Gasztro

Befőzés: lekvárfőzési kisokos

Aki szereti a lekvárt, pontosan tudja, hogy a bolti lekvár szinte a nyomába sem érhet a házi lekvárnak. És bár a legfinomabb házi lekvárt a nagymamák készítik, azért nagymama-kor előtt is lehet sikereket elérni a befőzésben. Csak néhány alapszabályt kell betartani, és még a nagyit is "lefőzzük".

 

 

Ahol tananyag a befőzés

A Somogy megyei Törökkoppányban lévő általános iskolában tantárgy lett a befőzés és a tartósítás. Az iskola célja, hogy a gyerekek elsajátítsák a befőzés elméleti és gyakorlati ismereteit, hogy akár felnőttként keresetkiegészítésre is szert tudjanak tenni, hiszen az elrakott lekvárt vagy savanyúságot értékesíteni is tudják majd. A gyerekeket megtanítják a savanyú- és befőttkészítésre, továbbá házi készítésű szappanokat is gyártanak. A programot 5 éve kezdték el, tanórán kívüli foglalkozás keretében. Mára azonban már az új kerettantervükbe is beépítették, az osztályfőnöki, a technika és a matematika tantárgyak keretében. Az elrakott termékeket később értékesítik a gyerekek, a befolyt összeg pedig az osztálypénzt gyarapítja.

A lekvárfőzés szabályai

Befőzés: lekvárfőzési kisokos

Az alapanyagok

1. Csak egészséges gyümölcsöt használj a befőzéshez! Ha sérült vagy éretlen a gyümölcs, akkor inkább tedd félre. 

2. A friss gyümölcsöt (vásárlás/szedés után) lehetőleg azonnal, de legkésőbb másnap érdemes befőzni. Szedés után a gyümölcsben erjedési folyamatok indulnak be, ez nem használ az ilyen gyümölcsből készült lekvárnak.

2. A cukor nemcsak édesít, hanem tartósít is! Klasszikus étkezési cukor helyett érdemes kifejezetten befőzési célra készült cukrot használni, mert így lerövidül a forralás ideje és több értékes anyag marad a lekvárban. Cukormentes natúr gyümölcslekvárokat is lehet készíteni, de érdemes tudni, hogy ezeket általában hosszabb ideig hőkezelik, mint a cukorral készült lekvárokat.

3. Cukor helyett használhatunk mézet vagy egyéb alternatív édesítőszert az édesítésre, de figyeljünk a gyártó tanácsára, mert van, amivel nem szabad főzni a lekvárt, csak a végén hozzáadni. 

4. Ízesíthetjük a lekvárokat fűszerekkel, olajos magvakkal, kókusszal, csokoládéval is akár – de ezek az eltarthatóságot csökkenthetik! Ha alkohollal ízesítenéd, akkor azt már a legelején add hozzá!

Befőzés: lekvárfőzési kisokos

Befőzési eszközök és technikák

1. Főzéshez minél nagyobb, széles szájú edényt használj, mert ebből a víz gyorsabban elpárolog. Fontos az is, hogy elég magas legyen az edény fala, hogy a lekvár ne fusson ki, a feneke pedig vastag legye, mert abban nem ragad le olyan könnyen az anyag.

2. A befőznivalót soha ne hagyjátok magára, folyamatosan kevergetni kell, különben könnyen leég.

2. Ha kevés cukorral és tartósítószer nélkül készül a lekvár, akkor kizárólag légmentesen záró, fémfedelű, csavaros üvegbe töltsd a lekvárt.

3. Érdemes kisebb méretű üvegeket vásárolni, amelyekbe egy-két evésre elfogyasztható mennyiség fér.

4. Ahhoz, hogy megelőzd az erjedést, esetleges penészedést, nagyon fontos, hogy csak alaposan kitisztított üvegekkel és edényekkel dolgozz. Egy egyszerű mosás még nem távolít el minden piszkot és baktériumot, ezért jó alaposan “főzd ki”  – kb. 15 percig forró, lobogó vízben vagy sütőben az üvegeket. Ha van mosogatógéped, akkor a 70 fokos programot használva szintén fertőtlenítheted az üvegeket. A fertőtlenített üvegeket egy tiszta ruhára szájjal lefelé fordítsd és csöpögtesd ki. Belül ne törölgesd meg, mert a ruháról szennyeződés kerülhet az üvegbe.

