Gasztro

Fagylalt éjszakája: 5 szemgyönyörködtető fagyikehely recepttel

Augusztus 14-én, a fagylaltok éjszakáján este 8-tól fél áron kapható a jéghideg csemege. Kedvcsinálónak mutatunk öt szemgyönyörködtető fagyikelyhet, amit magad is elkészíthetsz.

A fagyi napja után itt a fagylaltok éjszakája. Augusztus 14-én pénteken este 8 órától számos cukrászda és fagylatozó vár meghosszabbított nyitva tartással és olcsóbb árakkal. Hűtsd le magad néhány gombóccal, melyhez csodaszép fagyikelyheinkkel adunk egy kis kedvcsinálót. Sőt, a fagylaltok éjszakájáig te magad is elkészítheted ezeket a fagyikat.

1. Zöldtea-fagyi a fagylaltok éjszakájára

2,5 dl tejet lassú tűzön melegíts 15 dkg cukorral és 1 csipet sóval. Amikor gőzölög, önts hozzá fél liter tejszínt is. Forrpontig hevítsd a fagyit, majd vedd le a tűzről. 6 tojássárgáját keverj habosra, majd adj hozzá 4 evőkanál porított zöldtea-levelet. Tedd vissza a tejet a tűzre, folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tojássárgát, főzd 5-10 perc alatt sűrűre. Kihűlés után a mélyhűtőbe téve fagyaszd legalább 2-3 órát. A zöldtea-fagylaltot tejszínnel, reszelt csokoládéval megszórva tálalhatod.

Fagylalt éjszakája: 10 szemgyönyörködtető fagyi kehely

2. Levendulás-fehércsokis fagyi

Önts tűzálló edénybe 6 dl tejszínt, 3 dl tejet, 15 dkg cukrot, 4 evőkanál szárított levendulát és csipetnyi sót. Lassú tűzön folytonos kevergetés mellett forrásig melegítsd. Vedd le a tűzről, adj hozzá 2 teáskanál vaníliaaromát. Hagyd a fagylaltkrémet egy órán át állni, amíg a levendula megszívja magát. A 60 perc leteltét követően merd ki a levendulát a fagyiból, majd tedd további egy órára a hűtőbe. 10 dkg fehércsokit darabolj apróra, és keverd el a lehűtött fagyiban. Fagyaszd 4-6 órán át készre a levendulás-fehércsokis fagylaltot.

Fagylalt éjszakája: 10 szemgyönyörködtető fagyi kehely

3. Áfonyásfagyi-ízelítő a fagylaltok éjszakájára

15 dkg friss vagy mélyhűtött áfonyát szórj meg 10 dkg cukorral, 1 teáskanál reszelt narancshéjjal, csipetnyi sóval, és önts hozzá 1 dl narancslevet. Lassú tűzön főzd a forralástól számítva legfeljebb 10 percig, de legalábbis addig, hogy az áfonyát villával könnyedén össze tudd törni. Vedd le a tűzről, tégy félre kb. 1 dl mennyiséget, a többit pedig hűtsd le annyira, hogy robotgép segítségével krémesre tudd keverni.

5 dl tejhez adj 15 dkg cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, főzd krémesre. A világosra kevert 2 tojássárgát öntsd a krémhez, jól keverd össze. Tedd vissza a tűzre és csak addig melegítsd, amíg épp elkezd bugyogni. Mielőtt kihűlne, keverj még hozzá 1 teáskanálnyi vaníliaaromát is.

Mélyhűtőben fagyaszd az áfonyafagylaltot egy napig, de legalább 4 órán át. A félretett megfőtt áfonyával tálaláskor díszítsd.

Fagylalt éjszakája: 10 szemgyönyörködtető fagyi kehely

4. A legfinomabb étcsokis fagyi

Tűzálló edényben 2,5 dl tejszínhez adj 3 evőkanál holland kakaóport, habverővel vagy mixerrel habosítsd simára, majd lassú tűzön kevergetve hevítsd forrásig. Vedd le a tűzről, hagyd állni 30 percet. A félóra leteltét követően önts a kakaós tejszínhez még 2,5 dl tejszínt, jól keverd el, és öntsd át abba a tálba, amelyben lefagyasztod a fagyit. 16 dkg apróra darabolt, min. 70 százalékos étcsokoládét is keverj hozzá.

A tűzálló edénybe önts 2,5 dl tejet, adj hozzá 16 dkg cukrot, csipet sót, és addig melegítsd, amíg a cukor feloldódik a tejben. Nem kell felforralni. 5 tojássárgát is keverj el egy üvegedényben, majd folyamatosan kevergetés mellett öntsd hozzá a cukros meleg tejet. Tedd vissza a tűzre az edényt, főzd krémesedésig. Levéve a tűzről keverj el benne fél teáskanál vaníliaaromát. Amikor langyosra hűlt, keverd hozzá a csokoládés-kakaós tejszínt is.

Tedd mélyhűtőbe és fagyaszd legalább 5 órán át. Ha van fagylaltkészítő géped, annak utasítása szerint készítsd el az étcsokoládé-fagylaltot.

Fagylalt éjszakája: 10 szemgyönyörködtető fagyi kehely

5. Pekándiós fagyi, amit megkóstolhatsz a fagylaltok éjszakája előtt is

20 dkg barna cukrot önts másfél dl vízhez, adj hozzá csipetnyi sót, és a forrald 2 percig, amíg cukorszirupot nem kapsz. 2 tojássárgáját keverj világosra, apránként keverd hozzá a cukorszirupot. Tedd vissza a tűzre, legföljebb forralásig hevítsd. Fontos, hogy ne forrjon fel. Vedd le a tűzről és keverj el benne 2 evőkanál teavajat. Hűtsd ki a krémet.

Önts a krémhez 2,5 dl tejet, 1 teáskanál vaníliaaromát, jól keverd el. 2,5 dl tejszínt verj kemény habbá, és azt is add hozzá a fagylaltkrémhez. 10 dkg pekándiót vagdoss kisebb-nagyobb darabokra, keverd a fagylaltkrémbe. Tedd krémet fagylaltkészítő gépbe, vagy a mélyhűtőszekrényben fagyaszd legalább 4 órán át.

Fagylalt éjszakája: 5 szemgyönyörködtető fagyi kehely recepttel
További csábító fagylaltreceptek a videón

További fagylaltos cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top