Van jó pár retró sütemény a 70-es 80-es évekből, amelynek eredeti receptje nélkülözött mindenféle modern dietetikai irányelvet: nem voltak paleók, sem gluténmentesek, és mégis őrülten finomak voltak. Ezeket ma is bármikor szívesen elővesszük, ha kell egy gyors, hétvégi desszert, amelynek a család minden tagja örül. Ilyen volt a kókuszos keksztekercs is, amit anyukánk a mai napig havonta egyszer bevet. Persze aki ételallergiában szenved, annak sem kell lemondani a nosztalgiáról, hiszen nagyon sok “mentes” keksztekercsrecept is elérhető az interneten.
A keksztekercs kókusszal az igazi
A retró sütemények közös ismertetőjegye: a kókuszreszelék. Itt van mindjárt a kókuszkocka, a kókuszgolyó és persze a retró kókuszos keksztekercs. A kókuszreszelék volt a 70-es évek sztáralapanyaga, anyáink, nagyanyáink szórták mindenre. A hagyományos keksztekercs receptjéből sem hiányozhat, kívülre és belülre is egyaránt kerül belőle. Persze modern keksztekercsreceptek is elérhetők bőven a világhálón kókuszmentes verzióban, amit szintén érdemes kipróbálni. Az alapreceptben pedig a kakaós és a sima vajas-cukros rész arányait változtathatjuk egymáshoz képest, ízléstől függően.
Hagyományos keksztekercs hozzávalói:
- 60 dkg darált keksz
- 20 dkg porcukor
- 6 evőkanál holland kakaópor
- 4 dl tej
- rumaroma
Krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- + kókuszreszelék kívülre
A keksztekercs elkészítése:
Szuperdesszert, mert sütés, kelesztés és mindenféle időigényes konyhatechnikai eljárás nélkül is könnyedén elkészíthető.
- A darált kekszet egy tálban összekeverjük a cukorral és a kakaóporral.
- A tejbe beleöntjük a rumaromát, és fokozatosan adjuk a száraz hozzávalókhoz, figyelve, mennyit vesz fel a tejből.
- Mikor egy gyúrható masszát kapunk, kétfelé osztjuk, és a kókuszreszelékkel megszórt deszkán téglalap formájúra kinyújtjuk.
- Elkészítjük a krémet: a puha vajat a porcukrot és a kókuszreszeléket alaposan kikeverjük.
- Ezt is kétfelé vesszük, és megkenjük vele a kakaós alapokat, majd feltekerjük.
- A legjobb, ha fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk, majd egy éles késsel felszeleteljük.
Készítsük el a keksztekercs nagyiféle receptjét is, a többi retró sütivel együtt!