5. Ne felejtsd sterilizálni a tetőket sem!

6. A lekvár üvegekbe való adagolását megkönnyíti egy széles szájú tölcsér, ezt házilag is elkészíthetjük, ha egy 5 literes ásványvizes üveg tetejét levágjuk. Így ügyesebben adagolhatjuk a forró lekvárt a forró üvegekbe. Nagy segítség lehet egy erős csipesz is, amivel a forró üvegeket szedjük ki a vízből, sütőből.

7. Az elkészült lekvárt célszerű a még forró, steril üvegekbe adagolni, így elkerülhető a hőkülönbségből adódó esetleges üvegtörés. 

8. A frissen feltöltött üvegeket rázogasd meg, hogy a lekvárból kijöjjön a levegő. Ezzel egy kis helyet is nyersz, és elejét veszed a későbbi, nem kívánt erjedésnek is.

9. Az üvegekbe töltött lekvárt a tetővel lezárjuk, és állítsuk 10 percre fejre, így a forró lekvár az üveg tetejét is sterilizálja.

10. Ha natúr lekvárt készítünk (semmi cukor, semmi zselírozó), akkor érdemes az elkészült lekvárt száraz dunsztba tenni. A még forró üvegeket takarókba kell bugyolálni, és hagyni, hogy sötét helyen, néhány nap alatt maguktól kihűljenek. 

Klasszikus sárgabaracklekvár

Befőzés: lekvárfőzési kisokos

Hozzávalók:

  • 3 kg érett sárgabarack
  • 65 dkg cukor
  • 1 kiskanál pektin

A sárgabarackot alaposan mosd meg, vágd ketté, szedd ki a magokat. Forralj vizet egy nagyobb lábasban vagy fazékban, 4-5 részletben dobd a vízbe a gyümölcsöt kb. fél percre, majd szűrőkanállal szedd ki és távolítsd el a héjat.

A lekvárfőzőedénybe tedd az előkészített sárgabarackot, óvatosan hevítsd, és a forrástól számítva lassú tűzön főzd 45-50 percig. Időnként fakanállal kevergesd. Ha letelt az idő, add hozzá a cukrot, keverd addig, amíg az feloldódik. Végül keverd el a pektint is a megfőtt gyümölcsben.

A befőttesüvegeket jó alaposan mosogasd el a kupakokkal együtt, majd töltsd bele az elkészült forró sárgabaracklevárt. Csavard rá a tetőt, és állítsd fejre néhány percig. Tartsd dunsztban legalább egy napig.

Tipp: Cukor és pektin helyett használhatsz befőzőcukrot, így még egyszerűbben készíthetsz sárgabaracklekvárt

Vaníliás cseresznyelekvár házilag

Befőzés: lekvárfőzési kisokos

Hozzávalók:

  • 2 kilogramm cseresznye
  • 60 dkg cukor
  • 1 citrom kifacsart leve
  • fél rúd vanília

A cseresznyét alaposan mosd le, szedd le a szárakat és magozd ki. Tedd nagyobb lábasba vagy fazékba a gyümölcsöt, majd lassan forrald fel, hogy levet engedhessen. Kapard bele a vanília belsejét, majd a citromlevelet is öntsd a lekvárhoz. Továbbra is lassú tűzön 30 percig rotyogtasd. A fél óra leteltével szórd a lekvárhoz a cukrot, és főzd még néhány percig, amíg az teljesen feloldódik. Az előzőleg 20 percen át főzött befőttes üvegekbe töltsd bele a cseresznyelekvárt. A fedőt csavard az üvegekre, állítsd őket fejre 5-10 percig, majd dunsztold be.

Málnás meggylekvár

Befőzés: lekvárfőzési kisokos

Hozzávalók:

  • 80 dkg meggy 
  • 50 dkg málna
  • 2 evőkanál méz
  • 50 dkg befőzőcukor 2:1
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg

A meggylekvár elkészítése:

Mossuk meg és csepegtessük le a gyümölcsöket. A meggyet magozzuk ki, közben felezzük is el őket. Tegyük a meggyet, a málnát, a befőzőcukrot és az őrölt szegfűszeget egy magas falú edénybe, jól keverjük össze, és hagyjuk állni 2 órán át. Ezután tegyük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett forrástól számítva legalább 3 percig főzzük.

Nézzük meg, hogy a lekvár milyen sűrű: egy kistányérra merjünk ki a forró meggylekvárból. Ha azonnal megdermed, akkor elég ideig főztük, elkészült. Ha még folyósnak ítéljük, akkor 1-2 percet húzzunk rá.  

A lekvárt töltsük sterilizált befőttes üvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd állítsuk az üvegeket fejjel lefelé 5 percig, és tegyük száraz dunsztba.

További cikkek lekvár, befőzés témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top