Kéksajtos brokkolikrémleves chilis mogyoróval
Azért is szeretem a hideg napokat, mert ekkor jobban esik a tűzhely mellett robotolni egy kicsit. Na azért nem esek át a ló másik oldalára, mert ilyenkor is amennyire csak tudom, lerövidítem ezeket a perceket. A krémleves intézményét pont ilyen alkalmakra találták ki: elmondhatjuk, hogy főztünk is egy kicsit, de mégsem azt érezzük, hogy raboskodtunk a konyha falai között.
Recept 2 főre
• 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
• 1 ek vaj
• 3 ek olívaolaj
• 250 g brokkolirózsa darabolva (a szárát és a csonkot vékonyan szeleteljük fel)
• 6 dl alaplé
• 5 dkg kéksajt
• 2 ek pirított mogyoró
• csilipor
• só, frissen őrölt bors
A vaj és az olaj összeolvasztott keverékén a hagymát puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráöntöm a felszeletelt szárat, csonkot, és tovább dinsztelem. 4-5 perc után felöntöm az alaplével és fedő alatt felforralom. Ekkor hozzáadom a rózsákat és 10-12 perc alatt puhára főzöm. Szerecsendióval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Amikor megpuhult, hozzáadom a sajt felét, és az egészet összeturmixolom. Egy vastag falú serpenyőt forróra hevítek. Pár csepp olajat öntök rá és átpirítom rajta a mogyorót. Csilivel fűszerezem. A levest utóízesítem, a maradék sajttal és a mogyoróval tálalom.
Brokkolis-csirkés köles
Eredetileg kuszkuszt terveztem készíteni, de vásárlás közben megláttam a kölest. Úgy 3-4 évvel ezelőtt fedeztem fel magamnak, és heti rendszerességgel készítettem belőle valamit. Akkortájt nagy divatja volt a lúgosításnak, így a köles emiatt is jobban a középpontba került, hiszen a legjobb lúgosító gabonafélénk. Azóta alábbhagyott ez a hisztéria, viszont a köles semmit sem veszített a szupergabona-mivoltából.
• 15 dkg köles
• háromszoros mennyiségű víz (kb. 4,5 dl)
• 1 újhagyma karikázva vagy egy kisebb fej vöröshagyma fele finomra aprítva
• 2 ek olaj
• 1 kk citromlé
• 1 csokor friss petrezselyem
• 1 kisebb piros kápia paprika
• 20 dkg csirkemellfilé kisebb kockákra vágva
• 10-15 dkg brokkolirózsa
• só, frissen őrölt bors
Egy lábosban olajat hevítek és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.
Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel
Télvíz idején mindig elkap a zöldségsütési láz. Ilyenkor jólesik eszegetni ezeket a fűszeres, melengető és kíméletes nassolni valókat. Megsütök egy nagy adagot, kikeverek egy doboz tejfölt valamilyen intenzív ízzel, beülök a tévé elé, és megállapítom, hogy ezt így is lehet. Nesze neked chipsadó! Nassolni egészségesen is lehet.
Recept 2 főre
• 1 dl olaj
• fél kk currypor
• fél kk só
• 1 késhegynyi pirospaprika
• csili ízlés szerint
• 1 kg brokkoli rózsáira szedve, kettévágva
• 1 doboz tejföl
• 4-5 szelet bacon
A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló.