A nyár nem múlhat el befőzés és lekvár nélkül. Íme, a megunhatatlan házi őszibaracklekvár receptje. Készítsd el, és meglátod, semmi különösebb nehézség nincs benne. Azt követően pedig biztosan megváltozik a véleményed a lekvár készítéséről. Palacsintába, süteményekbe, kenyérre kenve isteni. A receptben írt mennyiségből kb. 6-7 közepes méretű befőttesüvegnyi lekvárt főzhetsz.
A házi őszibaracklekvár hozzávalói
- 3 kg őszibarack
- 60 dkg cukor
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. zselésítő pektin
Így készül a házi őszibaracklekvár
Az érett és egészséges őszibarackokat folyóvíz alatt alaposan mosd le. Papírtörlővel töröld szárazra, majd húzd le a héjat. Vágd ketté a gyógyító gyümölcsöt, és a magokat is távolítsd el. Darabold apróbb kockákra.
Nagyobb fazékba tedd az előkészített őszibarackot, öntsd rá a cukrot, kicsit rázogasd meg az edényt, majd hagyd állni nagyjából 30 percet.
Lassú tűzön kezdd el melegíteni a baracklekvárt. Amikor a gyümölcs levet enged, a cukor pedig feloldódott, kevergetve forrald fel. Lassan bugyogva a forrástól számítva főzd 40-45 percig. Amikor kissé sűrűsödik, add hozzá a citromlevet és a zselésítő pektint, jól keverd el.
Vedd le a tűzről a lekvárt, és forrón szedd az előzőleg alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe. A szintén nagyon tiszta kupakokkal zárd le az üvegeket, fordítsd fejre néhány percig, majd dunsztold be legalább egy napra.
Állíthatod forró vizes fazékba is az üvegeket. Arra ugyanakkor figyelj, hogy a víz ne érjen az üvegek szájáig, majd a vízben hagyd kihűlni az őszibaracklekvárt.
További házi lekvárok receptjei az NLCafén
- Befőzés: így készíthetsz mindenmentes őszibaracklekvárt
- Főzd meg magad a nagyi baracklekvárját
- Villámgyors eperlekvár tartósítószer nélkül
- Jó tudni! Lekvárfőzési kisokos
- Így készítsd el a legfinomabb sárgabaracklekvárt
Fotók: Pinterest