A klasszikus fasírt örök kedvenc marad, de érdemes kipróbálni a jobbnál jobb zöldségfasírtokat is, olyan egyszerűen és gyorsan elkészülnek, hogy garantáltan feliratkoznak a kedvenc gyors vacsorák közé. A ropogós zöldségfasírtokat ehetjük magukban, vagy kínálhatunk mellé mártogatókat is, de készülhet belőle akár vega hamburger is.
Csicseriborsó fasírt házilag
Hozzávalók:
- 15 dkg szárított vagy 1 konzerv csicseriborsó
- 1 db tojás
- fél csésze kenyér morzsa
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- fél ek. Worcestershire szósz vagy sötét szójaszósz
- fél tk. fűszerpaprika és oregánó
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 2 ek. növényi olaj
- 2 gerezd összetört fokhagyma fokhagyma
- 1 kis fej apró kockákra vágott vöröshagyma
Elkészítés
A megfőtt csicseriborsóra öntjük az olajat, majd egy krumplinyomóval pépesre törjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel egynemű masszát gyúrunk belőle. Négy gombócot formázunk, amelyeket laposra nyomkodva egy kanál hátával, felforrósított serpenyőben, kevés olajon 3-3 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütünk.
Kiváló köret mellé a zelleres krumplipüré, ami fele-fele arányban főtt zellerből és krumpliból készül, vaj és tej hozzáadásával, csipetnyi fehérborssal és szerecsendióval. Az olyan klasszikus savanyúságok, mint az apró csemegeuborka vagy egy pikáns káposztasaláta úgyszintén remekül kiegészítik.
Cukkinifasírt ricottával
Hozzávalók 20-25 db-hoz::
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, őrölt bors
- 2 ek. frissen reszelt parmezán
- frissen reszelt szerecsendió
- a sütéshez napraforgóolaj
- 5-6 ek. zsemlemorzsa
- 150 g ricotta
- 150 g zsenge cukkini
Elkészítés
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgó olajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Karalábés répafasírt
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- formázáshoz zsemlemorzsa
- 10 dkg zellergumó
- 10 dkg fehérrépa
- ízesítéshez őrölt bors
- 20 dkg sárgarépa
- sütéshez olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 20 dkg karalábé
Elkészítés
A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.
165 kcal/adag
Fűszeres babfasírt
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- formázáshoz zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint citrom reszelt héja
- pár csepp citrom leve
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- sütéshez olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 2 konzerv fehér bab
Elkészítés
A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.
324 kcal/adag
Currys gombafasírt
Hozzávalók:
- 50 dkg csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- ízesítéshez só
- 1 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál currypor
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- sütéshez (napraforgó) olaj
- 2 db zsemle
Elkészítés
Az apróra kockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a curry fűszerkeveréket és az aprított petrezselymet. Puhára pároljuk a gombát, majd ha kissé kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat, és kézzel eldolgozzuk benne a zsemlék belső, fehér részét. 15 percig hagyjuk állni a masszát, majd fasírtokat formázunk, gyengén megforgatjuk őket a zsemlemorzsában, és forró olajban minden oldalukat ropogósra sütjük. Tartármártással kínáljuk.
210 kcal/adag
Paradicsomos cukkinifasírt
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés liszt
- ízesítéshez só
- 1 vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 50 dkg paradicsom
- 50 dkg cukkini
- 1 csokor menta
Elkészítés
Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.
Zabpelyhes répafasírt
Hozzávalók:
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- bors
- 3 nagy sárgarépa
- 1 kis fej lila hagyma
- 3-4 evőkanál zabpehely
- mustár
Elkészítés
Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával.
Formázz belőle laposabb fasírt golyókat, és kevés olajban süsd ki.
Kukoricapuffancs
Hozzávalók:
- 40 dkg konzervkukorica
- 3 evőkanál liszt
- ízesítéshez só
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez bors
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint chilipehely
Elkészítés
A konzervkukoricát szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Felaprítjuk a petrezselymet,
a hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyra felszeleteljük. A petrezselymet és a hagymát elvegyítjük a kukoricával. A tojást a lisztbe keverjük, és annyi szódát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük csilipelyhet, és elkeverjük a kukoricával. Serpenyőben olajat forrósítunk, két kanál segítségével érméket formázunk, közepes aranybarnára sütjük, megfordítjuk, és ropogósra sütjük a másik oldalukat is.
159 kcal/adag
Még több zöldségfasírt az NLCafén:
- Gyors vacsora: zöldségfasírt
- Halpogácsa curryvel
- Mit főzzek ma vacsira? Cukkinifasírtot