Pizza Margherita
Hozzávalók 3 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához:
- csipetnyi cukor
- 2+3 ek. olívaolaj
- 165 ml meleg víz
- 15 g élesztő
- 300 g búzaliszt
A feltéthez:
- só, őrölt fekete bors
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- egy kis csokor bazsalikom
- 1 tk. szárított oregánó
- 200 g passzírozott paradicsom
- 300 g mozzarella
A pizzatésztához a lisztet egy keverőtálba öntjük, összekeverjük a sóval, majd a közepébe krátert formálunk. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd a sós liszt közepén lévő kráterbe öntjük. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és végül hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat is. Ezután tovább keverjük, majd amikor a massza összeáll, munkalapra téve 15-20 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk.
A tésztagombócot kelesztőtálba helyezzük, tetejét kereszt alakban bevágjuk, tiszta kendővel lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, szűrőbe tesszük, és legalább 30 percig csöpögni hagyjuk. (A végén egy kicsit ki is nyomkodhatjuk. Ez azért fontos, mert ha a sajtban túl sok víz marad, eláztathatja a tésztát.)
Közben három kb. 26 cm átmérőjű kerek tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk.
A kelesztési idő letelte után a pizzatésztát három egyforma részre osztjuk, majd olajos kézzel minden egyes részt egyenként ellapítjuk/nyújtjuk úgy, hogy a bennük lévő levegő a szélek felé haladjon, vagyis a korongok szélei vastagabbak legyenek, mint a középső rész.
A kinyújtott tésztakorongokat a kiolajozott tepsikre helyezzük, és letakarva további 30 percig kelesztjük.
Ezalatt a sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük. (Nálunk ez 250 °C.)
A második kelesztési idő letelte után az egyik tésztakorongot megkenjük a paradicsom egyharmadával, ráhelyezzük a mozzarella harmadát, majd megszórjuk sóval, oregánóval valamint frissen őrölt fekete borssal. A pizzát azonnal az előmelegített sütőbe rakjuk, és néhány perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a korong alja egységesen megpirul.
Amikor az első adag majdnem kész, a második megkelt tésztakorongra is rárakjuk a feltétet, aztán amikor ez is majdnem elkészül, jöhet a harmadik. (A tésztát nem szabad hamar megrakni sem a paradicsommal, sem a mozzarellával, mert elázhat.)
A kisült pizzákat friss bazsalikomlevelekkel azonnal tálaljuk.
Bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 1 kanál cukor
- ízesítéshez só
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor
- ízesítéshez (tarka) őrölt bors
- 1 csokor bazsalikom
- ízesítéshez oregánó
- 45 dkg darált marhahús
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 paradicsomkonzerv
A bolognai raguhoz a hagymát a lehető legapróbbra kockázom, kevés olajon elkezdem párolni, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a fokhagymát. Ha kellőképpen megpárolódtak, mehet rá a darált hús. Inkább álljunk felette és kavargassuk, de ne öntsük tele olajjal a fazekat! A húst és a hagymát félig megfűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a sűrített paradicsomot is. Mielőtt alaposan összekeverem, a második fűszeradagot is beleszórom. Lassú tűzön kezdem főzni 20 percig, majd hozzáadom a bort (vagy aki azt nem szeretné, lehet víz, de csirkealaplével sem lehet elrontani), majd még 5 percig főzöm. Ha az állaga túl leveses, akkor mindig sűríteni szoktam! Ugyanis a bolognai spagetti akkor jó, ha a szószt felszívja a tészta, és nem kerül a tányér aljára. Sűrítheted paradicsommal, étkezési keményítővel, de pici liszttel is. Ha közben a tésztát is megfőzted, akkor már csak a tálalással kell törődnöd.
Tiramisu
Hozzávalók 8 személyre:
- 250 g babapiskóta
- 500 g mascarpone
- 4 tojás
- 60 g cukor
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 250 ml kávé
- csipetnyi só
A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig verjük. A mascarponét egy fakanállal átdolgozzuk, majd a tojáshabbal simára keverjük. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törjük, összekeverjük a mascarponés-tojásos masszával. A kávét egy tányérba öntjük, és a babapiskótákat egyesével belemártjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne ázzanak el, de azért ügyeljünk arra, hogy mindenhol érje a kávé!
Egy tál (vagy több pohár) alját kirakjuk a mártott babapiskótákkal, majd beborítjuk a mascarponés tojáshabbal. (Tetszés szerint rétegezhetjük is a hozzávalókat.)
Az elkészült tiramisut legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk egy kevés átszitált, cukrozatlan kakaóporral.
Még több olasz recept:
- Így készül a tökéletes spagetti
- Olasz kenyérsaláta vacsorára
- Receptajánlat: igazi olasz gombás-tejszínes gnocchi