Belegondolni is rossz. Ezek az ételek pont attól nagyszerűek, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, így nem indokolja semmi, hogy szentségtörésre adjuk a fejünket azzal, hogy órákkal a fogyasztás előtt megfőzzük őket. Nincs bennük semmi extra, éppen csak egy-egy finom csavarral tettem izgalmasabbá ezeket a klasszikusnak számító fogásokat. Néha érdemes egy kicsit újítani! Szerintem nem marad majd el érte a hála…
Spenótos-tojásos nokedli
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• 3+3 egész tojás
• kb. 3 dl víz
• fél kk. só
• 5 dkg friss parajlevél, vékonyra csíkozva
• 1 dl tejföl
• 1 ek. vaj
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve
A salátaecethez:
• 10 dkg cukor
• 1 dl 10%-os ecet
• csipet só
• fél liter víz
Készítsük el a salátaecetet. A cukrot először keverjük el az ecettel, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet is. Addig kevergessük, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt benn. Sózzuk. Tegyük bele a fejes salátát, és 10-15 percig áztassuk benne. Eközben elkészítjük a galuskát.
Egy fazékban tegyünk fel 4-5 liter vizet forrni. Sózzuk egy teáskanál sóval. A nokedli hozzávalóit tegyük egy nagyobb keverőtálba és kezdjük el összedolgozni. Ezt akkor tegyük, amikor a vizünk már forr. Nem kell teljesen kidolgozni, maradjon kicsit rusztikus. Szaggassuk a vízbe, várjuk meg, amíg feljönnek a galuskák a víz felszínére és ezt követően hagyjuk még főni egy percig. Érdemes két részletben elkészíteni. Szedjük tálba, adjunk hozzá egy kanál olajat. A tojásokat üssük fel és verjük habosra. Egy nagy átmérőjű serpenyőben olvasszuk meg a vajat és pár másodperc alatt futassuk meg rajta a fokhagymát. Borítsuk rá a galuskát, keverjük hozzá a tojást, és egy percig melegítsük. Végül forgassuk hozzá a tejfölt is. Sózzuk, borsozzuk, a salátával tálaljuk. 2-3 adag lesz belőle.
Mentás-paradicsomos spagetti, currys húsgolyókkal
Hozzávalók:
• 30 dkg spagetti tészta
• 3 ek. olaj
• 3 szál tavaszi hagyma, zöldjével együtt vékonyra karikázva
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve
• 3 dl paradicsomlé
• 2 dl víz
• 10-15 mentalevél
• só, frissen őrölt bors
• fél tk. cukor
• A húsgombóchoz:
• fél kg darált sertéshús (20-30% zsírtartalommal a legjobb)
• 1 tk. currypor
• fél tk. őrölt kömény
• fél kk. só
• friss petrezselyem vagy újhagyma zöldje aprítva
• frissen őrölt bors, parmezán sajt
Alaposan keverjük össze a húsgolyó hozzávalóit, majd vizes kézzel formáljunk diónyi nagyságú golyókat. Tegyünk fel egy fazékban vizet, forraljuk fel, sózzuk, és főzzük meg benne a tésztát. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd 2 perc alatt pirítsuk meg benne a hagymát. Finoman sózzuk. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, majd öntsük rá a paradicsomlevet és a vizet. Cukrozzuk, borsozzuk, mentával ízesítsük majd tegyük bele a húsgolyókat. Fedjük le és közepes lángon 6-8 percig főzzük. Ha nagyon besűrűsödne a szósz, adjunk hozzá 2-3 kanállal a tészta főzővizéből. A megfőtt tésztát szűrjük le, de fél deci főzőlevet tartsunk meg. A golyókat szedjük ki a serpenyőből, és a visszamaradt mártásba forgassuk bele a tésztát. Öntsük rá a félretett főzőlevet, melegítsük össze, majd a húsgolyókkal frissen tálaljuk. Parmezánnal a legjobb. 2-3 adag lesz belőle.
“Zöld” tészta
Hozzávalók:
• 30 dkg széles metélt
• 20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
• 10 dkg zöldborsó
• 10 dkg friss parajlevél
• 1 ek. vaj
• 2 ek. olívaolaj
• 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors, parmezán sajt
Egy nagy fazékban tegyünk fel forrni 2-3 liter vizet. Sózzuk. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a borsót, és főzzük 4 percig. Szedjük ki őket hideg vízbe, majd újra hozzuk forrásba a vizünket. Tegyük bele a tésztát és főzzük meg. Szűrésnél tegyünk félre fél decit a főzőlevéből. Közben egy nagy átmérőjű serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és 2 percig pároljuk. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk 10-12 másodpercig, majd öntsük rá a tejszínt. Forraljuk, 2-3 perc után dobjuk bele a parajt, keverjük hozzá a leszűrt tésztát és a főzővizet, a félretett, leszűrt zöldségeket. Forgassuk össze, majd azonnal tálaljuk. Frissen őrölt borssal, reszelt parmezánnal extrázzuk.