Gasztro

Kajári és Pácsonyi főz: így készül az Eszterházy-torta

A magyar gasztronómia egyik legfinomabb tortáját süti a két hobbiszakács, amely csak első ránézésre bonyolult. Süss velünk Eszterházy-tortát.
Főzz velünk!

Adott két gasztromániás, akik ráadásul a magánéletben is jól kijönnek egymással. Együtt főznek, sütnek. Hol 10 kiló mézeskalácsot egy jótékonysági vásárra, hol pedig kacsát a csajos karácsonyra. Kajári Zsófi a Nők Lapja Konyha felelős szerkesztője, de álmaiban a saját cukrászdájában süti a legfinomabb süteményeket, házi kekszeiért pedig még Londonban is rajonganak. Pácsonyi Daniella a Nők Lapja Café szerkesztője, álmaiban viszont egy 5 asztalos éttermet vezet, ahol mindig van konfitált kacsa és csirkepaprikás az étlapon, a kekszet persze ő is Zsófitól rendeli. Ők ketten pedig összeálltak, hogy hetente egyszer megtanítsanak nektek egy egyszerű/házias/édes/virítós finomságot. Nincsenek trükkök, előre legyártott, fényesre mázolt sült csirkék, amit a konyhában láttok, az pont így történik akkor is, ha a kamera nem forog…

 

Eszterházy-torta

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • csipet fahéj
  • 5 dkg liszt

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • rum ízlés szerint

A díszítéshez:

  • kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • tejszínhab és egész dió

A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor háromnegyedig felvertük, hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal, illetve a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.

Egy 18-20 cm átmérőjű tortakarikát vagy egy lapos tányért körberajzolunk sütőpapíron. Öt lapra lesz szükség, ezért készíthetünk öt karikát, de elég három is, ha menet közben lehúzzuk a megsült tésztáról a papírt, és újra felhasználjuk.

A tésztamasszát öt egyenlő részre osztjuk, és akkora köröket kenünk belőle, amekkorákat rajzoltunk. 180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük őket. Ha elfér a sütőben, légkeveréses programon süthetünk egyszerre három lapot is.

A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl.

A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd  a kikevert vajhoz adjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd hozzákeverjük a darált diót és a rumot is.

A kihűlt tésztalapokat összetöltjük a krémmel, egy keveset hagyunk a torta körbekenéséhez. A betöltött tortát hűtőbe tesszük dermedni.

A díszítéshez a fehér csokoládét mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2 evőkanál olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokoládét is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük, ezzel fogjuk megrajzolni a csíkokat. Szükségünk lesz még egy kenőkésre és egy fogpiszkálóra.

A torta közepére öntjük a fehér csokoládét, és elkenjük úgy, hogy csak a tetejét vonjuk be vele. Az előkészített, tölcsérbe töltött étcsokoládét körkörösen, csigavonalban a fehér csokoládéra nyomjuk. A fogpiszkáló segítségével pókhálószerűre kihúzzuk úgy, hogy először középről kifelé négy irányba, majd kívülről befelé a közepéig haladunk.

A torta oldalát körbekenjük a félretett krémmel, majd a kezünkkel körbepanírozzuk a darált dióval. A tetejét tejszínhabbal és egész dióval díszítjük, utána hűtőben dermesztjük a tálalásig.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top