nlc.hu
Gasztro
Mindenki kedvence: Az eredeti keksztekercs receptje

Mindenki kedvence: Az eredeti keksztekercs receptje

Ha a 70-es években születtél akkor azért, ha fiatalabb vagy, akkor azért kell mindenképpen elkészítened ezt a nagyon retró és őrülten finom keksztekercset, hogy megtudd, szüleid miért könyörögtek minden vasárnap.

 Van jó pár retró sütemény a 70-es 80-es évekből, amelynek eredeti receptje nélkülözött mindenféle modern dietetikai irányelvet: nem voltak paleók, sem gluténmentesek, és mégis őrülten finomak voltak. Ezeket ma is bármikor szívesen elővesszük, ha kell egy gyors, hétvégi desszert, amelynek a család minden tagja örül. Ilyen volt a kókuszos keksztekercs is, amit anyukánk a mai napig havonta egyszer bevet. Persze aki ételallergiában szenved, annak sem kell lemondani a nosztalgiáról, hiszen nagyon sok “mentes” keksztekercsrecept is elérhető az interneten.

A keksztekercs kókusszal az igazi

A retró sütemények közös ismertetőjegye: a kókuszreszelék. Itt van mindjárt a kókuszkocka, a kókuszgolyó és persze a retró kókuszos keksztekercs. A kókuszreszelék volt a 70-es évek sztáralapanyaga, anyáink, nagyanyáink szórták mindenre. A hagyományos keksztekercs receptjéből sem hiányozhat, kívülre és belülre is egyaránt kerül belőle. Persze modern keksztekercsreceptek is elérhetők bőven a világhálón kókuszmentes verzióban, amit szintén érdemes kipróbálni. Az alapreceptben pedig a kakaós és a sima vajas-cukros rész arányait változtathatjuk egymáshoz képest, ízléstől függően.

Egy szelet kókuszos keksztekercs, mindig jól jön

 Hagyományos keksztekercs hozzávalói:

  • 60 dkg darált keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 6 evőkanál holland kakaópor
  • 4 dl tej
  • rumaroma

Krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • + kókuszreszelék kívülre

A keksztekercs elkészítése:

Szuperdesszert, mert sütés, kelesztés és mindenféle időigényes konyhatechnikai eljárás nélkül is könnyedén elkészíthető.

  • A darált kekszet egy tálban összekeverjük a cukorral és a kakaóporral.
  • A tejbe beleöntjük a rumaromát, és fokozatosan adjuk a száraz hozzávalókhoz, figyelve, mennyit vesz fel a tejből.
  • Mikor egy gyúrható masszát kapunk, kétfelé osztjuk, és a kókuszreszelékkel megszórt deszkán téglalap formájúra kinyújtjuk.
  • Elkészítjük a krémet: a puha vajat a porcukrot és a kókuszreszeléket alaposan kikeverjük.
  • Ezt is kétfelé vesszük, és megkenjük vele a kakaós alapokat, majd feltekerjük.
  • A legjobb, ha fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk, majd egy éles késsel felszeleteljük.

Készítsük el a keksztekercs nagyiféle receptjét is,  a többi retró sütivel együtt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top