A méz kétségtelenül az egyik legértékesebb táplálékunk, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Hazánkban többtucatnyi mézfajtát készítenek, ennek ellenére a méz átlagos évi fogyasztása alig éri el a fél kiló/főt. Ezt a mennyiséget is valószínűleg télen, illetve az ünnepek közeledtével fogyasztjuk el. Összeválogattunk néhány mézes receptet, hogy választékosabbá tegyük a mézfogyasztást.
• Előétel: kecskesajt olajbogyóval, fűszeres mézzel
• Főétel: körtés-mézes oldalas
• Desszert: mézeslapos tiramisu
• Ital: narancsos-mézes puncs
Kecskesajt olajbogyóval, fűszeres mézzel |
Hozzávalók:
150 g lágy kecskesajt
1 kiskanál arab fűszerkeverék (római kömény, bors, őrölt pirospaprika egyenlő arányú keveréke)
3 kiskanál akác- vagy vegyes virágméz
2-3 evőkanál fekete, mag nélküli olajbogyó
1 evőkanál dióbél
bagett, felszeletelve
Pirítsuk meg a bagettet, majd kenjük meg sajttal. A fekete olívákat zúzzuk össze egy mozsárban a dióval, és szórjuk a sajtra. A mézet keverjük össze a fűszerrel, és locsoljuk meg vele a krémet.
Körtés-mézes oldalas |
Hozzávalók:
70 dkg oldalas felszeletelve
3 darab körte
2 evőkanál méz (vegyes virágméz vagy akácméz)
2 evőkanál szójaszósz
1 kiskanál mustár
1 kiskanál citrom leve
0,5 dl vörösbor
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
Keverjük össze a mézet a szójaszósszal, a mustárral, a citrom levével, kevés vörösborral és egy evőkanál frissen lereszelt gyömbér kézzel kifacsart levével. A húst kenjük be ezzel a mázzal, tegyük egy jénai tálba, és néhány óráig pihentessük a hűtőszekrényben. Ezután szeleteljük fel a körtéket és helyezzük őket a húsra. Előmelegített sütőben, fóliával lefedve süssük kb. 30 percig. Burgonyával, salátával tálaljuk.
Mézeslapos tiramisu |
Hozzávalók:
200 g mézespiskótalap (készen kapható)
2 dl feketekávé
500 g mascarpone
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
150 ml habtejszín
Holland kakaópor
A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét habverővel dolgozzuk össze a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd forgassuk bele a keményre felvert tejszínhabot.
A mézespiskótalapot fektessük egy jénai tálba, és locsoljuk meg kávéval. Kenjük meg a krém egyharmadával, majd fektessünk erre egy mézespiskótalapot. Locsoljuk meg kávéval és fedjük be krémmel. Kerüljön rá ismét egy sor kávéval locsolt mézespiskótalap, tetejét pedig kenjük be mascarponés krémmel. Szórjuk meg keserű kakaóporral, és hűtőben pihentessük néhány órát.
Narancsos-mézes puncs |
Hozzávalók:
1 liter tea (2 Earl Grey-filterből)
2 dl méz (narancsos méz vagy erdei virágméz)
2 narancs leve
1 citrom
2 dl vörösbor
3 fahéjrúd
1 kiskanál ánizs
1 kiskanál szegfűszeg
Készítsünk erős teát, majd öntsük hozzá a bort, és facsarjuk bele az egyik narancs levét. A citromot, narancsot mossuk meg alaposan, vágjuk fel vékony cikkekre és adjuk a teához. Kanalazzuk bele a mézet és keverjük hozzá a fűszereket is. Forraljuk össze, vegyük ki belőle a gyümölcskarikákat és szűrjük le. Tálaláskor díszítsük gyümölcsdarabkákkal, és igyuk melegen.
Mézet, de melyiket is? |
Amikor valaki mézet választ, jó, ha tudja, hogy mire akarja felhasználni.
• Sütéshez nem ajánlatos erős, karakteres zamatú mézet használni, mint a gesztenye- vagy a hársméz, jobban illik a sütemény ízvilágába a lágyabb vegyes virágméz vagy az akác. • Kenyérre kenve legjobbak az úgynevezett krémmézek, vagy a hagyományos kenhető változatból az édeskés aromájú akác. • Télen, a meghűléses időszakban jótékony hatású a hársméz, esetleg görögkakukkfű-méz. A hársméz kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés vagy lázzal járó légúti betegségek esetén, hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. • Desszertmézek: Az édesköményméz igazi csemege, önmagában is fogyasztható desszertméz. • Az ínyencek váltogathatják a különböző mézfajtákat, érdemes kipróbálni az erdei virágmézet, gesztenyemézet, pohánkamézet, somkórómézet vagy a levendulamézet is. |
A 16 ezer éves csemege csodája: 12+2 mézfajta » |
További mézes receptek:
Mézes csirke, konyakban párolt körtével »
Mézes-körtés oldalas almapürével »
Reformmézeskalács »
Mézes béles »
Mézeskalácsos krém »
Mézes-epres krémsajt »