Fotó

Pussy Riots, avagy a bugyik lázadása a Szigeten!

A Sziget Fesztivál kezdete előtti utolsó pillanatokban derült ki, hogy a 2011-ben alakult orosz feminista-punk-aktivista zenekar a Glastonbury fesztivál után a hazai közönséget is megörvendezteti sajátos világnézetével és őrült performance-aival. A Pussy Riots egy csapat polgárpukkasztó lány, tele világmegváltó ötlettel. Különleges helyszíneken, sajátos módon hívják fel a figyelmet aktuális politikai kérdésekre. 2012-ben egy moszkvai székesegyház előtt csináltak performance-ot, villámcsődület formájában. Az itt előadott dal címe: Szűzanya, zavard el Putyint, minden eddiginél nagyobb port kavart. A csoport három tagját a helyszínen letartóztatták.
A Magic Mirror sátornál a déli időpont és a tomboló hőség ellenére szépen gyülekeztek a kíváncsi szigetelők. A lányok alaposan megvárakoztatták az érdeklődőket, hiszen a meghirdetett időponthoz képest jócskán elmaradtak.

 

Odabent a hőség fokozódott, a fotósok és az újságírók legyezgették magukat, miközben azt találgatták, hogy vajon ezúttal mivel lepik meg a lányok a közönséget. Majd egyszer csak felbukkantak.

 

Nadja és Mása a Pussy Riots két emblematikus frontembere. Színpadra lépésük előtt még egy pár percig fújatták magukat az egyetlen ventilátorral, ami a teremben volt.

 

A közel egyórás sajtótájékoztató alatt a két lány felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a média ferdít, és hogy az ominózus meztelen templomi fellépésükön valójában ők ruhában és maszkban voltak.

 

Megalakulásukkal többet akartak a hagyományos politikai megmozdulásoknál, ők kortárs művészet formájában szeretnék politikai nézeteiket hirdetni. Azt is elmondták, hogy sajnos a kormányuk nem támogatja a kritikus gondolkodást, ezért a többség nem is érti őket.

 

Nadja és Mása mindenen nevetnek, és mindenről kissé ironikusan nyilatkoznak, ám véleményük és politikai nézeteik igencsak elgondolkodtatóak.

 

A sajtótájékoztató végén voltak, akik próbálták feltartóztatni a lányokat, kevés sikerrel.

 

Az izgatott közönség titkon performance-t várt, ehelyett a lányok elszaladtak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.