1. Édesburgonyás–mandulás zabkása juharsziruppal
Az édesburgonyából tartalmas és laktató ételt nyerhetünk, amivel az édesség utáni vágyunkat is csillapíthatjuk, miközben teljes értékű fogást ehetünk.
Hozzávalók:
- fél bögre zabpehely
- ⅔ bögre zsírszegény tej
- csipet só
- ⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
- 1-2 tk. nádcukor
- almáspite fűszerkeverék
- juharszirup
- darabolt mandula
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.
2. Áfonyás krémsajtos torta
Nem is kérdés, hogy a Rizsázzunk blog receptje nálunk nagy kedvenccé válik, főleg azért, mert a pici gyerekeknek is tökéletes alternatíva lehet szülinapi torta helyett.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 20 dkg apró szemű zabpehely, kicsit átdarálva
- 5 dkg sótlan, pörkölt mogyoró
- 10 dkg vaj olvasztva
- 1-2 ek. porcukor nádcukorból (attól függően, mennyire akarjuk édesre az alapot)
- csipet só
A krémhez:
- 40 dkg natúr krémsajt (én lecsepegtetett natúr joghurtból csináltam, de mascarpone is lehet)
- 3 ek. tejföl
- 2 dl 35%-os nagyon hideg tejszín
- 10 g vaníliás cukor (házi vagy 1 cs. bolti)
- 8-20 dkg porcukor (finomítatlan nádcukrot ledaráltam)
- 1 zöld citrom leve
- csipet só
- 5 dkg vaj megolvasztva, lehűtve
A recept folytatásáért kattints ide.
3. Ropogós quinoás zabpehely karamellizált eperrel
A quinoa és a zabpehely duplán egészségessé teszi ezt az ételt, az epertől pedig egy színben és ízben is vadító finomság válik belőle. Viszont nehéz lenne ráfogni, hogy fogyókúrás.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 1,5 bögre zabpehely
- ¾ bögre quinoa
- ⅓ bögre nádcukor
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. fahéj
- ¼ tk. só
- 1 és 1/3 bögre kókusztej
- 1 nagy tojás
- 2 tk. vaníliakivonat
- 3 tk. olvasztott, kihűtött vaj
A feltéthez:
- ½ kg eper
- 2 ek. vaj
- ¼ tk. só
- 2 ek. nádcukor
- 2 ek. kókuszreszelék
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. Külön tálban pedig keverd össze a folyékony hozzávalókat: a kókusztejet, a tojást, a vanília kivonatot és az olvasztott vajat. Majd a folyékony és száraz hozzávalókat összedolgozva tedd az egészet egy piteformába. Süsd 30-35 percig, amíg aranybarna színt nem kap.
A feltéthez sütés közben olvaszd fel a vajat közepes lángon egy lábosban, add hozzá az epret egy kis sóval, és pár perc kevergetés múlva mehet bele a nádcukor is. Újabb pár perc keverés jön, addig, amíg lágy, karamellás lesz az eper. Közepes lángon pirítsd meg a kókuszreszeléket is. A sült zabpehely tetejére tedd az epres feltétet, szórt meg a pirított kókuszreszelékkel, és ha ínyenckedni szeretnél, akkor tejszínhabot is tegyél rá.
4. Diétás csokis protein keksz
A Fitness&Style blog receptjét bevetheted bármikor, amikor édességet ennél, de inkább nem hizlalnád a fenekedet. Ilyenkor jó, ha kéznél van pár darab ebből a kekszből.
Hozzávalók:
- 150 g cottage cheese (túróval helyettesíthető)
- 50g zabpehely
- 1 egész tojás
- 2 adagolókanál fehérje (értelemszerűen ha csoki ízű sütit akarsz, akkor csoki ízű fehérjét használj)
- 1 kis adag, hozzáadott cukrot nem tartalmazó babakaja (ez a recept almás-mangóssal készült – ez igazából az édesítés és a nedvesség miatt kell)
- egy fél citrom leve
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- őrölt kakaóbab (ez a tetejére kerül – elhagyható, illetve helyettesíthető pl. reszelt mandulával, mogyoróval)
A recept folytatásáért kattints ide.
5. Zabpehely karamellizált hagymával és ricottával
Egy kicsit furcsán hangozhat ez a párosítás, de édeskés, hagymás ízével garantált ínyencséget varázsolhatunk vele az asztalra.
Hozzávalók:
A zabkásához:
- 1 bögre apró szemű zabpehely
- 4 bögre víz
- só
Forrald fel a vizet egy mély lábosban, add hozzá a zabpelyhet, majd lassú lángon főzd 15-20 percig, míg felszívja az összes vizet.
