Fotó

Gondoltad volna? Ma 50 éves Stohl András

Emlékszel még, kivel táncolt szombat esténként? És arra, hogy jár egy férfi magassarkúban? 20 fotó a ma ötvenéves Stohl Andrásról, aki vezetett műsort és Meseautót, de a legjobban a színpadi szerepeiért szeretjük.

Kisfiúként arról álmodozott, hogy vadőr, zoológus vagy ügyvéd lesz és először középiskolásként állt színpadra. Ez azonban eldöntötte a sorsát. Stohl András megszállott, bármibe is kezd, a maximumot akarja nyújtani

Stohl András az 1989-es vizsgaelőadásán. 1990-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor osztályába járt.

A pesti Vörösmarti Mihály Gimnáziumban dráma tagozatos volt, de csak az utolsó évben döntötte el, hogy tényleg a színészetet választja hivatásának. 

Ónodi Eszterrel a Meseautóban. Az 1934-es Meseautó remake-jét 2000-ben forgatták újra. Az eredeti változatban a Stohl András által játszott főszerep Törzs Jenőé volt.

“Soha nem álmodoztam szerepekről, mindig örültem annak, amit játszhattam” – mondta egyszer Stohl, akit meghatott, amikor volt tanára elismerően beszélt róla, azok után, ahogyan elváltak. 

 

A fenti fotón Besenczi Árpáddal a Csocsó, avagy éljen május elseje! forgatásán. Stohl András a filmben Veréb Gézát alakítja, bár kevesen emlékeznek rá a szerep alapján, de a filmes és színpadi alakításait mindig elismerte a közönség és szakma is. 

 

A Tűzvonalban című sorozatban. A Tűzvonalban az a magyar sorozat, amelyik díjat nyert a moszkvai Detektív Fesztiválon.

Számos díjjal elismerte már a tehetségét a szakma, ő maga a Színikirtikusok Díjára a legbüszkébb, melyet a Mephistóban nyújtott alakításáért kapott.

A Való Világ műsorvezetőjeként. Ez volt az a műsor, melynek vezetéséért évekre megbélyegezte őt a magyar művészszakma és értelmiségi elit. Pedig senki nem tudott akkora átéléssel lezárni egy szavazást, mint ő.

“Nem gondoltam, hogy ebből egy ilyen védjegy lesz. Ott az adás hevében át sem gondoltam, amit csinálok”– nosztalgiázott Stohl nemrégiben a tévés munkáiról, amikor a Sláger Fm vendége volt. 

István, a király. Bár kritikusunk, Karafiáth Orsolya elégedetlen volt a darabbal, Stohl játékát elementárisan jónak nevezte.

 Miközben színészként nincs olyan szerep, amire vágyna, Stohl a magánéleti válsága ellenére is úgy érzi, a helyén van, mégis nehezen fogadta el, hogy betöltötte az 50-et. “Számomra mindegy, meddig tart az élet, a lényeg, hogy képes legyek megélni. Semmit sem szégyellek, ami a múltban történt.”

Nézegess még több képet a ma születésnapos Stohl Andrásról, némelyik biztosan meglepő lesz.

Liluval az RTL Klub Reggeli című műsorában. Épp a múlt héten jelentette be az RTL, hogy újraindítja a Reggelit. De nagyon úgy tűnik, nem Stohl Andrással.

 

Horváth Éva és Stohl András a Reggeliben.

 

Stohl András és Kapócs Zsóka, a Szombat esti láz műsorvezetője.

 

Stohl a Játékkészítőben

 

Ördög Nórával a Csillag Születikben. Jó kapcsolatuk később is megmaradt.

 

Az őrült nők ketrece című darab átváltozása. “Minden tiszteletem a nőké, nehéz dolog tíz centivel a Föld felett járni. A »nővé válásomhoz« egyébként az egyik legfontosabb alkotóelem az arcfestés; az előadások kezdete előtt jó egy-másfél órát töltök a sminkben, a kezdés előtt pont annyi időm van, hogy felhúzzam a neccharisnyát és a szorítóbugyit, majd belebújjak a ruhámba” 

 

Az őrült nők ketrece 50. előadásán

 

Südi Iringó és Stohl András a Szombat esti lázban. A harmadik szériában állt össze a magasságba és habitusban is hasonlító két táncos.

 

Stohl az egyik James Bond-film szinkronfelvételén

 

Lányai: Luca és Rebeka

 

András, Ancsika és a lányok. Azt remélem, fiatalos apuka maradok, és azt, hogy ő majd még jobban megfiatalít engem – mondta legkisebb gyermekéről, Andriskáról.

 

Stohl és Eszenyi a Testőr című darabban

 

Stohl András és Ubrankovics Júlia a Válótársakban. Stohl az ágyjelenetekről azt mondta, hogy “semmi élvezet nincs ezekben a forgatásokban, ez színtiszta meló”.

 

 És a tavalyi Comet-gálán. Boldog születésnapot!

További cikkeink Stohl Andrásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.