A mézédes, lédús nektarinból könnyedén főzhetsz különlegesen finom lekvárt. Tégy egy próbát, és nyűgözd le környezetedet lekvárkészítési tudásoddal. Ezzel a recepttel biztosra mehetsz.
A nektarinlekvár hozzávalói
- 3 kilogramm érett és egészséges nektarin
- 50 dkg befőzőcukor
Így készíts lekvárt a kopasz barackból
Folyóvíz alatt nagyon alaposan mosd meg a gyümölcsöt. A kopasz barackok “talpára” késsel vágj keresztet. A bevágásnak nem kell mélynek lennie, hiszen arra szolgál, hogy a héjat könnyedén el tudd távolítani, ne kelljen a gyümölcsöt hámozgatni. Fazékban forralt vízbe dobd a gyümölcsöket, majd kb. egyetlen perc után szedd ki az edényből. A nektarinok héját egyszerűen húzd le, majd vágd félbe a gyümölcsöt, és dobd ki a magját.
Ízlés szerint vágd föl apróbb vagy nagyobb darabokra a kopasz barackokat, majd alacsony lángon kezdd el főzni a lekvárt. Közben öntsd hozzá a cukrot is, időnként óvatosan keverd meg. A forrástól számított 25-30 perc múlva végezz próbát: evőkanálnyi mennyiségű lekvárt tégy kistányérra, várd meg, amíg kihűl. Ha nem elég sűrű, főzd további 5-15 percig. Ha nektarinlekvárod kellően besűrűsödött, nincs más dolgod, mint forrón betölteni az előzőleg nagyon alaposan elmosott befőttesüvegekbe. Csavard rá a kupakot, fordítsd fejre 5-10 percig. Másnap már meg is kóstolhatod különlegesen finom nektarinlekvárodat.
További cikkek lekvár, befőzés témában az NLCafén:
- Főzd magad a nagyi baracklekvárját
- Készíts különleges lekvárokat
- Befőzés: készíts különleges fűszeres meggylekvárt
- Befőzés: ennél nincs egyszerűbben elkészíthető lekvár
Fotók: Pinterest