A feltéthez:
- 1 tk. olívaolaj
- 1 kis fej hagyma, vékonyra karikázva
- só, bors
- ½ tk. melasz (vagy bármilyen szirup)
- 1 bögre zabkása
- 2 ek. ricotta
Közepes lángon forrósítsd fel az olívaolajat, pirítsd benne kb. 5 percig a hagymakarikákat egy kevés sóval és borssal. Keverd hozzá a melaszt, tegyél rá fedőt, és kis lángon párold így még 10 percig. A zabpehellyel tálaláskor forgasd össze a ricottát és a hagymát.
6. Almás-körtés crumble
Gyorsan elkészíthető a Csak a Puffin blog receptje, igazi ütőkártya lehet a kezünkben, ha hirtelen lenne szükségünk valami édesen gyümölcsösre a nap túléléséhez.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 g liszt
- 40 g hideg vaj
- 40 g zabpehely
- 30 g mandulaforgács
- 40 g cukor
A gyümölcsös részhez:
- 2 körte
- 1 alma
- 2 ek. citromlé
- 1,5 ek. porcukor
- 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)
A recept folytatásáért kattints ide.
7. Feketecsokis zabkása
Nagyon csokoládés, nagyon kakaós, minden csokirajongónak kötelezővé tenném ezt a zabkását. Eszünkbe sem jut, hogy most egészségeset ennénk, inkább puding, mint zabpehely lesz a tányérunkban.
Hozzávalók:
- ¾ bögre zabpehely
- 1 bögre tej
- 1 ek. nádcukor
- 1 ek. kakaópor
- 2 ek. fekete csokipasztilla (vagy lereszelt fekete csoki)
Keverd össze a hozzávalókat egy lábosban, és közepes lángon tedd fel főni. 5 perc múlva vedd le kis lángra, ki ne fusson a tej. Amint a zabpehely beszívta az összes tejet, már le is kapcsolhatod a tűzhelyet alatta. Keverd hozzá még forrón a csokipasztillákat, hadd olvadjanak meg. Tálaláskor még szórd meg csokival.
8. Sonkás tortillatekercsek házi bazsalikompesztóval
A sok édesség közé ékelődjön be egy sósság is zabpehelyből, egy sokféleképpen felhasználható tortillareceptet mutatok a Salátagyár blogról.
Hozzávalók:
A tortillalapokhoz (serpenyő/palacsintasütő mérettől függően 4-6 darabhoz):
- 18 dkg darált zabpehely
- 8 dkg sima liszt
- 175 ml meleg víz
- 4 gramm sütőpor
- 11 ml kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj
A tortillalapok elkészítése rém egyszerű, csupán annyi a dolgod, hogy a darált zabphelyhet, a lisztet, a sót és a sütőport összekevered, hozzáadod a zsiradékot, majd pedig apránként a meleg vizet, és egynemű, sima felületű tésztagombóccá gyúrod. A serpenyőd méretétől függően 4-6 egyforma darabra vágod (az én serpenyőm átmérője 28 cm, így 4 lap jött ki ebből a mennyiségből).
A recept folytatásáért kattints ide.
9. Fekete cseresznyés–diós sült zabpehely
A sütőben sült zabpelyhes receptekkel olyan süteményeket kaphatunk, amik után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.
Hozzávalók:
- 1 és ¾ bögre zabpehely
- ½ bögre cukor
- 1 tk. sütőpor
- csipetnyi só
- ½ bögre apróra vágott dió
- 2 bögre magozott cseresznye
- 1 és ¼ bögre tej
- ½ bögre tejszín
- ½ tk. vanília kivonat
- 1 tojás
- 3-4 ek. olvasztott vaj
Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a cseresznyét is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.
10. Áfonyás–japán szilvás zabpelyhes morzsa
A Wannabe Chef blog receptjében minden jó, ami a hozzávalók között szerepel, úgyhogy esélyünk sincs elrontani elkészítés közben.
Hozzávalók:
- 300 g áfonya
- 400 g szilva kimagozva, kis darabokra vágva (ilyenkor kompótból)
- 100 g vaj
- 50g+50 g cukor
- 150 g zabpehely
- fél kk. fahéj
- 2 ek. liszt
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A szilvát mosd meg, magozd ki, és negyedeld fel. Az áfonyával, 50 gramm cukorral és a liszttel együtt tedd egy lábosba, és hevítsd folyamatos keverés mellett kb. 12 percig.