Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Erdélyi kürtöskalács
2005-04-02 09:281.
Létrehozva: 2005. Április 2. 09:28
Sziasztok!
Régen volt egy ilyen topic, de agyon kersetem és úgy tűnik eltünt:(
Szükségem lenne isteni kürtöskalács receptekre, mivel az enyém eltünt...
Kerstem már a googliban is, de eléggé használthatathlanok vannak.
Akinek van kérem írjon, azt is, hogy ő hogy szokta megsütni fatekercs, meg szén nélkül, egy panek konyhájában:)
Köszönöm
Régen volt egy ilyen topic, de agyon kersetem és úgy tűnik eltünt:(
Szükségem lenne isteni kürtöskalács receptekre, mivel az enyém eltünt...
Kerstem már a googliban is, de eléggé használthatathlanok vannak.
Akinek van kérem írjon, azt is, hogy ő hogy szokta megsütni fatekercs, meg szén nélkül, egy panek konyhájában:)
Köszönöm
1 kg liszt,
4,5 dl tej
5 dkg élesztő,
5 evőkanál porcukor,
10 dkg olvasztott vaj,
l tojás,2 tojás sárgája
l citrom reszelt héja, kell alapanyagként.
A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy órát keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tészta vágóval (rádlival)vagy késsel csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az eggyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a föltekerés a zsírral jól megkent fahengerre.
A kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!"
Azaz festőecsettel jól meg kell kenni olvasztott zsírral, majd meghengergetni
kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, ropogós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahenger (dorong)folyamatosan forog a grill mellett.
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lecsúsztatjuk és a belül üres kürtőt
felállítva hűlni hagyjuk (ki kell szellőztetni a kürtőt)
Mindenkinek kivánom, hogy eme recept és készítési mód alapján nagyon finom kürtőskalácsot süssön. Ha igy csinálják erre más esély tulajdonképen nincs is. http://www.kurtoskalacs.eu-usa.biz
A székelyudvarhelyi kürtöskaácssütöktöl kapott recept: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztö, pici só.
Sütésmódja: kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztöt majd hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját és a lisztet. Puha tésztát készítünk, majd fél óráig kelni hagyjuk. Majd kinyújtjuk újnyi vastag csíkokra. A sütöfát megolajozzuk és rácsavarjuk a tésztát. Egyszer meghengergetjük a rudat majd olajjal bekenjük a rajta lévö tésztát. Belehengergetjük kristálycukorba és grill felett forgatva sütjük. Ha kész van forrón örölt dióba hengergetjük vagy pl. kókuszba...
Vastag nyújtófából is csinálhatsz rudat...
Én az erdélyi kürtöskalácssütökkel hozattam erdélyböl rudakat...
helyben sütöttet :) forrót, meleget hol lehet kapni?
köszönöm!
szép napot!
A kerti sutes jonak hangzik.
Ha találok valami vastagabb fa hasábot/hengert és kifúrom/furatom már meg is oldódott, hogyan lehet megsütni.
Ha csirke megsül, a kalácsnak is sikerülni kell. :)
Vagy esetleg amit a boltban kapni lehet, azt ráaplikálni a nyárforgatóra. :)
a bemlapomon felülről a 61-62. ? sorban, tehát jól az alja fele van róla fotó, kint sütik a fiúk a kertben!A hozzávaló rudat konyhafelszerelési üzletben lehet venni!Azt viszont nem tudom, hogy fog rákaramellizálódni a cukor, ha nem parázson sütitek!!! Minden esetre próba-szerencse!
Kürtőskalács
(eredeti, régi recept egy idős erdélyi nénitől)
Hozzávalók:
5 kg liszt,
Minden kg-hoz: 1 kávéskanál só, 1, 5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő /kg) 2 kg liszthez 25 dkg vaj.
Ezt egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hentergeted, összeér a tészta. Megsütöd. Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed (Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára. )
Én is készülök kürtőskalácsot sütni. Ezen a két oldalon találtok receptet és tanácsot a sütéshez:
http://www. koronix. hu/freeupload/kurtoskalacs_2_r. jpg
http://www. koronix. hu/freeupload/kurtoskalacs_3_r. jpg
De amúgy az említett 2 alkalommal nem sima kelttészta recepttel csináltam, csak nem volt már türelmem kivárni egy receptet:)
Erdélyi kürtöskalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, csipet só, 1/2 l tej 3 tojás, 2 dkg élesztő, 10 dkg dió.
