nagyon ragad, nem kell megijedni.
Kompóttal, öntettel, cukorral fogyasztjuk.
Majd ird meg, hogy sikerült-e
Jutka