Ha egészséges reggelikről beszélünk, akkor kezdjük az utóbbi évek nagy kedvenceivel, a turmixokkal. Egyszerűbb reggeli nincs is: szezonális gyümölcsökből bármikor könnyedén összeállíthatunk egy finom turmixot. A folyadék lehet benne víz, joghurt, tej vagy növényi tej, ízét feldobhatjuk kedvenc fűszereinkkel: jöhet az őrölt fahéj, kardamom, gyömbér, vanília, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Csempészhetünk a turmixba spenótleveleket, salátaleveleket is, de egyre gyakoribbak a kifejezetten “zöld” turmixok is, amibe már uborka, leveles kel, bazsalikom is kerül többek között. Sűríthetjük zabpehellyel, szezámmaggal is, így még táplálóbb lesz a reggeli turmixunk.
Körtés turmix
Hozzávalók:
- 1 bögre vaníliás zabtej
- 1 bögre görög joghurt
- 2 érett körte darabolva
- 1 csipet fahéj
- 2 evőkanál méz
- 1 bögre zúzott jég
Trópusi turmix
Hozzávalók:
- 15 dkg felkockázott ananász
- 1 db felkockázott mangó
- 2 dl kókusztej
- pár kocka jég
Spenótos banánturmix
- fél banán
- egy zöld alma vagy kásaalma
- 2 marék spenótlevél
- fél kávéskanál bio vanília őrlemény
- pár csepp citromlé
- annyi tisztított víz, hogy iható sűrűségű turmixot kapjunk
Áfonyás-málnás turmix
Hozzávalók:
- 1,5 pohár gyümölcs: áfonya, málna, szeder (fagyasztott is tökéletes)
- 1/2 pohár kókusztej
- 1 pohár víz
- 1/8 pohár darált zabpehely
A turmixok mellett a kásák is nagyon népszerűek az utóbbi években, nincs életmódváltásról szóló cikk, ami ne ajánlaná reggelire a zab- és egyéb kásákat. Elkészítése szintén nagyon egyszerű, és a turmixokhoz hasonlóan ezernyi variációja létezik.
Banános-mazsolás zabkása
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre víz
- 1 bögre tej
- csipetnyi só
- 1 banán
- 1 evőkanálnyi mazsola
- 2 evőkanál méz
A zabpelyhet a vízzel, a tejjel és a sóval krémes sűrűségűre főzzük, meglocsoljuk mézzel és banánszeletekkel, mazsolával tálaljuk.
Mákos zabkása
Hozzávalók:
- 200 ml víz
- fél kiskanál fahéj
- 4 evőkanál zabpehely
- 1-2 evőkanál méz
- 2 evőkanál darált mák
- 1 evőkanál (elhagyható) darált keksz
A tetejére:
- 2-3 evőkanál barna cukor
- 1 bögre (lehet friss gyümölcs is) fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Áztassuk be a zabpelyhet kevés vízbe, hogy jobban puhuljon.
A gyümölcsös öntethez egy-két kanál víz és néhány evőkanál barna cukor hozzáadásával lekvárszerűen főzve kissé sűrítsük be a vegyes gyümölcsöt.
Egy kisebb lábosban forraljunk fel 2 deci vizet. Ha méz helyett barna cukrot használunk édesítésre, akkor 1-2 evőkanálnyit most tegyünk a vízbe, hogy feloldódjon. Ha mézet használunk, azt csak tálaláskor adjuk a kásához. Amikor forr a víz, adjuk hozzá az előre beáztatott, kissé kinyomkodott zabpelyhet.
Amikor sűrűsödni kezd a kása, adjuk hozzá a mákot is. Tűzről levéve keverjük bele a darált kekszet és édesítsük mézzel. Tálaláskor szórjuk meg csipetnyi fahéjjal és locsoljuk meg a gyümölcsös öntettel!
Málnás-fahéjas kása
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
- 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál joghurt
A tetejére:
- málna
- alma/barack
- őrölt fahéj
- pisztácia/kesudió/mandula/mogyoró
Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot.
Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.
További egészséges reggelik bloggereinktől:
- Meggyes banánturmix a Sweet Home bloggerétől
- Glutén- és laktózmentes házi granola a Pink Dust bloggerétől
- Avokádós tojáskrém az Álom.Íz.Világ. bloggerétől
- Zabpelyhes-banános kiviturmix a Bonnie konyhája bloggerétől
- Grapefruitos juice a Wannabe Chef bloggerétől
- Kókusztejes chiapuding a Konyhalál bloggerétől
Még több reggeli az NLCafén:
- 5 gyors és kalóriaszegény reggeli
- Igyunk turmixot reggelire!
- Elegáns reggeli: sütőtökös-kakaós kuglóf