50 dkg lisztből, 15 dkg vajjal 8 dkg cukorral, csipet sóval, a tejjel 3 tojássárgájával, 2 dkg élesztővel könnyű kelt tésztát készítünk. Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük és kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és 2 cm széles szalagokra vágjuk. A kürtöskalács sütőt megzsíro
zzuk és a csíkokra vágott tésztát egymás mellé felsodorjuk. A tojások fehérjét jól elkeverjük, ezzel megkenjük és durvára vágott dióval megszórjuk.
Faszén parázson forgatással megsütjük. Ha megsült lecsúsztatjuk a formáról és vaníliás porcukorral megszórjuk.
És akkor elég egy sima kelttészta amit rátekersz?
Ha jól tudom a cukorba akkor kell belemártani mielőtt megsütd, mert az igazin rá van sülve a cukor, olyan mint a dobostorta teteje.
Hozzávalók:
5 kg liszt. Minden kg-hoz: 1 kávéskanál só, 1, 5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő /kg) 2 kg liszthez 25 dkg vaj.
Elkészítés:
Ezt egész érdekesen dagasztják Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hentergeted, összeér a tészta. Megsütöd. Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed. Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára.
(Eredeti, régi recept egy idős erdélyi nénitől. )
Ku:rto"s kalacs
-------------------
1 kg liszt
2 tojas
4 tojassargaja
12 EK porcukor +
2 dkg porcukor
2 dkg eleszto
csapott kaveskanal so
5 dl tej
12 EK olvasztott vaj
Egyike a klasszikus es tradicionalis erdelyi edessegeknek.
Sok helyutt dorongfa'nknak hivjak, mivel a hasonloan elkeszitett tesztat
bezsirozott dorongra tekerik, olvasztott vajjal megkenik, majd durvara
tort cukorral es mandulaval hintik meg. Ha pirosra sult, valasztani sem
lehet, melyik modon keszult a finom csemege. Regi konyhakban anizzsal es
gyomberrel is fuszereztek.
A liszthez hozzaadunk 2 egesz tojast, 4 tojassargajat, az olvasztott
vajat, 12 EK porcukrot, 2 dkg cukorporral elkevert es keves tejben
feloldott elesztot, sot, tejet. Jol kidolgozott tesztat keszitunk belole
es kelni hagyjuk.
Mikor felig megkelt, szeleteket vagunk, kisujjnyi vastagsagúra sodorjuk
es az elore elkeszitett sutofara gombolyun racsavarjuk. Parazs folott
forgatva sutjuk, es kozben olvasztott vajjal kenegetjuk. Miutan megsult,
a parazs folott cukorporral megszorjuk úgy, hogy a cukor langot fogjon
es uvegesse valjek. Ekkor a sutofarol a kurtoskalacsot szepen lehuzzuk.
Valtozatok
Egyes videkeken durvara tort diobel es cukor keverekeben is megforgatjak
a meg forro kalacsot.
Nekünk grillezős a sütőnk, a nyársra csináltattunk egy fa hengert, és grill "funkcióval" szépen meg lehet sütni a sütőben is.
Nlc-s recept:
<http://www. nlcafe. hu/cikk. php?id=89&cid=17299>
<http://www. nlcafe. hu/cikk. php?id=89&cid=17300>
kellett nekem ide jönni
folyik a nyálam :-))))))
szóval gyüjtögettem WC papír gurigákat, becsomagoltam alufóliába és azokra tekertem fel és beállítottam a sütőbe őket egy tepsibe.
ezt eddig 2x csináltam, de egyszer valami gáz volt a tésztával, mert fogta magát és lecsúszott az aljára, de úgy is elfogyott:)
Ez egy szuper ötlet!
Én is imádom a kürtöskalácsot, és a legfinomabbat székelyföldön ettem, de még nem jutott eszembe, hogy esetleg én is csinálhatnék.
HA tud valaki egy jó receptet, engem is érdekelne.
a szeletelés, kb. 10-15 cm hosszú rudakat jelent
Én Erdélyből származom, és arról a területről, ahonnan a kürtőskalács is:-) A mi falunkban az egyik megélhetési lehetőség, hogy sütik és az út szélén árulják. Anyukám is nagyon finomat tud készíteni, kicsit is, meg nagyot is. Én nem tudom a receptet, de ma megyek hozzá és megkérdezem.
Hmmm. . . . . finom is az a kalács, lehet, hogy megkérem, hogy süssön valamikor:-)
én is megcsinálnám, mert imádom, de gözöm nincs panelban én is hogy állítsam össze!